Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Мaриновaнa цaцa
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2014, 07:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
А дали самото мариноване не убива този червей?Осолявянето и обработката с киселини,било оцет или лимонов сок,променят структурата на месото и жизнената среда на тази гад.А честно казано,не ми се вярва всичката тази маринована и сушена риба по пазарите първо да се замразява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мaриновaнa цaцa
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2014, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Червея и неговите яйца умират само след замразяване или готвене. Нито марината, ното сол, нито дим ги убиват. То и да умре червея ще му останат яйцата.

И не е нужно да се отказвате от нищо, просто вземете нужните предпазни мерки.

А иначе по-голяма част отколкото си представяте от "прясната", маринованата, опушената и осолена риба е била замразявана. Примерно снощи гледах един научнопопулярен филм - кораб на лов за скариди, прибира се чак като налови 400 тона. На самия кораб има поточна линия за опаковане на скаридите. Преди това ги калиброват според това за кой пазар са предназначени. По време на опаковането преминаваха и през цикъл на ударно замразяване. Прибира се кораба и на пристанището разтоварват кашони със замразени скариди.

Наистина прясна риба е възможно да се купи само от малки рибари, които излизат на улов всеки ден. За това и най-рисковите региони са морските държави. Примерно България е по-малко застрашена, поради пропадналост на риболова(и не само) и съответно всичко е внос, а за транспортиране и отлежаване по търговските мрежи само замразяването е ефективно.

edit: И пак да кажа - не искам да ви отказвам от нищо, а просто да ви подсетя.

Това е малко, като с натравянето с домашна консерва - има реална опасност човек да умре от такова натравяне, но все пак си произвежда и консумира домашни консерви. Просто трябва да се изградят навици на съхранение и консумация и всичко е наред. Така и с консумацията на риба, а и с много други продукти предполагам. :prost:

edit2: Сега гледах повторението. Малко съм объркал цифрите - Ловят по 400 тона на излизане, а поточната линия за обработка на скаридите, която е на борда е с капацитет 80 тона на ден. Поправих грешката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мaриновaнa цaцa
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2016, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Подготвям малко уклейче за мариноване.
Прикачени файлове:
DSC_1975.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима