Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Зарежете тия смешни спорове, кой кво е ял и виждал. Дайте някакви конкретни рецепти, ако може автентични, щото тези баби и дядовци няма да са вечни.
Аз вчера сквасих краве мляко купено от магазинчето дето го споменах. Имах "Верея 2,9% на което пише "100%краве мляко и жива българска закваска" , без консерванти. Сварих млякото(1,5 л.) до 80 гр , разделих го в два буркана от по 0,8 л., изчаках го да изстине до 46 гр. Понеже вереята беше в хладилник,а беше и отворена, сложих една супена лъжица в чаша да се по сгрее. Налях постепенно малко от горещото млеко, разбърках и разделих по равно в бурканите и сложих капачки . Поставих ги на един креват за изолация,завих с вълнено одеяло и няколко зимни дрехи, който ми бяха под ръка на вилата. След 5-6 часа ги отвих, но бяха още топли,така че още два часа изкараха на масата , и после в хладилника.Получи се плътна консистенция, с много малко отделена течност.Много наподобяваше вереята ( явно е от щама) , но отгоре имаше каймак доста шуплив. Като се сравняват двете , по метода лъжица от едното, лъжица от другото-разликата е явна. Цвета на домашното не е и снежно бял, сигурно от маслото. Днес мислех да го пробвам на айран с ракия, но при тоя студ и дъжд явно няма да стане.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
баджо написа:
Като се сравняват двете , по метода лъжица от едното, лъжица от другото-разликата е явна.


Естествено в полза на домашното ;)
Ами Баджо, я да те питам ти пробвал ли си да правиш сирене в домашни условия? Питам защото видях в Кауфланд едни малки шишенца - мая за сирене. Дали става нещо с тая мая?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Абсолютно става, маята от кауфланд, бабката с тая мая прави и сирене и кашкавал..
Утре ще ви дам рецепта за домашно сирене..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
vnnaidenov - не съм искал да те засегна или обидя, приеми ми извиненията...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
баджо, пробвай закваска от тертер 10%, става много добре....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
То е ясно кое е по-добро. И както виждаш по най- аджамииския начин направено, без никакво вникване в материята. Бе на тия наши технолози най-важният предмет докато се изучат трябва да е "Производство на ментета" :explode: . Не е за чудене да е така, след като видях филма дето го беше постнал админа, за целенасоченото скапване на всичко дето е обект на търговия.
Сирене не съм правил, ама като дете много съм гледал. :lol: Дядо ми имаше две преси за целта . с различни размери, от дърво. На тях се отцеждаше сиренето , и не са нищо сложно за изработка.Правеше овче сирене, и като нареждаше бучките между тях слагаше сладки "чорбаджийски" чушки. После заливаше саламурата.Сиренето си зрееше, чушките ферментираха ,в резултат на което сиренето придобиваше много готин неописуем вкус. Чушките също. За мезе се режеше заедно с чушките и вървеше и с вино, и с ракия.Това лично съм го опитвал като пораснах.
Маята със сигурност беше в малки стъклени шишенца и на нея пишеше ,че е за сирене и кашкавал.Имаше и колко капки се слагат на литър мляко. Ако видя шишенцето,и какво пише, със сигурност ще ти кажа дали е същата. За съжаление "Кауфланд", ще ми е далеч тези дни.
"brokenerror" от къде да я взема?

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
От кауфланд я купувам.. На шишето си пише по колко капки на литър, но мисля, че беше 5 капки/литър..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Тук намерих някаква рецепта за домашно сирене, придружена със снимков материал. Мисля да опитам пък каквото стане. http://unicusbulgaria.blogspot.com/2014 ... st_23.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Внимание, поствам рецепта за домашно сирене, такова, каквото ям вече повече от 25 години!
10 л сурово мляко
половин чаена чаша качествено кисело мляко
мая за сирене (в зависимост от маята е описано на самото шише колко капки на литър се слага)
Суровото мляко се загрява до 72 градуса (така се обиват вредните организми и остават само полезните)
Ако използвате готово пастьоризирано мляко трябва да добавите минерали, калции и т.н., но и да не добавите не е голяма загуба, не че няма да е вкусно...
Изчаква се млякото да изстине до 33 градуса, за краве, ако е биволско или овче - 31-32 градуса..
Добавя се киселото мляко (с цел да не "шупва" сиренето, т.е. да няма дупчици, а и както знаем в кис. мляко се съдържат полезни бактерии).
Маята се смесва с малко хладка вода (ако може преварена и охладена до 33 градуса).
Добавя се към млякото, млякото трябва да се успокои, т.е. да не шава, да не се върти.. Оставя се така за 90 мин. като се стараем да поддържаме температурата от 33 или съответно 31,32 градуса..
След като млякото се е подсирило, стегнало се е, заприличало е на много гъсто кисело мляко, се реже на кубчета със страна около 1,5см, бърка се леко и се оставя за двадесетина минути да си пусне суроватката, после се вадят кубчетата в тензух, завързва се и се притиска с тежест два пъти по малка от собственото си тегло. Или ако тежи 2 килограма се притиска с тежест 1 кг. Стои така 2-3 часа, накрая се реже на кубчета по собствено желание и се посолява, стои така 3-4 дена в зависимост от това колко солено обичате прясното сирене..
Ако сте решили за сиренето да озрява се слага в саламура не по-малко от 40 дена на температура не по висока от 15-18 градуса.. Честито!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Пратих сина на разузнаване в Кауфланд, и ако има закваски да докладва.Иво, това дето си го дал е добре онагледено.И аз ще се пробвам. И да озяним 5- 6 литра мляко няма да обеднеем.
То не може и да се озяни .Най- много да изнамерим нов млечен продукт, и като го ударим на бизнес.... :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Какво е озяни?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Баджо, обикновено маята за сирене в кауфланд стои при жанда с маргарините, поне това съм забелязал във всички кауфланди, които съм обиколил, а съм сигурен, че са над 5..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Зян" е противоположно на " кяр"- турцизми неизкореними. :)
ПП. Синът хамалеше там докато изкара "вишу" та ега се оправи. Ама още нямам резултат...

_________________
Който разбрал - разбрал...


Последна промяна баджо на 18 Юни 2015, 20:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юни 2015, 16:24
Мнения: 18
Днес ви постнах за сиренето - утре - за кашкавал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
brokenerror написа:
Внимание, поствам рецепта за домашно сирене, такова, каквото ям вече повече от 25 години!
Суровото мляко се загрява до 72 градуса

И като стане 72 градуса, какво следва? Веднага ли се маха от огъня, охлажда ли се активно?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, Diqn 81, ivan4o, zicfrid и 25 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима