Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2009, 17:05 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Понеже си бях направил примитивна пушилня преди време и съм прекарал доста неща през нея реших да споделя моя опит. Ето едно стабилно и вкусно мезе и за ракия и за вино:
Вземам свински бузи или шарена сланинка за предпочитане с кожата. В голяма тенджера слагам шепа морска сол, дафинов лист 5-6 зърна бахар и 20-тина черен пипер. поливам с вода и завирам. Слагам материала и варя 30 мин. Оставям всичко да истине. Набучвам материала на канап и го оставям да се отцеди. В това време пушилнята е готова- исползвам талаш от плодно дърво- в случай круша. Опушвам поне един час или докато изтлее талаша- две шепи върху жар. Преди това съм приготвил подправките- червен /черен пипер и чубрица. Отделно съм счукал чесън на каша. Още топлите мезета намазвам с чеснова каша и поръсвам обилно с мерудиите. Това чудо може да се консумира веднага или да се провеси за 2-3 дена и да се прибере на хладно. По този начин съм правил и свинско бон филе.
Ха Наздраве, че ще се накапя! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2009, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Колега сега и аз съм събрал материал за пушилня-3 тенекии за мед,ама чистак нови. Смятам да кача 2 една въху друга,а третата да я набия в най-долната и да стане нещо като пещ ли,нз как да го нарека. Поради липса на дървесина имам само слива пречи ли му нещо? И последен въпрос- пробвал ли си сурово да пушиш свинското? Бих се радвал да дадеш снимка или обяснение на твоята пушилня :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2009, 07:21 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Пушилнята ми е от малка каца-около 80 литра на дъното на която съм навил 10-на куки. На тях закачам месата.Талаша разпалвам в един леген и обръщам кацата върху него. Пушека излиза от отвора за канелката. Сурово не съм пушил, но смятам, че не е проблем ако се осоли добре предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2009, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
колега това за кацата го четох. браво!! страхотна пушилня си направил :wink: моите каци са по 200 л и ако ми хареса сега с теа тенекии обмислям да си направя ГРАНДЕ пушилня :lol:
тая сега моята ще е умален вариант на тази
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1509&page=

а още идеи за пушилни
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=146

:wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 10:37 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Как не съм се сетил да отворя и прегледам тези мнения?! Това за кацата е откритие! А аз имам варел 250 л. и тази зима почвам пастърмата.

Изпратено след 3 минути 31 секунди:
Но съм чувал ,че димът трябва да е студен . А дали със стърготини от меше/дъб/ ще стане? Да не развалим материала?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Бай Драган написа:
Как не съм се сетил да отворя и прегледам тези мнения?! Това за кацата е откритие! А аз имам варел 250 л. и тази зима почвам пастърмата.

Изпратено след 3 минути 31 секунди:
Но съм чувал ,че димът трябва да е студен . А дали със стърготини от меше/дъб/ ще стане? Да не развалим материала?


Колега днес съм разговарям с един майстор. Той си пуши рибата с акация и го попитах с какво да пуша той ми отговори със всичко става само да не е смолисто дърво. Четох из нета че е най-добре със костилкови дървета-череша, виишна. Моят пръв опит ще е със кайсиево дърво. А иначе има студено и топло пушене. При топлото пушене се консумира веднага,но как се осъществява незнам.но възнамерявам да ползвам методът Змейо "Още топлите мезета намазвам с чеснова каша и поръсвам обилно с мерудиите. Това чудо може да се консумира веднага или да се провеси за 2-3 дена и да се прибере на хладно."

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2009, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Здравейте,ето една пушилня направена набързо и уж временно,а я ползвам вече година.

Изображение

Изображение





Изображение

Изображение

Зимата реших да пуша сланина,и за целта запалих дървени въглища,щом се разгоряха ги засипах с пилки(от банцинг),а не талаш от абрихт.Започна процеса пушене и се отдадохме с комшията на винско и свинско.Реших след половин час да проверя процеса и какво да видя от комина излиза не пушек а пламък.Пилките се запалили вървита прегоряли и познайте.

Сега използвам нов метод,един котлон,една тенджера(жената още я търси)и пак пилки от дъб или бук, като пилките се трамбоват добре и котлона на 3 .Последно пушех червеноперка-понеже съм страстен риболовец.Скоро ще пробвам със заек защото ги отглеждам и имам мегдан за експерименти.А самата пушилня съм направил от хладилник Мраз80.

Изпратено след 2 минути 14 секунди:
Забравих да пиша че на горната част на хладилника съм поставил кюнец,а тенджерата е надупчена отдолу и ниско отстрани с свредло 8 мм.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2009, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
и аз ще кача снимки от първият ми опит, само да си взема фотоапаратът от брат ми . Аз пуших бекон..Страшно мезе стана Но ще споделя по-късно със снимков материал. Колега Иванов ти рибата сухо ли я солиш или в саламура?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2009, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
wufan написа:
Колега Иванов ти рибата сухо ли я солиш или в саламура?


В саламура не съм пробвал.Рибата след като я очистя и измия я оставям да се отциде малко.След това пълня коремната кухина с морска сол и я поставям в съд с дупки за да изтича водата която солта изсмуква от месото.Държа я със солта едно денонощие,след това я изкисвам едно денонощие като от време на време сменям водата.Преди пушене рибата,месото или сланината трябва да бъдат сухи.За целта навързвам рибата и я накачам хубаво да се атцеди и тогава в пушилнята.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2009, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
значи всякакъв вид месо с изключение на рибата се осоляват посредством саламура. По 22 г сол на кг месо,т.е. мярката за суджуци. Вода на око,стига да покрие материалът. В тази саламура можете да сложите подправки по ваш вкус. Рибата се соли директно т.е. сухо,понеже солта извлича влагата, както сподели колегата Иванов.
Аз за пръв опит пуших свински бекон. Осолих го сухо,както пастърма, но доста по малко количество морска сол. После го измих,подсуших и докато приготвях моята супер инпровизирана пушилня го оставих да виси. Значи ето снимки от процеса :lol:
http://mezeto.hit.bg/IMG_1209.JPG
в сурово състояние, непосредствено преди стартиране на опита...
http://mezeto.hit.bg/IMG_1210.JPG
жаравата
http://mezeto.hit.bg/IMG_1211.JPG

20-та минута някъде
http://mezeto.hit.bg/IMG_1213.JPG

резултат 1

http://mezeto.hit.bg/IMG_1214.JPG

и гранде :wink:
http://mezeto.hit.bg/IMG_1215.JPG

Значи опушвах точно 40 минути. 4 шепи мокри пилки метнах общо. Значи за следващата партида свинско ще хвърля 2-3 шепички понеже доста се беше поопушило и го проветрях две нощи отвън. И ще ми трябва повече жар, минутите пак ще останат 40 но след 10-та ще започна опушването.
Най-голямата тайна сега :lol: след опушването месото се заваря на водна баня :wink: Тоя бекон го заварих за 15-20 минути в зависимост дебелината на месото. Всичко се завaря на водна баня с изключение на рибата. И най важното при водната баня е да не докосва водата,защото резултатът е подметка . Това е всичко което съм научил от един майстор,да е жив и здрав .

п.с Колега Иванов благодаря за разесненията относно рибата :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 14:56 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
1. Колко време бе осолено месото?
2. При тази пушилня пушекът е топъл . Не окапва ли мазнината? Това са 40 минути.
3. Ако увелича пътя на пушека/принудителното му охлаждане/ ,дали ефектът ще е положителен?
4. Какво е това заваряне на водна баня?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2009, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Бай Драган написа:
1. Колко време бе осолено месото?
2. При тази пушилня пушекът е топъл . Не окапва ли мазнината? Това са 40 минути.
3. Ако увелича пътя на пушека/принудителното му охлаждане/ ,дали ефектът ще е положителен?
4. Какво е това заваряне на водна баня?


1. около 14 часа, но понеже го осолих сухо се поизсуши самото месо и затова е най-добре свинско,пилешко освен риба да се осоляват посредством саламура. Осоляването с тая саламура трае 2-3 дни,после се изкисва във вода. Можеш да делваш по малко от месото и да го запичаш (може и в микровето) та да тестваш колко е солено.
2. Тази пушилня е подходяща за горещо пушене и за не чак толкова. Ако се направи малко жар в краят на ламарината която ми служи за пещ то пушекът би бил слабо топъл. Ако желаеш горещо пушене повече жар,по близо до тенекиите.
Студеното пушене е подходящо за риба. Средно топло- пилешко,за дебели мезета повече жар. От моят отпит си пролича нуждата от повечко жар. Естествено капе известно количество мазнина , но е малко. Слагах се ръката на тенекията по време на пушенето, запарваше ми на ръката, но не чак непоносимо. Тоест не повече от 55 градуса.
3. Чел съм, че колкото е по-високо толкова по-добре,но нямам информация до колко.
4. Водна баня това представлява да вариш на пара. Вземаш едина огромна тенджера вътре наливаш да речем 5 л вода (не е от значение количеството вода) след това ти е нужен съд в който ще слагаш продукцията. Аз позвах кошноцата на фритюрника,понеже е на дупки. Целта е мезето в продупчен съд да стои над повърхността на врящатата вода поне 15 минути. Хубаво е да не излиза пара през капака. Ако мезето опре във водата става жилаво,като подметка.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:07
Мнения: 15
Местожителство: гр.В.Търново
Пък аз мисля да си направя ето това:
Метален правоъгълен съд от ламарина 2 мм с дъно 50/70 см и дълбочина 65 см.
На 20 см и на 40 см от дъното заварени хоризонтално две парчета винкел 30/30 мм върху които се поставят скарите или шишовете(за тях може да се направят вдлъбнатини върху винкеле та да не мърдат).
Всичко това върху 40-50 см-ви крака и с капак отгоре.
Сипваш стърготини на дъното, слагаш скарите, захлупваш и палиш огъня отдолу.
Гледах го в едно руско предаване - пушиха костур, но става и за друго.
Матриалите са събрани остава заварките и първия опит малко след Свинските празници.
Тогава мога и да кажа за резултата.

_________________
Акълът идва бавно и болезнено.
Много е вероятно въобще да дойде.
Тогава остава само болката...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво wufan, възхитен съм от пушилнятати практична и евтина.
Мой позхат използва за опушване черупки от бъдеми или кайсии, вкусът е невероятен.
Нуждая се от малко пояснение за приготвянето ня саламурата, ало имам 1кг. месо и го накисна в съд на който е запълнен примерно 1,5л. от обема с вода и месото , колко сол трябва да сложа 22гр. или 33гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Честита коледа колеги!
Весели празници!
Искам да споделя с вас една практика на мой приятел, който правеше следното:
Тенекия от сирене ; вътре слага клечки от плодно дърво костилково.в горният край се закач материала за пушене, а тенекията се нагрява от долу на горелка или котлон.
Вярно, че е за малки количества но е практично и лесно за изпълнение.

Ха сега наздраве :prost:
И не заябравяйте:
За хубаво мезе трябва хубаво питие :megagrin:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: b0r0, caribi, marinero_bg, начинаещ и 32 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима