Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2012, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Justy написа:
От тези кожички правя две неща:
- пача - 1 кг. кожички, 1/2 кг. месо се варят със сол и чер пипер около час и половина. Като поизстинат малко се режат на парченца и се сипват в тавичка и се заливат с бульона. Добавя се счукан чесън / може да се добави преди консумация /
- имитация на шпекована сланина. Сланината я шпековам с : чесън, чер пипер, дафинов лист. С тези кожи процидирам така : развивам ги върху фолио за готвене, посипвам равномерно компонентите за шпековане плюс сол. Увързвам добре със здрав конец. Варя в зелева чорба около 2 часа. Завивам във фолиото и оставям да зрее около 2-3 седмици. Направо е мозък :zauf2:

Мой човек :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2012, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Най-обичам като опърлиме прасето и да си късам направо от него кожа с буркан червено вино в едната ръка. Несравнимо е. За съжаление последния ми такъв спомен е отпреди 6-7 години...

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
+1 Най-удобната чаша е компотеният буркан :thumbs1:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2013, 21:51
Мнения: 1
Местожителство: София
:) Здравейте, имам нужда от помощ. Подариха ми малко сланина и не знам как да я приготвя. Моля някой да ми каже :?: :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 07:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Ето как.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Използвайте ги редовно! :megagrin: Свалят пикочната киселина/подагра/ , холестерола и кръвното налягане :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 22:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Недей така-някой ще повярва за холестерола...както и за подаграта.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
:megagrin: Е да питат чичо Гугъл, ама най добре по далека от такива мезета, не че не са вкусни , ама се разписват яко в здравната книжка на организма , организмът помни цял живот :klugscheisser: Абе хората са го измислили като и какви мезета , ние няма нужда да откриваме топлата вода ,че боли !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 13:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ilu6a написа:
Недей така-някой ще повярва за холестерола...както и за подаграта.

точно си е така илийка но това е друга тема но ,който иска да се порови малко и ще разбере,че холестерола е една заблуда а сланината е доста полезно ядене а подаграта се влия добре от мазнините и зле от сухите меса /белтъчини/ .. :) яжте мазни пържоли за да сте здрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
ika написа:
ilu6a написа:
Недей така-някой ще повярва за холестерола...както и за подаграта.

точно си е така илийка но това е друга тема но ,който иска да се порови малко и ще разбере,че холестерола е една заблуда а сланината е доста полезно ядене а подаграта се влия добре от мазнините и зле от сухите меса /белтъчини/ .. :) яжте мазни пържоли за да сте здрави

Колеги темата навлезе в една много специфична област- диетология и обмяна. Не знам колко специалисти има тук, но се изказват мнения които са доста спорни.
Бих посъветвал всички да се придържат към умереност във всяко едно отношение.
P.S. Основен фактор в генезата на подаграта е обмяната на пурините, а тя е в пряка връзка с мастната обмяна, тук вече се включва и въглехидратната обмяна, така че, нещата не са така прости - сланината е вредна - полезна, но както се казва това е друга бира.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Колеги яжте, пийте и си носете новите дрехи защото като отидем 'там' след време
а това е неизбежно, никъде не пише; той беше свестен не яде кожа не пи ракия.
Пише само роден /еди кога си/ починал /еди кога си/.Аз даже съм казал на моите
да ме зариват до кръста седнал, да не дават пари за паметник :lachtot: , това е в кръга на майтапа. наздраве :prost:
Пс АЗ много обичам кожа със сланинка+расолна трушия и сливова ракия ,въобще не ме интересува холестерола колко ми е.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 20:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Orel написа:
ika написа:
ilu6a написа:
Недей така-някой ще повярва за холестерола...както и за подаграта.

точно си е така илийка но това е друга тема но ,който иска да се порови малко и ще разбере,че холестерола е една заблуда а сланината е доста полезно ядене а подаграта се влия добре от мазнините и зле от сухите меса /белтъчини/ .. :) яжте мазни пържоли за да сте здрави

Колеги темата навлезе в една много специфична област- диетология и обмяна. Не знам колко специалисти има тук, но се изказват мнения които са доста спорни.
Бих посъветвал всички да се придържат към умереност във всяко едно отношение.
P.S. Основен фактор в генезата на подаграта е обмяната на пурините, а тя е в пряка връзка с мастната обмяна, тук вече се включва и въглехидратната обмяна, така че, нещата не са така прости - сланината е вредна - полезна, но както се казва това е друга бира.
:prost:

вярно е че е друга бира и затова съм се ограничил в коментарите си и не правя категорични заключения въпреки ,че има вече доста нови изследвания,които подкрепят тази теория... :) да не говорим за холестерола :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 08:01 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2012, 13:43
Мнения: 2
Виждам, че темата е стара, но тъй като все още се продава подобен продукт - свинска кожа и сланина, ще споделя моя опит. Кожата я пърля с малка горелка до черно, както се прави на самото прасе. Потапям във вряла или студена вода и я оставям за няколко минути да постои, ако водата е студена. После я пльосвам на дъската и изстъргвам идеално с нож. Изплаквам и наливам к'вото трябва в една чаша. Сядам на масата и след малко питам жената кога пак ще ходим до Била, че да си взема кожичка. Сега я продават със сланина. Ако е крехка, осолявам по някой от познатите начини. Ако е жилава - варя във солена вода и става веднага за консумация. Жилавата може да се осоли също и после да се вари или се реже на дребно за готвене - в пачата или друго ястие. Кожата си я поръсвам със сол и си я хапвам, но за по-сигурно понякога я попарвам с вряла вода, ама мисля, че горелката добре я дезинфекцира. Ако ми е в повече - осолявам в компотен буркан с вода и сол. С малко проби всеки ще си намери правилната технология!
Да напомня, че при пърленето повърхността трябва много да почернее, да се овъгли. Така от суровина за цървули се превръща в разкошно мезе. Докато е неосолена и ако е със сланина се погажда добре и с барбекюто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 08:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 874
Местожителство: Плевен
stefanbg написа:
Кожата я пърля с малка горелка до черно, както се прави на самото прасе. Потапям във вряла или студена вода и я оставям за няколко минути да постои,

Така процедирам с крачета и ушета.Винаги има останали косми,а и се сменя вкуса.Връхчетата на ушите изяждам веднага :megagrin: Като започнеш да изпичаш парче сланина с кожа,не започва ли да се топи сланината?Аз си купувам от околните села прясна сланина с кожичка и си я осолявам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Свинска кожа
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 10:03 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2012, 13:43
Мнения: 2
И аз предпочитам да си купувам прясна сланина от домашно прасе, но се намира само около Коледа. Сега, след като написах горния пост, ходих да гласувам и на връщане си взех пак една тарелка от Била. Преди беше 77 стотинки за килограм, после стана 1.44 лв, а днес е 1,59 лв за килограм. Току що я опърлих и я оставих за малко във вода. Тази сланина е щавена и няма и един косъм, за илач, дет' се вика. А по крачетата и ушите - зависи от производителя, понякога има четина и трябва да се пърлят също.
Ето как пърля сланината: Над коритото на мивката (а тя е хром-никелова) слагам една решетка от готварска фурна. Върху нея пльосвам сланината с кожата нагоре и като си помагам с една метална щипка за скара започвам да пърля. Тъй като са малки парчетата, започват да се свиват на руло, но тук в боя влиза щипката. С нея ги държа разтворени. Веднъж прекалих с нагряването и кожата се беше отлепила от сланината. Иначе сланинката, ако не е много тънка не се повлиява от горелката. Нали отгоре и има защита от естествена кожа :lol: ! Най-много да капнат в мивката 5-6 капки мас. Но като я заливам, ако водата е много гореща, става малко като варена. Затова водата напоследък е малко по-хладна, а не вряща. Диаметъра на горелката ми е 25 мм. Пробвал съм с по-малка, но се налага да се държи по-дълго на едно място и през това време топлината стига и до сланината. Стъргането - с нож върху кухненска дъска. Следва осоляване, печене, варене или каквото си харесаш. Някои отстраняват кожата и я добавят в каймата, особено ако мелят месо от дивеч или друго постно месо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима