Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 17:31 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги!!!
Какво ме провокира да отворя тази тема?
Преди 10-15 дни докато си наливах вино ми се прияде създърма.Веднага пратих сина в магазина и след малко я кусах!Какво да ви кажа,нещо ужасно.Иначе докарана на подправки и сол ,но месо сякаш не усетих.Започнах да чета опаковката на продукта и останах изненадан от състава и Е-тата вътре.Отделно от найлончето изтече някаква течност с неясен произход.
Та ,ядосах се и още на другия ден насрочихме с баща ми дата за клане на едно хубаво шиле.Оказа се че цял живот гледаме овце(десетина) ,а никого не сме правили създърма!Започнахме по рецепта на наш близък:
След нарязване на месото с костите се кисне във студена вода за 24 часа.Водата се сменя два или три пъти за да стане бяла създърмата.След това сложихме месото да се вари ,след като го препенихме на 25 кг месо с кост сложихме по 20 гр сол на килограм,и за цялото количество 3 пакетчета по 10 грама дафинов лист,3 пакетчета по 10 гр бахар и 3 пакетчета по 10 гр цял черен пипер.След час и половина врене и постоянно бъркане месото се свари идеално.Извадихме го в тава и като изстина го обезкостихме.След това обрахме от казана където беше вряло месото мазното,то беше се отделило отгоре и заедно с месото го запържихме в голям чугунен казан за половин час.След като се охлади го напълнихме в найлонови пликове.Съжалявам ,че не мога да кача снимките защото са много големи.Стана много хубава но и много мазна :megagrin: .Но не е болка за умиране-отделям лойта за кучето а другото за мен :megagrin:
Намерих моята рецепта от едновремешния" Родопа" и в нея пише че към вече свареното месо се слага най-много 20 % лой.Следващото шиле ще го направим по този начин.Макар ,че няма лошо и мазничкото -много хубаво се лъзга ракийката :prost2:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Да ти е сладко!
Колкото до лойта,не сьм сигурен,че е добра идея да я даваш на кучето.Температурата на кучето е с 0,5-1 градус по-ниска от температурата на разтопяване на овча лой/така си спомням/.Сещаш се каква топка ще стане в червата на кучето и какво после...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Топка няма да стане, ама със сигурност ще има разстройство ;) Все пак зависи какво количество лой ще се даде на "гадинчето" :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 15:35 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Нищо му няма на Дарин/така се казва кучето ми ,порода ягдтериер/ :megagrin: .Даже го усещам как иска още :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Свате, не мога да се меря с теб по свински и пилешки меса и мезета, ама тук май бъркаш нещо. Няма шилешка съсдърма, а има ОВЧА. Майка ми (Бог да я прости) правеше създърма от стара овца. Останала почти без зъби. След като баща ми я заколи и я парчеладиса, цялата със вси коали, майка ми я слага в големия меден казан (в Аврен му казваме харания) и започва едно дълго варене. Завира първи път. Да почне да ври водата от горе. Не се препенва. Да поври. Тая вода се изхвърля. Мие се месото и пак се слага да ври. Втората вода след като заври пак се изхвърля. Пак се мие месото. С третата вода се вари докато кокалите се отделят само при тръскане. Тогава се слага в голяма тава, слагат се подправки (каквито ти харесват) и започва голямото бъркане, докато остане само на лой. Това е овчата създърма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 12:12 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Жоре казват ,че създърмата се прави от ялова овца :megagrin: ,че да има лой.Ама как да заколим овца като сега може и да са заплодени?Пък защо да ядем дърто като има по-младичко :D .Благодаря за рецептата!Ако правим пак създърма ще пробвам по този начин.Тя нашата уж мазна стана ама като я разхвърлиме на три къщи почти не остана. :megagrin: :megagrin: :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2014, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2014, 12:38
Мнения: 3
Наистина домашната създърмица няма равна. Много пъти съм пробвал купешки обаче са си... колкото да се залъжем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
От ялова овца , от дърто магаре :D . Преди години иде един манго и иска да купи за 30 лв. една дърта овца от дядото. ама нещеш ли аз бях там и не им дадох да я продадат. Месото го обраха за кайма. Е не до кокал де. и после всичко в казана. Залива се с вода. Слага се дафинов лист чер пипер на зърна и бахар. подсолява се на вкус. Това нещо се вари както казват докато вземе да пада от кокала. След това се вадят кокалите и с решетъчна лъжица се пълни в 2 литрови бутилки. Като истине във фризера и като стегне малко със нож за хляб се нарязва на шайби около 2 сми пак у фризера. няма равно. :arrow:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
И аз правя опит за домашна саздърма.От сутринта ври килограм телешко и килограм овче.Мазно овче,повече лой от месото.Ще го оставя да остане на мазнина и в плик.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Щом е овче, смени поне един път водата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Оставих го да поври,да се отдели пяната,изхвърлих водата и измих месото.Ииии пак но котлона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2016, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Хубаво е да има и кокали да си пуснат желатина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2016, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Има,има.Овчето беше гръбнак с котлетчета.
Стана екстра.Малко мазничка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима