Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2013, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здравейте,

Нещо ми се е прияло домашно кисело млекце, а ми се иска и да си направя хубаво сирене или кашкавал. Едно време, баба ми ни правеше кисело мляко и ставаше хубаво, но не помня изобщо как се прави, а за сирене и кашкавал нямам представа каква е технологията, която може да се използва в домашни условия. За киселото мляко помня, че се заквасваше с друго кисело мялко и се държи на топло, но колко дни, на колко градуса, при какви условия. Сигурен съм, че някой от вас си правят мляко и сирене, та ще се радвам да споделите :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
От моя скромен опит с кисели млека,знам,че не всяко мляко може да се кваси,виж в България има 100 и повече фирми произвеждащи мляко,но не мога да ти кажа качеството им.Процедурата е проста
1-вариш примерно 1 л мляко и преди да кипне,го сваляш от котлона и оставяш да истине,НО,тук е важен момента,колко да е топло.Казва се,че като потопиш малкият си пръст в млякото,трябва да не те пари,да се понася топлината.
2- когато този момент е настъпил,слагаш супена лъжица ,две във топлото мляко и разбъркваш хубаво...повтарям,ако си изпуснал момента,трябва да го стоплиш отново.
3- завиваш хубаво буркана или съда в който си сложил млякото,аз използвам вълнено одеало и го оставяш хубаво да изстине,5-6 часа,може и повече,след което го слагам в хладилника и вече охладено е готово за консумация като айран или каквото човек се сети.Прави ми впечатление,че доста млека не могат да се използват като закваска,едно от което е данон.Подквасеното мляко не прилича въопще на кисело по простата причина,че я няма бактерията булгарикус,.. :) мога да твърдя,че в магазинната мрежа в Бг няма вече хубаво кисело мляко,единствено мандрите може би..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 08:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
На рекламата на данон нали специално споменават присъствието на булгарикус?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Кисело мляко става навсякъде стига да имаш жива закваска не е задължително да е Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus -тя е просто една от десетките бактерии,които се хранят с лактоза и произвеждат млечна киселина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
За подквас ползвам зелена Верея,на БорЧвор овче мляко,Пършевица овче мляко.Ползвал съм и други от по-евтините,защото нямат толкова консерванти,става и със заквасена сметана,но малко сладни.
За сирене и кашкавал процедурите са други,като при кашкавала е малко по-сложно.
За сирене : http://www.az-gotvia.bg/recepta/domashno-sirene ,може и да не се сипват 2-та литра вода,а след като го сложиш в тавата и го нарежеш,преди да го осолиш си поръси и хапни едно парченце със самардала /продава се по магазините като подправка,а в село си я приготвяме ние/ и после може и да няма какво да осоляваш. ;)
За кашкавал : http://www.az-gotvia.bg/recepta/domashen-kashkaval


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Благодаря за мненията. Намерих някои статии в нета и после ще пусна тук тези които ми се струват малко "по-научни".
Намерих че LB Bulgaricum произвеждат зкаваски за кисело мляко, сирене и др. Гледам, че имат магазин в Дружба и смятам следобед да мина да видя какво предлагат.
http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/produkt ... i-kulturi/
Специално за кисело мляко, тези статии ми се струват добре написани:
http://www.menumag.bg/za-hranata/produk ... ehnologiya
http://megimg.info/mg/modules/xoopsfaq/ ... p?cat_id=1
http://tarakchieva.blogspot.com/2010/08 ... _8358.html

В последната статия пише, че се вари 15-20 мин, в което не виждам смисъли не смятам да го правя. Ако не намеря закваска, ще взема зелена Верея както е писал Гецата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 12:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Кисело мляко "ел би булгарикум" също успява да подкваси.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
vsd написа:
Намерих че LB Bulgaricum произвеждат зкаваски за кисело мляко, сирене и др. Гледам, че имат магазин в Дружба и смятам следобед да мина да видя какво предлагат.
http://www.lbbulgaricum.bg/c/bg/produkt ... i-kulturi/

За LB Bulgaricum прочетох преди 2-3 месеца в едно тукашно списание, издавано от българския клуб в Словакия. Дори бях заръчал на нашите, докато стане време да идвам в БГ, да ми намерят от закваската им в Пловдив, ама.... :x Но това е друга история.
В списанието пишеше, че наш човек произвеждал от нея кисело мляко и го продавал на пазара в Братислава. По късно ще напиша как го прави той. Беше само споменал, че излизала доста скъпо (закваската) и търсеше съмишленици да си разделят разходите до Словакия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Браво, много добра тема :thumbs1:
От доста време мислих да се напише нещо за синьото сирене. Домашно приготвено! :? Колегата msergiev съм го изловил да е писал за синьо сирене, но не и тук във форума. Нека да напише актуализирана рецепта ако няма да го затрудни! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2013, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
От магазина им в дружба си купих закваска за 5 литра 4,30 лв. Скъпа е, но за теста ще видим как е. Закваската е суха и се държи в камерата на хладилника, прилича на бактериите за ЯМКФ. Взех си и от техния кашкавал, масло, сирене и кисело мляко. Мляко ми харесва, киселко е, а не горчиво или сладко като повечето млека в момента.
Вечерта си купих 2,5 литра мляко, кипнах го и го оставих да изтине до 46 градуса. Отделно в голяма тенджера бях кипнал вода с 4 буркана и капачките. Охладих водата в тенджерата до 46 градуса, Сложих половината закваска в млякото и го сипах в бурканчетата. След сипването, температурата падна до 42 градуса, но предполагам че не е голям проблем и ще се дозагреят от водата в тенджерата. По принцип пише, че млякото трябва да се държи топло няколко часа, а тъй като нямам как, просто сложих затворените буркани в тенджерата и я завих с едно елече. В тенджерата има 16-17 литра вода и се надявам да държи температура за 2-3 часа. На опаковката на закваската пише да се стопли млякото до 43-45 градуса и че ферментацията протича за 4-6 часа. Утре сутринта ще видим какво се е получило.

Между другото вижте този линк
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/Cheese.html
Има доста инфо. Има и за синьото сирене :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2013, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Аз ползвам хладилна кутия, като на дъното постилам малко одеалце на няколко ката. Поставям бурканите и завивам отвсякъде с друго одеалце. След 6 часа вадя бурканите и в хладилника.
Обаче имам един въпрос за консистенцията на полученото кисело мляко. В повечето случаи се получава добре на вкус и еднородност. Понякога обаче се получава едрозърнеста структура която ме дразни. Когато се получи едрозърнеста структура и на вкус се различава - някак си удря повече на прясно мляко отколкото на кисело. Всеки път го правя по един и същи начин. Как се получава при вашите опити.
Пробвал съм с нискомаслени млека и с високомаслени за закваска, но голяма разлика в крайния продукт не съм забелязал. Чел съм в нета противоречива информация за купени кисели млека за закваска. Някъде пишат, че трябва да са пълномаслени за по-добро качество на новия продукт. Други пишат, че трябва да са нискомаслени защото са с по-малко консерванти и по-добре се заквасва с тях.

Във форума на бг-мама са правили опити с различни марки кисели млека за закваска :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366512.0


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2013, 13:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Днес явно е ден за експерименти.
Минах случайно през Лидъл и гледам продават уред за приготвяне на кисело мляко. Взех го и на връщане през Карфур за 7 вида кисело мляко. Купих 4 литра домашно прясно мляко от автомат с добри отзиви за качеството.
Преварих прясното мляко и го оставих да се охлади до 45 градуса. Като го налях в бурканите и докато сложа закваската температурата падна до 43 гр. След като сложих закваската от различните млека затворих бурканчетата и ги сложих в уреда. Според упътването трябва да се извадят след 10 до 12 часа.
Останалото мляко налях в три компотени буркана и сложих закваска от три млека, които според мен се доближават до вкуса на старото българско кисело мляко.
ЕЛБИ 6,5 % - овче кисело мляко
ЕЛБИ 3,6 % - краве кисело мляко
Елена 3,6 % - краве кисело мляко
Увих бурканите с одеало и ги сложих в хладилна кутия.
Резултатите след известно време :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2013, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Супер, дано да стане хубаво кисело млекце :)

Аз опитах моето днес, станало е доста добро, направо се учудих. Единственото, което не е много добре е че млякото е все едно на много малки бучици, които се усещат като го ядеш. Все едно има едро брашно в него. Не е абсолютно еднородно и гладко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
Резултати от експеримента /само от уреда за приготвяне на кисело мляко/!
Избрах си пет критерия за оценка на пробите:
1. Киселост – липсва, приятно кисело, силно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – липсва, малко, много.
3. Гъстота – рядко, средно гъсто, гъсто.
4. Хомогенност – едрозърнеста, дребнозърнеста, гладка.
5. Масленост – да, не.

Всички критерии са субективни съобразени с моите вкусови възприятия.

ДАНОН ЧЕРЕН 5 %
1. Киселост – приятно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – малко.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – дребнозърнеста.
5. Масленост – слабо усещане на вкус.

НА БАБА 4,5 %
1. Киселост – слабо кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – малко.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – дребнозърнеста.
5. Масленост – слабо усещане на вкус.


ЕЛЕНА 3,6 %
1. Киселост – приятно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – много.
3. Гъстота – средно гъсто.
4. Хомогенност – дребнозърнеста.
5. Масленост – да.

ЕЛЕНА 2,0 %
1. Киселост – приятно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – малко.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – дребнозърнеста.
5. Масленост – да.

ЕЛБИ ОВЧЕ 6,5 %
1. Киселост – приятно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – липсва.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – гладка.
5. Масленост – да.

ЕЛБИ 3,6 %
1. Киселост – силно кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – малко.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – гладка.
5. Масленост – да.


БИО МЛЯКО “harmonika’’ 3,6 %
1. Киселост – слабо кисело.
2. Образуване на „суроватка/цвик” – малко.
3. Гъстота – гъсто.
4. Хомогенност – едрозърнеста.
5. Масленост – да.


Като краен резултат подредени както на мен ми харесват на вкус:
1.ЕЛБИ ОВЧЕ 6,5 %
2. ЕЛБИ 3,6 %
3. ЕЛЕНА 2,0 %
4. ЕЛЕНА 3,6 %
5. НА БАБА 4,5 %
6. ДАНОН ЧЕРЕН 5 %
7. БИО МЛЯКО “harmonika’’ 3,6 %

Оказа се, че класацията наистина е субективна защото пет човека дегустираха и петимата изразиха различни вкусови предпочитания. Но като цяло се наложиха два вкуса: ЕЛБИ ОВЧЕ 6,5 % и учудващо за мен много добре се представи ЕЛЕНА 2,0 %.
Имам някои забележки относно технологията на приготвяне, но ще ги споделя като видя готовите резултати от големите буркани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Иво,сега направи и експеримент,като приготвиш айран от киселото мляко,ще видиш,че някои от тях ще са с много плосък вкус.Аз си нося кисело мляко от Бг,с което заквасвам,но с това последното нещата не са много добре.Тук намерих едно американско мляко,в което присъства бактерикус булгарикус..евала :respekt: такова мляко май се правеше много отдавна в Бг,става и хубаво кисело мляко и айран,когато го използвам за подкваска.за мен киселото мляко трябва да киселее,а айрана да е красатък


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима