Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Толкова и сирена сте опитвали...

Това е грубо :) Не съм ял Бръндза и веднага ще си променя мнението и ще се извиня,ще се разкая от сърце,ако някой ми прати 200-300 грама.За моя сметка. ;)









[/quote]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
След като сиренето станеше с консистенцията (егати думата едвам я написах), на кисело мляко се слагаше в цедилка докато му окапе сурватката. Сега май му казват цвик или цвиг. После следваше нарязване на парчета и осоляване в саламура. Ей това сирене искам сега да си купя от някъде.
Такова сирене ям от време на време(благодарение на тъщата)
Има една процедура която пропускаш- вадят част от маслото преди да го сирят, иначе става много тежко(мазно) сиренето, не знам само на кое мляко вадеха маслото на лятното или на зимното :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Не знам да вадят масло преди да се направи сирене,но ако е така трябва да е лятното,защото преди да прегорят овцете е най-гъсто(маслено).Точно тогава се прави крутмач или така известния кътък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
MONI BARONA написа:
....вадят част от маслото преди да го сирят..... :nixweiss:


Не си спомням да са правили тази процедура. На тавана имаше уред за тази цел. Дървен съд много тесен и висок, като каца. С подходяща бъркалка (бухалка), но в него се е биело масло от каймака на млякото който се получава при варенето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
MONI BARONA написа:
Има една процедура която пропускаш- вадят част от маслото преди да го сирят, иначе става много тежко(мазно) сиренето,

Не съм сигурен, че целта е да не става много тежко сиренето ... по-скоро е от сиромашкия подход от едно да направиш няколко: масло - сирене - извара /от суроватката/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Не искам да обиждам никой, но човек, който не е опитвал истинско сирене, да ми твърди, че брънзата била бъркоч с извара.. е не мога да го приема!
И моля ви, не бъркайте цвик със суроватка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Затворете ми устата,пратете ми малко Бръндза :megagrin:
А че цвик и суроватка е едно и също,изобщо няма място за спор.
Не се заяждам,както писах,звучи ми все едно да разреждам ракия с патоки.
Всеки край си има кухня.По нашия Балкан това не се прави и ми изглежда странно.
Кой с каквото е свикнал,това харесва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
''И моля ви, не бъркайте цвик със суроватка!"- тука си уцелил десетката. Приликата е, че и двете могат да се дават на животните, разликата е, че едното за друго не става.Да твърдиш, че е едно и също, е като да кажеш, че паток и винаса е все тая.
Не се впрягай, по тези дреболии се разбира кой е ял истинско сирене, и кой си има хал хабер от приготвянето му.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
brokenerror,а какво е истинско сирене?
Бръндза ли?
А ти ял ли си истинско,бяло,саламурено сирене БЕЗ ИЗВАРА,отлежало няколко месеца в каче?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Каква е разликата между цвик и суроватка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Разликата между цвик и суроватка е ,че на едното още не му е извадена изварата.
На кое от двете според знаещите?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Така описано,цвика трябва да е остатъчния продукт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Точно така . И все пак нещо остава и в цвика, затова е за животните.Когато е имало суроватка бол, и нея са я давали на тях.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
vnnaidenov - цвик и суроватка не е едно и също.. А и не само, че съм ял истинско сирене, а съм отрасъл с него, а и продължавам да го ям.. Баба ми, жива и здрава да е още дълги години, е прекарала 30 години по мандрите, през комунистическо, когато се правеше истинско сирене..
Близо до нас има ферма с биволи, ако знаете какъв кашкавал става...
баджо - браво, нацелил си нещата.. Най- после един човек да знае за какво става на въпрос..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Приятелче,рязко се изказа че съм човек който не е ял сирене.Това ме засегна.Израсъл съм в Балкана и със сирене.Овче,козе ,биволско.Най обичам да пия прясно издоено,сурово мляко.
Не е добре да даваш мнение за хората без да ги познаваш.Макар че и аз дадох мнение за Бръндзата без да съм я опитал.
Аре пратете ми малко деееееееееее. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: borisbor и 20 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима