Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 15:22 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
интересуваме ,хубава рецепта за домашен ябълков оцет.
ще бъда много благодарен,ако някой ми продаде и един литър чист ябълков оцет ,който ми трябва за лекарство.
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛИ НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ.
НАЗДРАВЕ ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
В този сайт думата оцет е табу. Като онзи, който не бива да се назовава ;) .

:prost:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 18:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
вси пак питам за ябълков ..то винен бол :lol:
не ми се ще да купувам купешки затова се обръщам към вас


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 01:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
В този сайт думата оцет е табу

Не е вярно думата оцет не е забранена,темата за оцет е разисквана и има описан съд за направа на оцет.
Нямам рецепта за оцет от ябълки но веднъж направих без да искам на вместо ябълкова ракия имах оцет.
По мое скромно мнение вино се прави по лесно от колкото оцет :datz: .
Сега е студено ще трябва да изчакаш топло време.Първо трябва да направиш слабо ябълково вино и след това да го вкиснеш.Това вкисване се извършва в присъствие на оцетна гъба .
Дрожди за ферментация се продават но нещо което да прибавиш към вино и то да стане оцет не ми е известно.
Веднъж направиш ли оцет ще имаш гъба (мая ) и след това трябва да я поддържаш.
Намерих темата:
viewtopic.php?f=7&t=595&hilit=%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 17:01 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
в този сайт човек научава много полезни и интересни неща но и попада на много добри хора ...по повод моята молба и запитване откликнаха много хора и без никакви користни цели ми помогнаха ЗА КОЕТО НАЙ СЪРДЕЧНО ИМ БЛАГОДАРЯ . Добрината трудно се измерва ,затова простичко ви благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2013, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
cavxan написа:

По мое скромно мнение вино се прави по лесно от колкото оцет :datz: .
...

Е това са много точни думи. Подкрепям! :thumbs1:
Веднъж опитвах да правя точно ябълков оцет, ама така... без теоретична подготовка, да слушам тоя и оня... То и нет като че ли нямаше още тогава.
Стана някакъв мътен киселяк, но после като попаднах на спец и разпитах, май изобщо не съм имал вътре оцетна киселина. Обясни ми, че до оцеталдехид съм го докарал... :datz: Ама не разбирам, пък и не помня вече.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 15:53 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
здравейте,този оцет продължава да ме мъчи :) започнах процеса средата на януари ,премина бурна ферментация ,прецедих кашата ,сложих отново малко мед и вода+оцетна гъба и го оставих да доизферментира и да вкисне но вече 30 дни стои мътен и не се избистря . тубата е на топло обаче я държа на воден клапан и няма достъп до кислород,да не би пък това да е причината нещата да не вървят ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
ika написа:
...тубата е на топло обаче я държа на воден клапан и няма достъп до кислород,да не би пък това да е причината нещата да не вървят ??


Виж сега, аз също съм имал неуспешен опит за ябълков оцет, но от далечното време, когато бях химик, имам спомен че пътят спирт-ацеталдехид-оцетна киселина минава през окисляването, независимо, че натурално, включително и в организма на разни калпазани, дето употребяват алкохол :lol: то става чрез ензими ... накратко, не виждам как ще стигнеш до оцетна киселина в анаеробни условия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 21:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
една марля пристегната е достатъчно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 15:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
не вкисва и не вкисва от 20 дни стои на слънце на терасата и стои с един такъв приятен леко кисел вкус маалко по кисело от хубав ябълков сок но не и кисел оцет :) е гати ..,ако беше вино да му трепериш 100 пъти щеше да се вкисне но това чудо направо ми разказа играта
какво да го правя


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 17:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ika написа:
не вкисва и не вкисва от 20 дни стои на слънце на терасата и стои с един такъв приятен леко кисел вкус маалко по кисело от хубав ябълков сок но не и кисел оцет :) е гати ..,ако беше вино да му трепериш 100 пъти щеше да се вкисне но това чудо направо ми разказа играта
какво да го правя

До колкото знам оцет се получава тогава когато има оцетна гъба,
като всяка гъба така и ''оцетната'' предполагам расте на тъмно,а не на слънце.......
Може би за това не ти се получават нещата. :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 20:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ъъъ гъбите се растът и на слънце :megagrin:

оцетнокисели бактерии от рода Acetobacter...аероби, които редуцират алкохола до оцетно киселина и куп други летливи киселини..
Условия за развитие са 20-25-30гр по целзий..остатъчна захарност 6-7% алкохол 9-12% ниска титруема киселинност, малко танини...светлината няма пряко участие в процеса...дали на слънце или не се тая,разбира се стига разтвора да не се загрява до високи температури...
Можеш да му направиш посявка от някой здрав оцет и така да ускориш още процеса.
.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Изватка от чичко 'Google'
След като завърши процеса на ферментация материала е готов, добре е да го прецедите и преместите в стъклени бутилки, като ги напълните до горе, за да няма много въздух. Съхранявайте на хладно и тъмно място, в добре затворени бутилки. Утайката по дъното представлява оцетна гъба която се развива в следващите 20 25 дена.

Пс. Ако гъбите растяха на слънце нямаше да е нужно да се гледат в пещери,
а щяха да растат на плажа в Слънчев бряг :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 22:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Изватка от чичко ....

Пс. Ако гъбите растяха на слънце нямаше да е нужно да се гледат в пещери,
:megagrin:


изваДка Гугъл .....нека бъдем сериозни,ползваме учебници и правим разлика между гъби и бактерии.
Има 3 -4 дупки край Кайлъка за печурки и ...вече гъбите на тъмно ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 26 Май 2013, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
MONI BARONA написа:
Изватка от чичко ....

Пс. Ако гъбите растяха на слънце нямаше да е нужно да се гледат в пещери,
:megagrin:


изваДка Гугъл .....нека бъдем сериозни,ползваме учебници и правим разлика между гъби и бактерии.
Има 3 -4 дупки край Кайлъка за печурки и ...вече гъбите на тъмно ...

ilu6a написа:
ъъъ гъбите се растът и на слънце :megagrin:

оцетнокисели бактерии от рода Acetobacter...аероби, които редуцират алкохола до оцетно киселина и куп други летливи киселини..
Условия за развитие са 20-25-30гр по целзий..остатъчна захарност 6-7% алкохол 9-12% ниска титруема киселинност, малко танини...светлината няма пряко участие в процеса...дали на слънце или не се тая,разбира се стига разтвора да не се загрява до високи температури...
Можеш да му направиш посявка от някой здрав оцет и така да ускориш още процеса.
.


'растат' 'оцетно кисели' 'Целзий'. и в езика ни освен думата 'ъгъл' няма друга започваща с Ъ дума, пример; ъъъ.....?
И е крайно време да престанеш да се заяждаш с мене относно правописа :motz:
Навсякъде пишат че оцета трябва да стои на тъмно, за да може оцетната гъба
да се развие и си свърши добре работата.Ти казваш на слънце!!! добре ОК няма да споря с теб....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима