Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2011, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
6 дена в сол.6 дена в саламура 180 гр, сол на литър вода. 24 часа в чиста вода, като няколко пъти се сменя с нова. След това се закача да съхне.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 09:57 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
За пастърмата ТУК

за суджука ТУК
Доколкото знам месото на дивеча е постно / нали все тича, горкия / та иска повечко сланина и като се пече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 10:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Суджук за скара.Почва се на петия ден, като през това време се зарежда новата партида. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
За пастърма за мен най-добрата рецепта е 48 ч. в солен разтвор яйце да изплува колкото 20 стотинки. След това няколко часа се натиска между две плоскости и се изцежда. Омазва се с малко бяло вино и се отупва в подправки. Вече подправките са два-три варианта, просто удачно е да се ситно смляни за да залепнат колкото може по-добре.
На мен ми харесва с чубрица само, може чубрица с малко кимион и чимен. Друг чест вариант е с много червен пипер, чимен, куркума ....
Закача се да съхне на проветриво място дето слънце не огрява и на 15-ия ден започва random check отдолу дали е изсъхнало. Това съм го правил със свински рибици и заден бут - става страхотия.
Не разбирам защо част от рецептите по-горе първо прекаляват със солта, а после пък я вадят с престой в чиста вода, какъв е смисъла само да си губя времето...

За суджук - може да изглежда малко баламско, но --- купувам готова подправка на Меркурий от Метро за суджуци. В нея има пликче Витамин С и Калиев нитрат, оразмерена е към 5 кг месо. Към така направената подправка добавям чубрица, понеже според мен липсва и заливам с бяло вино - може и малко вода плюс вино , но е добре повечето да е вино.
Омесвате добре, оставяте месото няколко часа на хладно , след което го напълвате в черво. Пак по същия начин - на проветриво място дето слънце не огрява.
Когато хване цвят отвън, но е още меко (след 5-6 до 10 дни) се прави една "бабина" работа за проверка на вкуса. - Взимате една наденица, сцепвате я съвсем леко на няколко места, увивате я във вестник, най-добре в амбалажна хартия и омокряте хартията хубаво, след това слагате наденицата с хартията върху дилаф или скара на още живи въглища (носи на все още прясна жар, няма нужда да се чака както при печенето на месо). Топлината кара наденицата да се поти, а тази мазнина изтича в хартията и й пречи да се запали. Обръщайте в началото повечко и след като видите че хартията вече не се напоява с мазнина и почва да гори можете да извадите наденицата и там вече работата е кой е гладен и кой има червено вино.
Да ви е сладко... че и аз без малко да се окапя...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ДА вметна тука между другото, че няма смисъл от нова тема та... пправих бабек обаче не в шкембе а в дебелото черво, за да изсъхне по-бързо всичко добре обаче тва черво мих го търках го със сол киснах го в оцет отвътре отвън е няма, мирише си на л..на и тва си е. В край на сметка го напълних така с натуралната подправка на червото та питам нормално ли е това за червата, че до сега не съм се занимавал или ще я хвърля после бабката...?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
borisgp написа:
ДА вметна тука между другото, че няма смисъл от нова тема та... пправих бабек обаче не в шкембе а в дебелото черво, за да изсъхне по-бързо всичко добре обаче тва черво мих го търках го със сол киснах го в оцет отвътре отвън е няма, мирише си на л..на и тва си е. В край на сметка го напълних така с натуралната подправка на червото та питам нормално ли е това за червата, че до сега не съм се занимавал или ще я хвърля после бабката...?


Некст тайм към оцета прибави сода бикарбонат и нарязан лук. В този разтвор накисни/измий добре червата. Понякога се ползува и гасена вар както при шкембето на агнета и ярета. Повече важи за избелване, имам предвид варта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 11:24 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Както казва колегата Идеалист,накисни дебелото черво във вода и оцет 1 към 1 и ситно нарязан лук,като преди това обърнеш дебелите черва с вътрешността на вън.На другия ден ги измий не със вар а със брашно.То играе ролята на абразив и сваля част от лигавицата на червото.Именно тя мирише на л....а.Така миризмата няма да изчезне напълно ,но ще се усеща в пъти по-слабо.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2012, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Новата реколта, този път ще ги суша.
Наздраве, и весели празници на всички. :prost:
П.с. м/д това е трета реколта :megagrin: и не е цялата. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 19:19 
Offline

Регистриран на: 23 Окт 2012, 21:06
Мнения: 1
И аз да се включа в тази деликатна и много нужна тема-мезетата на българина за всяко питие.Поради липса на друг вид месо опитах с месо от домашен заек и малко свинско,от което се получи мезе за двата пръста-да се оближеш.Накратко-75 % месо от домашен заек/без лойта и ципите/ и 25 % шарено свинско месо-изрезки му казваме ние/да се сложи повече мазно отколкото крехко/.
Подправки за 1 кг месо - 21-22 грама сол,смлян черен пипер-5-6 грама,червен домашен пипер -6 грама/може и малко лют червен пипер-по вкус/,чубрица -2-4 грама. Месото се смила на средно едра решетка,омесва се с подправките,престоява една нощ на хладно,отново се омесва и се пълни в свински пчерва.Суши се на хладно, проветриво място,като след първия ден се премачква няколко дни поред за получаване на форма.При добри условия за сушене на 10-тия ден е готово за директна консумация с който желаете вид алкохол.Да Ви е сладко !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2013, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Нова реколта, този път екологично чисти,само телешко и натурални подправки.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2013, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Колеги да попитам, става въпрос за бабек не за суджук..абе напълнил съм дебели черва с кълцано месо та не е и точно бабек та въпросът е че тези дни го дават затопляне трябва ли да се притеснявам някой знае ли до колко градуса няма проблем да седят навън и ако трябва да се прибират заради топлото време през деня как и къде да ги съхранявам ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2013, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тази година суша суджука във килер и нямам никакъв проблем, предни години навън и все влажни , мокри и т.н. . В твоя случай е важно да не ги огрява слънце, мухи все още няма, така че спази предното условие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 11:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 857
Местожителство: Плевен
3 кг. магарешко,2 кг.свинско,малко подправки,довечера ще го меля и утре ще пълня суджучета :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Това да направиш хубава луканка се оказва по-трудна задача от ракията. Сложих 10 кг за сушене конско. Времето беше топло, покрай една друга работа нямах време да им обръщам достатъчно внимание и те започнали да лепнат. Добре че беше комшията - мина ги с кърпа с оцет, накара ме да пусна вентилатора и каза че били спасени иначе бях готов да ги изхвърлям.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Суджуци
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 07:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 857
Местожителство: Плевен
Не ще да ми изсъхне суджука в тази влага.Мъгли,мъгли.Сложил съм под стряхата на къщата,на тавана,в една неотопляема стая и не ще и не ще.L34,става ли с вентилатора,че натам отиват нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, feniks, Georgi_Romeov, hgeorgiev, krasy7 и 30 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима