Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2015, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Не знам как реши, че е цитат??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2015, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не знам какво е Бръндза,но това не е сирене,според мен,а вторичен продукт.
Може да е много вкусно,но прибавянето на извара ми звучи като разреждане на ракия с патоки.
Гледах по 24Kitchen как се прави такова сирене и още тогава ми се стори странно с тази извара.
Това "изпичане" е начина за направата на Моцарела.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2015, 08:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Кашкавалът също се изпича...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2015, 23:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
brokenerror написа:
Незнам как е сирене на руски, но сиренето брънза или така нареченото бито сирене или както е известо из пловдивско - рупско сирене, си е чисто, натурално българско, не се прави никъде другаде из света!

Айде стига с тези натурални български сирена...Бяло саламурено сирене и неговите всякакви производни се прави на много места по света.Бъркани сирена с извара ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2015, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
brokenerror написа: "Не знам как реши, че е цитат??"

Не ме разбра, просто не ми действа функцията за отговор с цитат.

Колкото да правене на сирене с извара - това е похват, използван от кавказците. Никъде по Средиземноморието и в Европа не го използват - ползва се мая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
И аз не мога до отговарям с цитат и този бъркоч с извара не е сирене а бъркоч с извара :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Румънците също казват на сиренето "брънза", а на ракията" цуйка".
Мен ме интересуват рецепти, които са правени лично и какво се получава на практика.Правенето на какъвто и да е хранителен продукт си има майстории дето се научават само с практика. Добрият материал, обаче си е закон . И това е проблем за всички които " немат крава, а пият млеко". Вчера взех мляко от магазинче в Горубляне , което ми препоръча приятел живеещ там . Държи го семейство имащо собствени стада. Намира се на едно малко площадче до църквата. Това е първата успоредна улица на "Самоковско шосе" в посока изток. Как се казва фирмата не запомних, но е лесно за намиране, щото други магазини няма. Явно са мераклии.Продават овче и краве мляко. Съхраняват ги в италиански хладилни вани ,и чистота навсякъде впечатлява. Няма нищо общо с тази по пазарите. Трябва да си носите собствени съдове. Цената е 2лв овчето и 1,40 кравето за литър. Взех си един литър овче да видя за какво става дума. Докато го варях се разнесе такава миризма на истинско овче мляко, която бях забравил. А и каймак не бях виждал отдавна. Обичам овче сирене , но млякото ми идва някак си тежко, а и миризмата не ми е приятна.Това обаче само от истинско.От това което се продава масово по веригите такива проблеми нямам. ;) Само го опитах , но жена ми докато не го довърши, не кандиса. Въобще златна находка в царството на ментетата.
Магазина ми е на път, така че утре ще взема по-голямо количество краве и ще го сквася.Това съм го правил и е толкова елементарно, че не можеш да сбъркаш.Само не знам кое "магазинерско" мляко може да служи за закваска. Знам че малко стават, та някои да каже.Чувал съм и за фирмен магазин със всякакви закваски някъде в Дружба. Следва сиренето. Досега не съм се пробвал само поради липса на мляко.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
баджо написа:
Само не знам кое "магазинерско" мляко може да служи за закваска. Знам че малко стават, та някои да каже.


Баджо, върни се на 1,2 и 3 стр. от темата. Там съм описал подробно моите експерименти с различни марки кисели млека. И също йодната проба как се прави за установяване дали има нишесте в млякото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
И аз не мога до отговарям с цитат и този бъркоч с извара не е сирене а бъркоч с извара :megagrin:

Толкова и сирена сте опитвали...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
vnnaidenov написа:
И аз не мога до отговарям с цитат ........


Когато натиснеш бутона за "отговор на тема" /post reply/ излиза полето за писане на отговор. Плъзгаш с мишката надолу и виждаш най-различни мнения изредени по реда на писане. Което мнение искаш да цитираш натискаш над него иконката "quote" и мнението се появява в полето за писане по темата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Иво,прочетох всичко още вчера, и твоите постове най-внимателно. Но сам знаеш, че при нас качеството се изменя с часове, дори не с дни. Бая си се постарал. Та смисъла беше, ако има по-актуална информация да я ползвам. Имам чувството, че едни и същи млека, специално се произвеждат за " примоции" на определена верига, качеството е като за парите.Същото наблюдение имам и за бирите.Една и съща бира, купена от тях на по-ниска цена от тази в кварталния магазин, е и по-лоша абсолютно винаги.Как пък един път не се случи да е по-добра. Дано не съм се заразил от конспиративните теории на" Бай Танас " :prost: ,ама то май не е зараза, а лечение.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Съжалявам баджо, но скоро не съм правил домашно кисело мляко и не съм в състояние да ти дам прясна информация. Чел съм, че по селата заквасвали и с листа от детелина, но не съм пробвал и нямам инфо от първо лице.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
А с "машинката" за кисело мляко какво стана ? Пишеш че си доволен от нея.Аз киселото го правех в емайлирана тенджера, като го нагрявах(някъде около 40 градуса) ,добавях около супена лъжица старо кисело мляко за литър от прясното, разбърквах го в подгряното мляко и го "завивах".То ест слагах една възглавница направо на пода, отгоре тенджерата, и върху нея вълнено одеяло, а понякога и де що има неприбрани зимни дрехи. До третия час винаги се желира, и колко да е кисело зависи от това колко време ще прекара така.Колкото по-дълго, толкова по резлив възкисел вкус. После в хладилника.Но това беше по Луканово време,децата бяха малки,и имаше период дето ако не намериш прясно мляко, и не го сквасиш, няма и кисело. Та от неволя съм се научил.Ставаше обаче винаги и без специални грижи.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Машинката си работи перфектно и най важното не ангажира с внимание. Трябва само да си налучкаш киселия вкус. Колкото по-дълго държиш млякото в машинката по-кисело става. Аз го държа вътре от 4 до 6 часа и после в хладилника. Но много бързо свършва млякото. По тази причина минах на електронната тенджера и с компотени буркани. Че да стигне. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Не исках да пиша тук защото сигурно съм единствения българин който не яде кисело мляко въпреки, че майка ми (лека и пръст) ми е казвала, че съм пораснал с него. Аз такъв спомен нямам.

Роден съм на 21. 10. 1958г. в с. Аврен варнеско. По него време (както наборите си спомнят, а по-младите да знаят) по селата във всяка къща се гледаха (отглеждаха) овце и крава. Спомените които смятам да разкажа са от първи клас т. е. 1965г. когато бях на 7 (седем) години. Уточнявам това защото се надявам да ми повярвате, че по това време вече имам спомени. И така: Горе-споменати животинки си се дояха редовно когато им беше времето. Млякото от овцете със сигурност си оставаше в къщи а това от кравата или част от него се продаваше на закупчика на мляко т. е. на държавата, за да има "някой лев в къщи". От останалото мляко (мисля, че баба го смесваше) се правеше кисело мляко и сирене. За киселото мляко баба си оставяше една-две лъжици от предното кисело мляко за подквас на следващото. Сиренето се подквасваше с мая за сирене закупена от селския магазин. След като сиренето станеше с консистенцията (егати думата едвам я написах), на кисело мляко се слагаше в цедилка докато му окапе сурватката. Сега май му казват цвик или цвиг. После следваше нарязване на парчета и осоляване в саламура. Ей това сирене искам сега да си купя от някъде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима