Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Абе Илянски, като идваш в Бг другия път, да вземеш да донесеш нЕкое килце сурови маслинки че сме момченца! :megagrin:
Мани, мани много ги обичам, а как вкусно изглеждааат...! Пък и ти как сладокусно (любима дума) описваш нещатааа... мани,мани!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 22:49 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Че то се продават по 3лв килото тук...зелени...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ако има такива като неговите, казвай бързо къде са!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 00:22 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Амиии един младеж от Сандански продава..ще проверя.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
3 лева килото са скъпи за тук, но пък тук растат. Скъпи са и от гледна точка на това, че народа не знае как да ги оползотвори.

Аз купих от първите на цена 5 евро за 3 килограма и беше неописуемо скъпо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Това са мачкани маслини. Приготвят се по следния начин:

Мачкат се една по една с камък или дървено трупче и се отделят костилките, като не се прекалява със силата, защото счупените костилки чупят зъби. За тази цел е добре да се подберат маслини с лесно отделяща се колстилка. После се слагат в мрежа и се киснат във вода около 10 дни. Слагат се в мрежа за да може да се натиснат с тежест и да стоят под водата. Водата се сменя поне 2 пъти на ден.

След като маслината е станала достатъчно сладка според собствените ни вкусови предпочитания се вади от водата и се изстисква. Или се стиска до болка сръце или евентуално с домакинска пресичка. Това се прави с цел да се отдели максимално количество вода и е по-добре да се изстискат с пресичка за по-добър резултат.

Подправянето преди слагането в бурканчетата е въпрос на вкус и фантазия. Аз ще опиша класическия начин, който ние предпочитаме - веднъж изцедени маслините се слагат в тава. Заливат се с маслинено олио, сол на вкус, сушени анасонови семки, чесън и люто чушле. Разбъркват се хубаво и се слагат в бурканчета, като се притискат силно. Отгоре се заливат с около 1 сантиметър маслинено олио.

Ако ги слагате в големи буркани, които не се изяждат на един път трябва да доливате олио, когато то свърши при взимането на маслини от буркана.



Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Тези тук пък се подготвят за сушене по следния начин:

Измиват се, осоляват се и се разбъркват по 2-3 пъти на ден. Отделят сок, който не се вижда на снимката, но не се отцеждат. Слага се сол на око, жената слага по една шепа на килограм маслини. Така трябва да престоят 1 месец. След това се разстилат на слънце и се сушат.

Като изсъхнат ще ги снимам пак и ще пиша как сме ги подправили. Маслините на снимката са на около 1 седмица.



Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2012, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2012, 20:40
Мнения: 30
понеже живея, близо до границата с Гърция, в тукашният фрии шоп има най различни видове на що годе ниски цени. Аз си купувам килограм за 2.7 евро. Големи, месести в добри опаковки със зехтин. Могат да се ядат директно а могат и да се киснат малко във вода, кой както ги обича. Мн. ми харесват.
Има най различни, малки, големи, зелени, черни, овкусени с чесън, люто и др. подправки. При желание, мога да пратя на някой с наложен платеж. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2012, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ето готовите маслини.

Изображение

Изображение


Жената ги е измила с хладка вода и ги оставила да изсъхнат на слънце. После е добавила маслинено олио и риган. Сол си има от преди. Следва затваряне в буркани без стрилизация или каквото и да било. Просто си седят в буркана докато свършат.

От снимката предполагам е видно, че външно са се съсухрили, но отвътре са си меки и сочни.

Вместо риган, може да се сложи червен пипер, а защо не и двете...

На обработените по този начин маслини им изпъква аромата. Като отвориш буркана и стаята се изпълва с аромат на маслини. Вкуса им е неописуем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Маслини
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Днес колега от форума ме подсети за маслините и ми се приядоха. За щастие намерих няколко забравени от зимата бурканчета.

Имат някаква бяла утайка, кочто не знам от какво е, но щом пиша значи не е бързодействащо смъртоносно вещество. Изплакнах ги обилно и хапнах почти цялото бурканче. Вкуса е приятен, но са малко мекички, демек не са достатъчно хрупкави. Според мен се дължи на малкото сол в саламурата и евентуално престояване в содето повече от необходимото време.

Още изпускат балончета все едно ферментират.

п.п. На заден фон се вижда подготовката на друго велико мезе. :saufen:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, emilp, ivan4o, васи2005 и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима