Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Точно на поста който си цитирал първите изречения е описано какво се прави. Прочети го до края. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 19:09 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
А можете ли да кажете какъв е рандемана за сирене и за кашкавал?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Знам, че за типичното наше сирене е от 4 до 6 литра за килограм.Зависи дали е краве, козе, или овче.Има значение месеца , а и какво е било времето. Когато има много трева, млякото е повече но по-рядко. Най- гъстото мляко е през август- пашата е кът, и млякото по-малко, но сухото вещество повече и по -качествено. Също така кога са отбити агнетата, две ли са били или едно..., абе ако някой мисли че овчарлъка е проста работа ...За да има хубаво сирене ,трябва да има и съответното мляко. Нищо по-различно от правенето на вино.
"От хубаво девойче, хубава булка" казва народа.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 21:29 
Offline

Регистриран на: 09 Окт 2010, 20:30
Мнения: 21
Здравейте!
Предлагам и моята рецепта за кашкавал от 10 литра краве мляко:

Сипва се млякото в голяма тенджера и към него се добавят 2 пакетчета лимонтозу, разтворено в малко топла вода, загрява се до 30-32 гр. и се добавя една супена лъжица мая за сирене. Започваме да го разбъркваме от време на време и продължаваме да загряваме на слаб котлон, докато стигне 40 градуса, тогаво би трябвало да са се получили големи пресечени парченца, смесени със суроватка. Махаме веднага от котлона и оставяме да изстине 2-3 часа. След това тази смес я прецеждаме през тензух - да постои половин час. Изваждаме отцедената маса и я слагаме в по-голям съд от йенско стъкло, разтрошаваме го леко с пръсти, посоляваме - за тази доза около 1 - 1,5 чаени лъжички сол. Слагаме съда в микровълновата печка и пускаме на максимална мощност, като в началото първите 2 - 3 пъти разбъркваме през една минута, а след това още няколко пъти през 20-30 секунди. По време на този процес сместа започва да се стопява и се получава нещо като тесто. Загряваме, докато се получи абсолютно хомогенна смес. Предварително сме си подготвили 2 пластмасови кутийки, застелени с по едно голямо парче стреч фолио. Като извадим разстопената смес от микровълновата, веднага я изсипвам в двете кутийки и покривам отвсякъде с фолиото. Оставям на студено и след няколко часа може тези "пакетчета" да се извадят от кутийките и да се сложат в хладилник. След охлаждан е готов за консумация. Не го оставяме да зрее, защото започва да мухлясва, но и няма кой да го чака :) Върви с вино :)
Рецептата е изпитана многократно и продължаваме да си правим кашкавал по тази рецепта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
В момента варя овче мляко да си правя кътък,да ви е яд :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
stani написа:
Изваждаме отцедената маса и я слагаме в по-голям съд от йенско стъкло, разтрошаваме го леко с пръсти, посоляваме
stani написа:
Слагаме съда в микровълновата печка и пускаме на максимална мощност, като в началото първите 2 - 3 пъти разбъркваме през една минута, а след това още няколко пъти през 20-30 секунди.
Напълно ти вярвам че си получил нещо като кашкавал.Или не не казваш всичко или Аз нещо не схващам.
Направата на кашкавал е съвсем различна, поне по нашите земи,дай повече инфо...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2015, 21:56 
Offline

Регистриран на: 09 Окт 2010, 20:30
Мнения: 21
Знам, че по принцип не се прави в микровълнова, а в гореща вода при температура 87 гр., след което се увива в мокра кърпа и всяка вечер кърпата се сменя, кашкавала се посолява и т.н., пробвал съм и по този начин, но става много бавно, по-трудоемко е и докато узрее започва да мухлясва. Моята рецепта е доста опростена, но се получава перфектен кашкавал - пробвал с малко количество мляко - все пак проверката е висша степен на доверие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 01:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
Дядо ми беше мандраджия, баща ми също, лека им пръст, не, че с тази професия се пенсионираха, но летните ваканции като ученик ги карах по мандрите. Само по спомен, имаше специални помещения, където кашкавала/малки пити/ продължаваше да зрее, за важни хора и случаи. Един от тези случаи беше, че пристигна в мандрата, мисля в Годеч, един от двамата велики футболисти -Гунди. Много по късно разбрах кой е. Баща ми ми каза- бягай при този чичко и му кажи само Левски.
Отидох, дръпнах го за ръката и му казах, той ме вдигна на ръце и каза, а така моето момче. Тук вече ми се къса лентата.Мразя играта футбол, но сега, като го пиша това, целия съм настръхнал, става въпрос за един велик спортист.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 13:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Това е много хубаво, pentco, ако беше в раздела "В кръчмата". Тук обаче е офтопик.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2016, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Някой опитвал ли е това чудо http://greencheese.eu/
Ял съм от всички сирена на пазара,а нашенското не съм и опитал,срамота :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима