Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2012, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Stanil пиши какво е станало, но за напред да го имаш в предвид за да разбереш как се е осолило самото месо резваш малко мяташ го в микровето и гризеш както гладен циганин салам камчия :) естествено малко дивашка история ама хващаш спатиите на нещата. Това след като си го изкиснал .. Принципно това е метод за да разбереш колко време да изкисваш това месо, но винаги може да с е ползва за ориентир.. И друго.. Казват че със морска сол не можеш да преосолиш месото... Един господ знае :)
Ха НАЗДРВИ
и супер ЗДРАВИ !
+ весели празници :zauf2:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2013, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
ЧНГ на всички
Реших да опуша малко мезета за посрещане на новата година ,но нещо не съм очарован от тази технология
Сварих за 4-5 минути 3 пилешки бутчета опуших ги в тенекия .използвах дъбов талаш както съм прочел тук във форума но нещо много ми миришат нас чад, пуших ги около 20 мин.
Значи използвах следната технология сложих около 2 шепи талаш на дъното на тенекията и я сложих на газовия котлон. върху тенекията сложих една влажна кърпа и едно парче оесби да я уплътня. вътре мезето висеше окачено на електроди някъде до средата на тенекията не е било близо до талаша
Моля кажете ако съм допуснал грешка някъде в процеса да я коригирам идеята ми хареса много но резултата не :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 16:26 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
[attachment=0]Изображение0748.jpg[/attachment
Ето и новото пушено :megagrin:
Колега krivanovvv ,когато опушваш на газов котлон намаляш котлона на най слабото горене.Защото талаша започва да гори ,а трябва да тлее.При горенето месото придобива различен вкус от този когато се опушва.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Колега то като няма кислород няма как да гори а на дъното на тенекията беше като твоята
Я кажи и твоята рецепта да я пробвам че като гледам твоя резултат е по добър поне изглежда по добре, явно ги пушиш по малко време


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 14:09 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Това което е на снимката съм го осолявал по мокрия метод,но с повечко сол(саламурата не е 2,5% ,а 3%).Съхнене няколко дни.После завиране във вода до 80 градуса и веднага охлаждане със студена вода за 10 минути.След 2 3 дни опушване в тенекията за 20 минути.Не знам Krivanovvv ,защо при теб пушека е дошъл повечко,може да е от талаша.Аз лично веднага след опушване не ям от месото.Мятам го след 2 3 дни защото миризмата на пушек е доста наситена,но децата не им пречи и го мятат веднага :D .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2013, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
wufan написа:
Stanil пиши какво е станало, но за напред да го имаш в предвид за да разбереш как се е осолило самото месо резваш малко мяташ го в микровето и гризеш както гладен циганин салам камчия :)

Ето го и резултатът:
Изображение

Само да поясня. Беконът е пушен от двама души. Първият, при който първоначално смятах да пуша, ми го пуши 1 ден, защото не се бяхме разбрали правилно и аз изтървах времето за пушене. Т.е. като му го занесох, му оставаше 1 ден пушене за неговите меса, и не ми се искаше да го карам заради моите 3 кг да поддържа пушека още 3 дни, да кажем - пък и това се случва на 21-22 декември и няма кой да ми седи заради 3 парчета бекон на градината (там му е пушилнята). На вкус и миризма беше добре, но му липсваше цвят. Забравих да кажа, че след сухото осоляване го сложих 1 седмица в саламура. Не съм го изкисвал, може би заради това има толкова избила сол по повърхността. Иначе, отвътре не е солено (след първото пушене, след второто не съм го опитвал още :) ).
Втория ми го пуши още 3 дни, но миризмата не му е така добра, както на първия (жената умира от яд, като я базикна, щото това се случва в тяхното село, а те, словаците, много не обичат да си признават, че българин опушва меса по добре от тях :evil: ). Сега като се замисля, явно пушенето допринася за избиването на солта по повърхността, защото след първото пушене нямаше толкова (да не кажа въобще).

А това под камъка и плочата са едни други мезета, ама за тях друг път. ;)
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 14:31 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0782.jpg

Току що си опуших малко домашно сирене :D ,че довечера ще идва един приятел на гости.Тъкмо за няколко часа ще може да изсъхне и обезмерише.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 14:36 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0778.jpg

Вчера заклаках 5 бройлера и едното веднага се слага в саламура,че и него ще го опуша после.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 14:38 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0781.jpg
Прикачени файлове:
Изображение0779.jpg

Когато е готово ще го цъкна с фотото :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 16:38 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0783.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 16:43 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0784.jpg

След малко проветряване е готово за довечера :megagrin:
Наздраве!!! :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014, 17:33 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ето и новото пушено :megagrin: :megagrin: :megagrin:.Свински гърди без кожата.Тази година сякаш всичко ми стана безсоллно.Възможно ли е да има разлика в солта?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014, 17:37 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Това ще се проветри малко и го пъхам във фризера.[attachment=0]Изображение0862.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 22:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 863
Местожителство: Плевен
С каква дървесина пушите?Пробвах с черешови сторготини и със орехови черупки.
Пуших скумрия.Дори и след няколко дни веяне миризмата на пушек е много силна.
Пушилнята ми е от две тенекета от мед.И с черешата и с орехите пушех рибите около 50-60 мин.
Газовия котлон на минимум,почти пред угасване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
vnnaidenov написа:
С каква дървесина пушите?Пробвах с черешови сторготини и със орехови черупки.
Пуших скумрия.Дори и след няколко дни веяне миризмата на пушек е много силна.
Пушилнята ми е от две тенекета от мед.И с черешата и с орехите пушех рибите около 50-60 мин.
Газовия котлон на минимум,почти пред угасване.

Със дъбови стърготини от рязането на дървата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, johnieb, power4o_s и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима