Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Аз от около година ползвам "нова" технология. Изчаквам млякото да изстине на около 40 гр. След което слагам по 2 лъжици закваска на 750 мл. буркан. Наливам 3 пръста разбърквам. наливам още 3 пак разбърквам. Допълвам до шийката , слагам в наилонова кисия и във фурната. загрявам я до 50-60 гр. и оставм така цяла нощ. На сутринта си имам истински булгарикус бациликус. Успешно с много малко суроватка и гърсто мляко се получаеа с "Елена -2.0% , Пършевица, даже и евтино мегле от Кауфланд."След 2-3 прелваска си имате истинско мляко.
Колкото по вече стои на топло и не се пресече става по кисело.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2013, 12:09
Мнения: 14
Да се включа и аз с моя опит с кисело мляко. За закваска купувам Елена, зелена 2%. Млякото оставям по-скоро топло, като дете с температура - 38-40 градуса. За подкваса обаче слагам малко повече от чаена лъжичка на литър. Примерно на 4 литра 5 лъжички. Разбивам добре с тел и по бурканите. Завивам с нещо плетено и оставям понякога и за 10 часа. После в хладилник. Не е като да е със сухо мляко добавка, но си е достатъчно гъсто и вкусно. И особено цедено! Дето синът ми казва - мамо на киселото мляко най-му обичам Снежанката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Апр 2012, 17:26
Мнения: 3
Аз няма да дам отзив за мляко годно за подкваса,макар че си падам експериментатор дегустатор (клиповете с дегустация на двайсетина кисели млека още си седят при мен, не мога се наканя да ги кача).
Ще кажа нещо по въпроса за така обсъжданото напоследък трудно разваляне на киселото мляко.
Нали всеки казва - стои си млякото, не се разваля , явно не е истинско мляко това.

На времето редовно си заквасвах мляко. Купуваме от село от някой човек с крава , купуваме едно кисело мляко и заквасвам.
В малко прясно мляко разбивам нужното количество закваска и така го наливам в топлото мляко. Не сипвам директно киселото защото не успява да се размеси добре.
После слагам тенджерата на кревата за да има изолация отдолу . Отгоре постилам дрехи и държа няколко часа. Принципно може и да се изтърве момента и да се получи доста кисело на вкус мляко.

Другия вариант е да се смеси закваската с млякото и да се разсипе в буркани и те да се завиват. Който както си го реши.

Един път направих в буркани и ги наредих в хладилника. Ден след ден си хапвах, а последния буркан така му се случи че се заседя почти две седмици.
Отворих го, пробвах го - все едно вчера е правено. Гъсто,гъсто , буркана обръщам - не пада.
Не киселее повече от нужно, няма лош дъх, абе перфектно.

Вярно че едно нормално кисело мляко се разваля за три, четири дни, но защо моето устоя 14 дни?
Освен високата масленност , за друга причина не се досещам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2014, 14:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Големият проблем на киселото мляко са индустриалните щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в използваните закваски. Високата трайност и здравословността са взаимно изключващи се понятия при киселото мляко.

За да се осигури удобна за складиране трайност, индустриалните щамове са изкуствено селектирани да имат понижена устойчивост към киселинността на средата. По този начин, с достигане на определено киселинно ниво, бактериите лизират, по-нататъшната млечно-кисела ферментация спира и киселото мляко не се подкиселява повече от зададеното ниво.

От гледна точка на потребителя, това е измама, защото здравословното пробиотично действие на киселото мляко, което така широко се рекламира, изисква наличието на максимално жизнеспособни и устойчиви бактерии, а в промишленото кисело мляко те на практика липсват напълно.

Ако искате здравословно кисело мляко, най-добре търсете "диви" щамове по селата. Млякото бързо се вкисва, по пък действително е полезно.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2014, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Експеримент с други 5 марки кисело мляко за закваска. Пет компотени буркана с различна закваска. Прясно мляко купено от млекомат. 8 часа на 42 градуса в тенджера пълна с вода почти до ръба на бурканите. Електронно регулиране на температурата. Като цяло всички закваски се оказаха на ниво. Млякото се получи много добро на вкус и гъстота. Едно мляко обаче може да се каже, че се получи една идея "по-слабо" от другите. По-късно ще кажа кое е то.
Някакви предположения?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2014, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Ативията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2014, 23:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
с биволските млека правят разни номера...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2014, 01:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Активията се оказа по-слаба от другите. Очаквах тя да е с по-добри показатели от другите млека, но явно вътре в нея има само реклама. Най-ми харесва като вкус, консистенция и масленост заквасеното с овче мляко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2014, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Гледах в нета клипче тест на няколко млека - с йод.
Две от тях дадоха лилаво-черно оцветяване - значи имат добавено нишесте :)
Едното беше "Бор-чвор" нещо си.
Другото не го помня.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2014, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Бързо го намерих. :) Това ли е клипчето? http://www.youtube.com/watch?v=bUxoah0DVww


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2014, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
То за активията още отпреди няколко години САЩ си ги глобиха Данон - http://www.vesti.bg/pari/biznes/sasht-danon-da-spre-s-nedokazanite-tvyrdeniia-3479871 само дето тук у нас никой не се сети да ги подгони за подвеждаща реклама....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2014, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Виктор даде добра идея и не се стърпях да пробвам с мляко останало от закваските.
В компотеният буркан е домашното кисело мляко. Другите се виждат от етикетите кои са.
Нито една от пробите не се оцвети в цвят показващ, че има нишесте.
№1 и 2 - поставяне на йод в пробите.
№3,4 и 5 - пробите след 15 минути.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2014, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Проблемът е, че както и нас ни учиха на времето по технологии - сега има по-съвременни средства за сгъстяване, които не дават отклонение при този прост тест. Нишестето е най-евтиното, ама агар-агар, гума ксантан и пр. средства са друга работа, които аз поне не знам как реагират на такава проба... Специално на Боженци-то ако обърнеш внимание пише че има добавки и че не е само мляко....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Умирам за синьо сирене.Но цената не ме устройва :verzweifelt: За 5 лв. сирене го изяждам още в колата преди да се прибера.
Питам чичко Гугъл за домашна направа и ..................http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=3598 изненада :)
Мисля да опитам тази рецепта:
"ПРАВИЛ СЪМ И СИНЬО СИРЕНЕ / ПО СКОРО ЗЕЛЕНО /И СЕ ПОЛУЧИ ПРИЛИЧЕН РЕЗУЛТАТ. САМО ДЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЛОЖА ПОВЕЧКО СОЛ, ТА СТАНА МАЛКО МЕКО.
АМИ РЕЦЕПТАТА Е СЪЩАТА КАТО НА МОСАЛАТА, НО КОГАТО СЛАГАМЕ МАЯТА, СЛАГАМ И 100 ГРАМА СИНЬО СИРЕНЕ ПОРАЗТВОРЕНО В МЛЯКОТО. ТОВА Е ЗА 10 ЛИТРА МЛЯКО.
СЪЩО ТАКА КАТО ИСТИНЕ И СЕ РАЗБЪРКА, ПРЕДИ ТЕНЗУХА ДОБАВЯМ 4 СУП. ЛЪЖИЦИ КРИСТАЛНА ЗАХАР. ОТ ТАЗИ ЗАХАР И ОТ БАКТЕРИЯТА НА СИНЬОТО СИРЕНЕ СЕ ПОЛУЧАВА ВСИЧКО. ЗРЕЕ В ХЛАДИЛНИКА, НО НЕ ЗАВИТО ЗА ОКОЛО 10 ДНИ. ТО СИ СЕ ВИЖДА КАК СТАВА ЗЕЛЕНО И Е ГОТОВО. "
Ако има още любители на синьото сирене във форума,с опит в домашното производство,да помагат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 14:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
http://www.wikihow.com/Make-Blue-Cheese За мен това е истината, но... нямам такъв хладилник, отделно за мен подходящо ще бъде дадения хладилник, дори и малък да се ползва само за тази цел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима