Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Пастърма от яре
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 17:59 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Колеги ще ви опиша как правим пастърма от яре!
Всяка година колим по едно таз годишно яре /защото не е мазно/.След като го заколим ,го поливаме обилно с вода направо с маркуча,защото после като се дере на "толум" да не се вдигат косми.След одирането и изваждането на вътрешностите го минаваме с газовата горелка,като съвсем леко го пърлим ако е останал някое косъмче да може да изгори.Оставяме трупа да виси на хладно в мазата за една вечер и на другия ден го обезкостяваме на две половини по дължина на трупа.Месото от задните и предните бутчета леко се филетира и се прави с еднаква дебелина.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 18:05 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Лично ние режем вратлето и майка ми прави най-хубавата яхния.После започвам на начуквам с дървен чук,но когато чукам от вътрешната /обезкостената /страна не удрям силно защото месото се къса.На снимката се вижда дясното парче как е по широко от лявото.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 18:08 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
После обръщам половинките с външната страна нагоре и начуквам по смело.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 18:18 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
След това обръщам половинките отново с обезкостеното нагоре и поръсвам обилно със морска сол.Половинките се навиват на руло и се постават в съд ./На дъното на съда има около един пръс слой от морска сол/.После двете рула се посипват обилно със морска сол и престояват така 48 часа.Вадят се и се изкисват в студена вода за 3-4 часа и се слагат на някаква наклонена плоскост да се отцедят/слага ме ги на масата и подлагаме на двата крака по едно трупче/.После от страната на обезкостеното се поръсват с черен пипер,чубрица и бял пипер.На места слагаме и цели листа дафинов лист.На лицевата страна на половинките не слагаме подправки.Половинките отново се слагат върху плоскост ,върху тях се слага друга плоскост и се притиска с дърводелски стяги за едно денонощие да се отцеди водата.След тези процедури се закача да виси на открито.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
svata65 написа:
Половинките отново се слагат върху плоскост ,върху тях се слага друга плоскост и се притиска с дърводелски стяги за едно денонощие да се отцеди водата.След тези процедури се закача да виси на открито.

Имам въпрос- на колко градуса се суши, защото сега падат под 0.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 22:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Може да сушиш и на -10градуса. :buch:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 15:56 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Може и на -10 градуса,никакъв проблем!При нас е постоянно ветровито и комбинацията от студ и вятър суши доста бързо.За около седмица е готово,но е относително.Зависи от времето и от дебелината на половинките.Важно е когато достигне желаната влажност месото да се нареже на парчета големи колкото е голям найлоновия плик ,да се завърже и се слага във фризера.После торбичките се изваждат една по една и се мези :D .Не е хубаво да се остава да изсъхне много щото става на каиш :megagrin: и който няма зъби да му мисли. :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 16:26 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ето и една четвът от ярето.Това е от задната част ,че е по месеста.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Тук съм снимал от няколко страни готовата четвъртинка.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 16:33 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
След като е готова на влажност я режа на парчета,слагам ги в найлонови торбички и ги прибирам във фризера.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 16:34 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Така прибраната пастърма може да се яде и лятото :megagrin: :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 231
svata65 написа:
Така прибраната пастърма може да се яде и лятото :megagrin: :prost:


МАЛИИИИ тва мазничкото на колко ракийка мой да помогне да се лъзне в гърлото ......

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2013, 19:12 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
hanibal написа:
svata65 написа:
Така прибраната пастърма може да се яде и лятото :megagrin: :prost:


МАЛИИИИ тва мазничкото на колко ракийка мой да помогне да се лъзне в гърлото ......

Сега си го нарязвам и сядам ,че направо ме болят зъбите :megagrin: :megagrin: :megagrin: :prost:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2013, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Хм, а защо по разни книжки за такава пастърма съм чел препоръки да се използва месо от стара/слаба овца/коза - това от дзифтарлък ли е, или е по-хубаво :roll:, или вие просто не може да намерите стари и слаби животни :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2013, 17:19 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Така е ,прави се от дърта овца без зъби /ние казваме бабана :D /,защото е слаба и няма много лой!Когато овцата или козата е ялова има много мазно и пастърмата направо накъртва.Ние я правим от таз годишно яре защото не е много дебело и има съвсем малко лой.Това е .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: borisbor, kocyo и 20 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима