Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Доста често се случва, словашките ми другари да ме попитат, кое е най-известното българско национално ястие.
Тук настава едно мислене :? и все се сещам за кебапчето, мусаката, боб чорбата и др. Така и не мога да намеря правилния отговор.

Кое според вас ястие е това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Нещо само наше едва ли има. Друг е въпроса, ако става въпрос за балканска кухня.

Тази статия мисля, че ще ти помогне. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 0%BD%D1%8F

Освен това, дори да сме малка държава, традициите в кухнята се променят много от един район до друг. Това се наблюдава и при диалектите всъщност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Катък, някъде му викат крюкмач...
Прави се от овче прясно мляко. Вари се на много слаб огън около 1 час /трябва повечко мляко/, така млякото само се сгъстява. После се посолява на вкус и се пълнят буркани. Във всеки буркан се слага по малка бучица сирене, после се затварят и стерилизират. Готов е за консумация след около месец, консумира с печени червени чушки и РАКИЯ.
:prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2013, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Чушки пълнени с боб е нещо ,което се харесва на всеки българин,а и на чужденците.То нито чушки, нито боб са европейски култури-камоли български.Аз бих заложил на таратора.Хем всички съставки са известни от древността по нашите земи,хем е нещо на което чужденците най-много се "дзверят".Докато разни кавърми ,мусаки, салати и т.н. явно са ги виждали и в други държави,то таратор надали.
http://chitanka.info/text/2282-gotvarska-kniga ето тук заглавието е много точно.Това са автентични рецепти събирани преди повече от 40 години от всички краища на България. На повечето от тях пише от кое село или град са.Пробвал съм доста от тях.Не е имало случай да не стане нещо превъзходно.А дали са типично наши или привнесени от вън- това се е изгубило през вековете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илияне, първото което направих преди да отворя темата, беше да потърся в Google, дали няма информация за това - попаднах точно на тази статия. ;) За съжаление не дава отговор на въпросът ми.
kostakurta, имам тази книга в електронно подобие, вече няколко години. Рецептите наистина са превъзходни. Но също не дава отговор.

Въпросът ми беше по скоро анкета. Не, кое ястие харесваме, Не, кое ястие харесват чужденците. А, кое ви изплува в мисълта като първо, когато ви попитат за българско национално ястие.

П.П. Например тук в Словакия, когото и да попиташ ще ти каже Bryndzové halušky. Halušky има в много други държави, но Bryndzové halušky само тук. Дори са регистрирани не знам си къде, и могат да ги произвеждат само тук (имаше претенции и от други държави да са тяхно специфично ястие, но в крайна сметка го признаха на словаците).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 10:45 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
За мен е баницата, въпреки факта, че всички балкански народи я правят също! Но в този регион едва ли има нещо което да го няма при "съседите".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Всички ястия с продукти от ''Новия сват'' не могат да се причисляват към националните ястия. :!: Защо??? Защото какво са яли хората преди 16 век а???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Е, то тогава, едва ли има национално ястие. Не се сещам за държава, която да използва само нейни си продукти (с изключение на някои африкански племена, ядещи червеи, собствено производство :lachtot:).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Горнооряховски суджук" - също запазена марка.
"Бут по Еленски" - също.
"Троянска сливова ракия" - запазена марка.
"Шкембе чорба" - за съжаление е турско ястие.
"Шопска салата" - само мога да се усмихна :)

Кисело мляко, салата "Снежанка", кебапче, кюфте, бабек и други подобни дядовци, кървавица,

коктейл "Облак" - мента с мастика

....

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 15:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Довечера ще правя ''каварма'' по моя рецепта :D
Нарязано на кубчета месо/свинско/ се запържва;
Добавя се 2 глави лук- едро нарязан и се допържва с месото;
После се слага всичко в големия глинен съд, добавят се;
гъби,сол,чер пипер и ронена чубрица на вкус. Залива се с една чаша бяло вино
и се пече във фурната на 200гр. около час. :prost:
Пс.Има и друг вариянт; да се запържи лука отделно, като преди това да го оваляте в малко брашно.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2013, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз за това казах, че няма нещо, което да е само българско. Просто няма нищо регистрирано. Уж за ракията нещо се говореше, но сме си моолузе и нищо няма да стане, нито за ракия, нито за някое ястие.

А иначе, като по-типично нашенско аз лично съм правил и продължавам да правя от време на време лучник. Плънка с какъвто лук има според сезона, дори с праз става май най-добре(може и да се меша в каквито пропорции и видове си поискате, все става вкусно), месо наситнено със сатъра и малко червен пипер. В краен случай кайма, но да е едро смляна. Предполагам и при вас я мелят на място, да ти смелят бекон и бут 1 към 1 минати само веднъж през машината, ти ще си го доомесиш после.

Демек нещо като кемерка да стане, но в голямата тава. Тесто отдолу, после плънка и после покривам пак с тесто. Става да си отхапеш пръстите.

А доколко е типично и само българско не знам. Знам че е типично за България да се яде лук в големи количества.

п.п. И сега като се подсетих ми се прияде и тези дни ще замесвам пак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 19:57 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 854
Местожителство: Плевен
Не знам колко е Българско или Национално,но да Ви е гадно и гладно :)
Прикачени файлове:
Снимка0147.jpg

Телешки гювеч в гърненце,нямам гювеч :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Така кат го гледам как е замазано, лула и серпентина му липсват. :lol:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 20:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 854
Местожителство: Плевен
Предвидили са го.Има отвор в дръжкта на капака :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Сериозно Найденов, нямам представа от кога е гърнето, но до преди някоя и друга година все още се ползваха материали съдържащи олово.
Близо година досаждах на един грънчар, докато успя да ме убеди, че ползва бои на BASF не съдържащи олово.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hgeorgiev, vnnaidenov, Жоро и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима