Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Пастърма от пиле
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2014, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Изчетох доста материал за мезето, че съм си чревоугодник, ма не видях те такова нещо - пилешка пастърма. Може да звучи странно, но е идеална и доста опитали не познаха че е пилешка. На цвят си червенее, на вкус като на хората. Правя я от бялото месо, че то за ядене не става - много ми е сухо. Вземам гърдичките и вместо на скарата ги мятам в една купа със сол до побеляване. Държа ги 24 часа и почва голямото пране под течаща вода. Като се отцедят следва стандартната процедура - търкаляне в подправки, аз слагам черен и червен пипер, чубрица. Зимните партиди съхнат за десетина дена на терасата, ама тая година мъглите малко ме мъчиха. Лятно време в хладилника да му ползвам екстрата No frost, че тя за друго не става. В обикновен май няма да стане, ама тогава идва на ред климатика - за 3-4 дена ставало, не съм пробвал. Някой път като се изсуши рязко отвън се вдървява, а вътре е сурова, я слагам в найлонов плик в хладилника и узрява перфектно. Е трябва по-често да се дегустира, да не разсипем матряла... а и много бира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Правил съм го, добро е, но за разлика от месата на другите добичета е доста чувствително на условията за осоляване и сушене. Налага се доста да си поиграеш с настройките :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Пилешкото филе е много фино месо.Телешко и свинско месо осолявам директно със сол за 24 часа.
Някои правят пастъма,като осоляват месото в саламура 180 или 200 гр.сол на литър вода за 48 часа.
За пилешко филе,според мен,е достатчно 150 гр. сол на литр за 24 часа.
После подправки и след 2-3 дни на дъската ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2016, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Ето и от мен пилешка пастърмичка
http://prikachi.com/images.php?images/965/8944965u.jpg
:cooler: :cooler: :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2016, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Борби написа:
Ето и от мен пилешка пастърмичка
http://prikachi.com/images.php?images/965/8944965u.jpg
:cooler: :cooler: :cooler:


Изглежда страхотно. Би ли споделил рецептата?

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2016, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2016, 08:39
Мнения: 16
...и малко чимен... Вече времето е идеално за сушене под навеса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Саламура-1 л вода,150 гр сол,10 гр фруктова захар и подправки(дафинов лист,бахар и черен пипер на зърна)
Кисна гърдите в саламурата 24 часа,после подсушавам с домакинска хартия и ги мажа с чеснова паста
Овъргалвам в подправки,и в сушилнята за 72 часа
Много е добра :2thumbs: :zauf2:
Ако нещо друго те интересува,питай :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Другата седмица ще пуша св. рибици :megagrin: и ще кача снимки в темата за пушените мезета :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ще ги свариш ли първо?Моят опит с пилешко бутче излезе неуспешен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Борби написа:
Саламура-1 л вода,150 гр сол,10 гр фруктова захар и подправки(дафинов лист,бахар и черен пипер на зърна)
Кисна гърдите в саламурата 24 часа,после подсушавам с домакинска хартия и ги мажа с чеснова паста
Овъргалвам в подправки,и в сушилнята за 72 часа
Много е добра :2thumbs: :zauf2:
Ако нещо друго те интересува,питай :)

150 гр. сол за 24 часа не става ли твърде солено. Пилешкото месо е доста крехко и си мисля нещо от рода 100-120 гр за не повече от 12 часа.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Що само давате идеи?Сега бях в КауфландЪ и кво да видя,пилешко филенце на прИмоция.Два бързи броя и вече киснат в купата със саламура. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
За първи път ще пуша рибици,затова първо ще пробвам с две парчета по 0.5 кг по две различни рецепти.Първата - саламура,пушене и заваряване 2 х 5 мин,а втората-саламура ,поставяне в тенджера със студена вода,варене до достигане на 70-80 градуса и шокиране ,после опушване.Като ги направя ще споделя,кое ми е допаднало повече.А миналия месец пуших пилешки бутчета и добре се получиха :) саламура ,пушене около 2 часа на 65-70 градуса и два пъти по 10 мин във вряща вода.
За пилешката пастърма не съм имал проблем да ми е в повече солта :zauf2:
Наздраве !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Борби написа:
саламура,пушене и заваряване 2 х 5 мин,

Така правих бутчета.Кучетата останаха доволни :) Явно трябва да се сварят предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2016, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Ми не знам колега,мойте доста добре се получиха :mocken:
P.S.:Чакай,че сега видях .Бутчетата ги правих 2 х 10 мин,че на 2 х 5 бяга кървави около костта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2016, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Моята пастърмичка е готовааааааа.200 гр.сол на литър ми идва в повече,следващата,150 гр.И малко съм прекалил с подправките,преобладават.Ще слагам съвсем малко кимион и чер пипер,основата ще е червения.Ще пробвами едно "голо парче".И едно кайзеровано само с вино,чесън и червен пипер.
"Това сега го намерих"Кайзероване – намазване с каша от 30 % чимен, 10 % черен пипер, 10 % счукан чесън и 50 % червен пипер.Този номер не съм го знаел,макар че,си правя пастърма в хладилника"В случай, че пастърмата се приготвя през по-топлите месеци от годината сушенето става в хладилник, в който има поставен отворен пакет ориз за абсорбиране на отделената от месото влага "


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, biohazard, shubarkov и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима