Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Пробвах и направих айран но само от трите компотени буркана и много ми хареса на вкус.
ЕЛБИ 6,5 % - овче кисело мляко
ЕЛБИ 3,6 % - краве кисело мляко
Елена 3,6 % - краве кисело мляко

От останалите бурканчета от дегустации просто не остана материал за айран :)

Сега искам да споделя какво ми направи впечатление.
Заредих уреда с пълните бурканчета и го включих. След 2 часа го проверих и на пипане ми се стори, че е много загрят. Не съм забелязал да има терморегулатор и да си включва и изключва когато трябва. Пробих с дрелката един отвор отгоре на капака и вкарах сондата на цифров термометър. Първо измерих температурата като опрях сондата на дъното. Там показа стабилна постоянна температура 58,5 градуса. С другия термометър с къса сонда измерих температурата на въздушното пространство около бурканчетата. Там стойността беше 46 градуса - стабилна постоянна температура. По описанието на уреда трябваше да държа бурканчетата вътре 10 - 12 часа. Аз не се стърпях и отворих едно бурканче още на третия час за проба. Киселото мляко вече беше готово и на вкус много ми допадна, макар и горещо. На петия час извадих всички бурканчета защото киселостта се увеличи доста и ги сложих в хладилника да се охлаждат. Предполагам ,че 4 часа ще са достатъчни за лека киселост.

Другите три компотени буркана станаха за осем часа и тогава ги сложих в хладилника.

Като сравнявам киселото мляко направено в уреда с млякото завито с одеало в хладилната кутия мога да кажа следното:
Всички млека станаха много вкусни с изключение на закваската от БИО МЛЯКО “harmonika’’ 3,6 % / макар и да беше добро на външен вид, на вкус удряше на прясно мляко/.
Но от естетическа гледна точка млякото от уреда беше на много високо ниво - гъсто, с много гладка еднородна структура.
За мен си правя извода, че през цялото време на съзряване на млякото трябва да се поддържа тази температура от 46 градуса за постигане на добро качество.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Квасим си редовно, използваме Елена 2% и всичко е ок. Стига кравата да не е яла ... отпадъци разни.
Най-добре става на около 45 гр. температура ако е поддържана час поне.
После в хладилника - айрян, добавка за тичквички (с чесън и копър) и всякакви други приложения.
Отделно дето остава една две лъжици каймак, който си е чисто масло. Него го ползваме като масло при печене на пилета и други - занамазване и коричка (холестеролна).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 09:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
аз пък си правя кефир.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
ilu6a написа:
аз пък си правя кефир.


Кефирна гъба /зърна/ откъде може да се намери?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 15:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ами има доста обяви...-а мога и да услужа,тя расте бързо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
И мен ме заинтригува с този кефир. Може би ще пробвам. Дори намерих обява в ибей.

Иначе по-рано днес си купих 2 литра прясно мляко и две малки кофички кисело и си подквасих. Киселото го прибавих при малко над 57 градуса и си мислех, че няма да стане нищо, обаче си се подкваси успешно.

Като вкус и гъстота стана, като купешкото - демек не съм доволен, но като за такъв материал си е добре. Няма как да го докарам по-гъсто според мен, тук по магазините си е рядко киселото мляко. Ще гледам да купя прясно мляко от някоя кравеферма наблизо.

По-натам ще опитам сирене и кашкавал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2013, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой знае ли,бъчвар,които прави бурила(съдове за биене на масло)обаче ,някакъв по джобен формат,например 5-10 литров?а и не ми идва на акъла,на английски как ще бъде преведено,да се потърси тук..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Снощи се позабавих с квасенето и сложих млякото към 18.00 часа. Към полунощ жената трябвало да го сложи в хладиника, но и се сторило прекалено топло и си го оставила в хладилната чанта.

Сутринта към 6.00 часа вадя едно бурканче с намръщена физиономия, че съм съсипал материала. Даже не ми се гледаше, но се оказа че всичко е наред. Дори си е достатъчно гъсто и по-вкусно отколкото ако стои само 6 часа. Тази вечер заредих пак 3 литра.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 12:40 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте Колеги!!!
На село майка ми редовно прави кисело мляко и сирене от овче мляко.Сиренето и млякото стават много хубави/поне аз си ги харесвам/ и затова ще питам за технологията и ще я опиша.Само мога да кажа ,че за да се получи хубав краен продукт трябва да се ползва истинско прясно мляко,а не купено от магазина дето е със синкав отенък и е от деветото плакнене на млечните съдове!После идва ред на закваската.И тя трябва да е качествена.Още в началото на март,след като се оагнят първите овце майка ми започва да кваси мляко ,но не знам от къде взема подквас.Мисля ,че взема от съседката щото те имат крави.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 12:48 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Naskohondata1 написа:
Някой знае ли,бъчвар,които прави бурила(съдове за биене на масло)обаче ,някакъв по джобен формат,например 5-10 литров?а и не ми идва на акъла,на английски как ще бъде преведено,да се потърси тук..

Наско ,купи си малка пералня.подобна на едновремешните "Рига".Аз на времето с такава малка перална си правех краве масло.Събира около 15-20 литра мляко.Оставях суровото мляко на хладно за 24 часа и след това го пусках в пералнята.Перката се върти от долу и създава въртеливо движение на млякото,все едно гледаш водовъртеж.В резултат на това въртеливо движение центробежните сили истласкват минералните вещества по стените на съда ,а мастните капки са по леки и се отлагат на повърхноста в центъра на пералнята.Със решетъчна лъжица се изгребва жълтата маса и се слага в подходящ съд под наклон но в хладилника.След около час течноста се отцежда долу ,а маслото е стегнало горе .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2013, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Свате,аз искам да си направя мътеница...тук няма малки перални :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 14:21 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Naskohondata1 написа:
Свате,аз искам да си направя мътеница...тук няма малки перални :megagrin:

Мътеница не знам как се прави.
Еб.х мама и Америка,що няма малки перални?

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
svata65 написа:
Еб.х мама и Америка,що няма малки перални?

Щото там всичко е BIG - Big Brother, Big Mac и т.н. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Абе те и колите им бяха Биг - ама ей го на Детройт фалира.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2013, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
victoryvt написа:
Абе те и колите им бяха Биг - ама ей го на Детройт фалира.

Мани ги крайслер..само тъмнозелените ги карат,трошки....говорехме за мътеница :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vnnaidenov и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима