Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
В ТАЗИ ТЕМА РЕЦЕПТИТЕ СЪС СОДА КАУСТИК И ДРУГИ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО ВЕЩЕСТВА СЕ ОТНАСЯТ САМО ЗА МАСЛИНИ ОБРАНИ ОТ ДЪРВОТО НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ОБРАБОТКАТА. РЕЦЕПТИТЕ СЪС СОДА КАУСТИК НЕ СА ПРИЛОЖИМИ НА ВЕЧЕ ОБРАБОТЕНИ ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН МАСЛИНИ, ДОРИ И ДА СА СУШЕНИ.




Сега е сезона на маслините, а те са чудесно мезе, както за вино така и за ракия. Абе за всичко стават.

Днес купих 3 килограма зелени маслини.

На 1 килограм маслини се слагат по 10 грама сода каустик. По интернет има много рецепти стигащи и до 20-25 грама сода каустик на литър вода, но ние ги правим, както ги правят местните.

Та значи разтваря се содата в достатъчно вода и се слагат маслините да киснат. В зависимост от голиемината времето е различно. За дребни маслини са достатъчни 8-10 часа. При по едрите са нужни 24 часа.

Важното е содата да не стигне до костилката. Проверява се, като се разреже маслината. По-тъмния цвят показва до къде е стигнала содата и така се преценява дали да кисне още.

След изкисването маслините се слагат в съд под слабо течаща вода за около 3-4 дни или се изкисват в чиста вода, като се сменява 2 - 3 пъти на денонощие.

След като е достатъчно сладка маслината, се слагат в бурканчета със саламура. Сол около 80-100 грама на литър вода.

По принцип след третия ден е добре да се опита маслината дали е достатъчно сладка и да се прецени дали да се слагат в саламурата. Аз ги обичам съвсем леко нагарчащи.

В бурканчетата може да се пуснат и десетина зърна анасон.


:sauf:


Последна промяна Илиян Илиев™ на 03 Окт 2012, 13:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Един страничен въпрос. Юли месец си купих от БГ 5 кг маслини - гръцки натурални в пластмасово бидонче. Държа ги при 22⁰, защото нямам място в хладилника - в саламура са. На маслините нищо им няма, но по повърхността на саламурата има ципа или нещо като цвик. Трябва ли да ме притеснява?

И още нещо. Рецептата която описваш е за зелени маслини. Как се постъпва, ако реша да си купя насипни черни маслини от магазина, и реша да им направя саламура? Да не казвам, че купените в буркан, които предлагат по тукашните магазини (предимно испански) са гола вода - нито са солени, нито имат вкус на маслина. Как да ги подобря?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
До колкото знам няма проблем с ципата.

За зрелите ще пиша по-натам. Демек като ги прави жената. По принцип съм чул че и зрелите стават така, но аз не съм пробвал. Може би тази година.

За тези безвкусните не си заслужава да си хвърляш парите на вятъра. Но ако пък съвсем няма качествени може да им добавиш сол на вкус, малко чесън и магданоз. После поръсваш с маслинено олио и евентуално люто чушле нарязано на ситно.

Жената така ми прави салата само от маслини, но те все пак са си леко нагарчащи с вкус на маслина.

Тези дни ще напиша как се правят и счукани зелени маслини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илиян Илиев™ написа:
За тези безвкусните не си заслужава да си хвърляш парите на вятъра. Но ако пък съвсем няма качествени може да им добавиш сол на вкус, малко чесън и магданоз. После поръсваш с маслинено олио и евентуално люто чушле нарязано на ситно.

За съжаление, като свършат тези от БГ, не ми остава нищо друго. Разбира се, продават Каламата, ама няколко евро за малко бурканче не ми се дават. Пък и тези безвкусните за гостито вървят :D .
Това, което пишеш е по скоро за салата, а аз бих искал да ги "мариновам" и да се овкусят.
Забравих да пиша, че безвкусните са без костилки, ако това помогне по някакъв начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 17:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми направи саламура, както съм написал. 80-100 грама сол на литър вода и пак в бурканчето. Зърна от анасон също можеш да сложиш. Или пък нещо по твой вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Мой приятел редовно си купува от един каракачанин маслини, които са светлокафеви, едри , адски солени и с миризма на кисело зеле оставено в бидона до август месец. Нормално ли е да има такива маслини, защото въпреки че той си ги яде с удоволствие, аз не можах да изям нито една цяла. :baeh:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 00:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
То солта не е проблем, може да се изкиснат 24 часа или там колкото е необходимо във вода. Даже в по-солена саламура са по-трайни и за това може би са толкова солени.

Миризмата на кисело зеле убива всичко. Аз лично не съм попадал на такова нещо а съм ял домашно приготвени маслини на повече от година, които са с едва доловимо количество сол. Нямам си никаква идея на какво може да се дължи това...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 12:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ама кисненето с натриева основа не се ли отнася за пресни маслини - обрани от дървото?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Да, аз за такива маслини говоря. Не случайно споменах, че сега е сезона на маслините.

Дали пък да не напиша с големи букви в началото на темата че става въпрос за прясно набрани маслини??? Да не вземе да се отрови някой.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:D Да , така е най-добре, защото в предните постове смятаха на ферментирали маслини да слагат содата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравейте колеги!
Ако някой го притеснява кисненето на пресните маслини във натриева основа може да използва разтвор от вода и сол като за саламура(това е старият начин) като критерии е при срез потъмняването на месестата част към костилката,както го е описал Илиан.
За зелени и черни аз ползвам един и същ метод.
За овкусяване може да се прибавят във саламурата парче лимон,портокал скилидка чесън,въпрос на вкус.
Поздрави :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз малко ги "съсипах" моите.

Сега си ги хрупам, но ще пусна снимки с обяснение. Иначе станаха супер вкусни. Опрасках 4 бурканчета до сега.

Вървят и с вино и с ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето и снимките. На една от маслинките се вижда какъв цвят би трябвало да са всичките. Потъмняха, защото забравихме да ги потопим да нямат достъп до кислород, докато киснат. Това се постига, като се сложи отгоре тензух или някаква памучна тениска. Самия вкус с нищо не е по-различен от този който трябва да бъде. Хрупкави са, съвсем леко нагарчат, а самия сорт е с лесно отделяща се костилка.

За това сложих "съсипах" в кавички, защото само цвета е съсипан. Всичко останало е както трябва. Не се нуждаят от допълнително овкусяване. Само ги слагам в нова вода по време на консумация. Всъщност маслините все още ферментират, но няма кой да ги чака. Много ги обичам.


Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Дойде време за следващата партида маслини.

Тези са полузрели. Рецептата е още по-проста от предишната. Прилага се и при зрели маслини. По-натам предполагам, че и зрели ще направя по тази рецепта.

Значи тук се ползва само вода и сол. Прави се около 8-10 процентна саламура с готварска сол и маслините се киснат до готовност. Саламурата се сменява, когато потъмнее и така докато се изкара горчивото.

Тук опитването може да започне след петия ден и то внимателно. Не защото е опасно, а защото маслините са с доста неприятен горчив вкус и не се знае доколко се е осладила така да се каже.

Важно е, както е видно от снимките на всяка маслина да се направят няколко прореза с нож. Колкото повече, толкова по-бързо ще излезе горчивото.

Същия ефект се постига и без сол, но времето се удължава много, а и водата трябва да се сменява поне 2-3 пъти на денонощие.

п.п. Друга рецепта за зелени маслини със снимки предполагам утре.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Водата изглежда блажна, защото наистина е блажна. Маслините са си мазни и те така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима