Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 00:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ЪЪЪ -растАт...прав си!
Къде е това навсякъде пишат??Гугъл?
Казах ,че светлината не е фактор...
Чети и цитирай учебници и научна литература, стига с този гугъл просто не е сериозно.
Acetobacter aceti е виновника за оцета...а вредител в оцетното производство е Acetobacter aceti...
Ти говориш за Mycoderma aceti което е производна на ацетобактерите...състои се от целулоза и Acetobacter aceti....
Има още десетки подобни дрожде-подобни гъби(симбиозни гъби)наречени чайни,млечни,китайски,руски и т.н. простотии гъби-Medusomyces gisevi ,Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zygosaccharomyces bailii
в симбиоза с бактерии Acetobacter xylinum или други видове рода Acetobactеr
Причинител и основен виновник за производството на оцета е Acetobacter aceti и производните щамове,които се ползват в производството на оцет.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 09:04 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
въобще не си заслужава една туба оцет да води да такъв спор,просто ме хвана яд ,че не се получават нещата ама здраве да е :)
и прекрасен домашен оцет с гъба съм сложил при втората ферментация и не ще и не ще ,но ще го държа може пък да му дойде в един момент времето и да реши да вкисва :) важното е вината да не вкисват


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 27 Май 2013, 09:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Необходима е температура поне 20гр по Целзий...в производствени условия с поддържа 25 градуса,като се следи да не се покачва или спада.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Във нашият Винарко видях ,че продават бактерия за направа на о..т...някой желаещ??Борисе,на теб не ти ли трябва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аз бих взел...ама не ги видях.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
аз бих взел...ама не ги видях.

Нашият (винарко)....ако искаш,ще ти взема?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 09:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
да...имам 50-60 литра в една отписана за мен бъчва от разни вина които съм опитвал и не са ми харесали...та за това ми трябват..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:06 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
бактерията за винен ли е ? на мен ми трябва за ябълков :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Трудна работа е направата на добър оцет.Ако можем да се доближим поне до това:
http://it.wikipedia.org/wiki/Aceto_Bals ... adizionale


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
бактерията за винен ли е ? на мен ми трябва за ябълков :)

Аз не мисля,че ще има значение,чак толкова голямо...иначе е винена култура...има и малцова :shock:
П.п както може да се подкваси краве мляко с квас от овче кисело мляко


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 16:03 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
вчера смачках около 50 кг ябълки но се заблудих и сложих вместо 5 кг 10 кг захар и 50 литра вода и сега си мисля,че при тази захарност от това нещо оцет няма да стане ,ако долея още вода и колко трябва да е тя за да спася положението


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 20:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
И аз започвам опит за ябълков оцет.Не че ми трябва,ноооооооооо да пробвам.
5 кг. ябълки през сокоистисквачката-2 л.прецеден сок.Направих захарноста на 22-23 и на воден клапан да стане на вино и да се избистри.После ще му мислим :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Няма да съжалявате.От години не купувам разредена оцетната киселина, дето са я кръстили натурален оцет.Правил съм от круши, ябълки, джанки и дюли.Със добавена захар ,или без.Няма нищо общо с това което ни продават дори когато сложиш и захар.За крушовият без захар нямам думи.Все пак от пинтилък съм ползвал ниско качествен плод.Представям си какво ще се получи от качествен.Като прочетох колко струва крушовия в щатите си помислих че нещо хората не са в ред.Като го направих обаче разбрах че май ние не сме на ред да консумираме оцет по 50 ст. седмачето.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014, 21:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
баджо написа:
Няма да съжалявате.От години не купувам разредена оцетната киселина, дето са я кръстили натурален оцет.Правил съм от круши, ябълки, джанки и дюли.Със добавена захар ,или без.Няма нищо общо с това което ни продават дори когато сложиш и захар.За крушовият без захар нямам думи.Все пак от пинтилък съм ползвал ниско качествен плод.Представям си какво ще се получи от качествен.Като прочетох колко струва крушовия в щатите си помислих че нещо хората не са в ред.Като го направих обаче разбрах че май ние не сме на ред да консумираме оцет по 50 ст. седмачето.

Сподели по-подробно как става добър оцет,щом имаш дългогодишен опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ябълков оцет
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ika написа:
вчера смачках около 50 кг ябълки но се заблудих и сложих вместо 5 кг 10 кг захар и 50 литра вода и сега си мисля,че при тази захарност от това нещо оцет няма да стане ,ако долея още вода и колко трябва да е тя за да спася положението

Знам че на 10л. вода се слага 1.5 кг. захар,направи сметката и действай. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: uzunoff, vesko11 и 28 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима