Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
На пръв поглед лютите чушки трудно биха станали мезе за ракия, но ето един вариант за това. Рецептата си е моя, не преписвам от никъде! Но е сложно, затова внимавайте...

Сезона вече отминава, но времето все още е перфектно за "чушка-пръжка" в гората. Правите скарата и след като всичката мръвка е готова нареждате няколко люти чушлета на слабата жарава. Аз не обичам чак толкова люто, затова си взимам от едни дето им викат рипки или рибки - не съм сигурен как точно се казват. Като се приберете надвечер обелвате люспите и ги нареждате в широк буркан. Идеята е да са легнали, че да ги залеете по-лесно с марината. А марината е 50/50 зехтин есктра върджин и балсамов оцет. Настъргвате един морков, нарязвате две-три скилидки чесън и половината от тях пресовате с пресичка за чесън, другите слагате цели парченца, и отгоре - малко копър. Може и на върха на лъжичка за кафе захар да добавите, но може и без това, защото моркова ще свърши тази работа. И буркана в хладилника за седмица.

Следващия уикенд карате жената да приготви шарен фасул и да го запече във фурната в глинен гювеч, та и тя има принос в цялата работа. Като се запече и сгъсти нареждате отгоре няколко чушлета... в компанията на две-три резънчета сланинка и един суджук разполовен по дължина и мезето е готово!

Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Супер! :thumbs1:

Аз много обичам да мезя с карфиол- ето рецептата:
Накъсваш карфиола на цветлета и го редите в 3л. (или по-малък) буркан,
забучваш и няколко моркова и няколко скилидки чесън.
Както е натъпкан хубаво наливаш оцет до 1-2 см. над дъното или се ориентираш по
долния ръб на буркана.
Следва да начукаш 5 аспирина +4 равни с.л. сол(за 3л.) и после доливаш с гореща вода, запечатваш и обръщаш.
Капачката после сама дърпа. Страшно мезе е.


Последна промяна banichkata на 30 Окт 2013, 22:17, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Колко време трябва да престои в буркана преди консумация?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
2 седмици и си ти- :megagrin:

сега точно са промоциите на карфиол и моркови и затова я пуснах, а и е лесна,
защото забелязах че карфиола първи изчезва от мешаните туршии и
си викам: Абе защо да се мъчим- я хаквай само карфиол и готово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Когато улегне киселото зеле в бидона, запълвам освободеното място с карфиол. Втасва заедно с зелето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
banichkata написа:
Супер! :thumbs1:

Аз много обичам да мезя с карфиол- ето рецептата:
Накъсваш карфиола на цветлета и го редите в 3л. (или по-малък) буркан,
забучваш и няколко моркова и няколко скилидки чесън.
Както е натъпкан хубаво наливаш оцет до 1-2 см. над дъното или се ориентираш по
долния ръб на буркана.
Следва да начукаш 5 аспирина(за 3л.) и после доливаш с гореща вода, запечатваш и обръщаш.
Капачката после сама дърпа. Страшно мезе е.

Сол няма ли тая рецепта?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
MONI BARONA написа:
Сол няма ли тая рецепта?

Сол стандартното за такъв тип туршии- 4 равни супени лъжици(за 3л. буркан), по желание може да се добави и малко целина,както и да се увеличи чесъна, но това не променя кой знае какво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз ще изчакам да стане моя карфиол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
От рецептата за лютите чушлета най ми хареса онова за суджука. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз да добавя че така приготвените люти чушлета оправдават една пита намазана с масло и половин кило сирене отстрани. Да приемем че това е мезе за вино, освен ако не си в онези райони дето само на ракия се кара понеже гроздето не ставало за вино... :megagrin:
Втори вариант - така приготвените чушлета ги накълцваш (част от тях) и ги слагаш в тиган леко да се запържат, след това добавяш 3-4 яйца предварително разбъркани и докато още не са се пресекли белтъците добавяш изкиснато сирене и така споменатите суджуци натънко нарязани заедно с чубрица да влезе в яйцето. По желание отгоре може да се сложи и кашкавал или топено сирене, които слагаш малко преди да загърнеш омлета да стане като калцоне. Млечните продукти са антидот на лютото за вкусовите луковици в езика, така че по този начин лютото се неутрализира от тях. Получава се - ем се потиш, ем ти е соленко, ем не ти е люто(много) ама така се изпиват твърде много чаши на екс... :megagrin:
Трети вариант - пак с омлет, но само със сирене и яйца (много по-слабо със сиренето) като в омлета загъваш една кавърмичка с чушлета, гъбки и слаб доматен сос, или пък дробчета и сърчица (пилешки) .. ех.. омазахме се рано от сутринта....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима