Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
солта се слага на килограм месо, , 22 гр сол на 1 килограм месо,а вода не много, колкото да покрие месото. На око... Аз само веднъж съм правил саламура и то за пилешко месо. Стоя 3 дни за да "узрее". И помня само че му сложих долу-горе на око сол (понеже не изтеглих пилето) и вода колкото да покрие пилето. Метнах малко дафинов лист и лук и ...:? 100% съм му хакнал още нещо ама не помня. Пилето стана да си е*е мезето. Опушвах го за 90 минути. Леко жилаво беше. Но пък изтрепах рибата. Хвадката е да не се прекалява с пилките. Метнах 2 шепички мокри пилки и тва е, останалото жарчица и малко пушек от дърветата които си тлееха. А и дървените въглища, понеже пак не разчетох правилно жаравата че и дървени въглища мятах :datz: . Относно черупките, сега съм дал нареждане да събират, за да тествам :megagrin: . Това е. Успех колеги!


А относно методиката за която Spiritus разказва е "бързо, лесно, вкусно". Изкючително подходяща за риба.



А и нещо много важно, преди да започнеш да опушваш месото трябва да е подсушено. Не трябва да има капки вода по него!!!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Честита Коледа и Честита Нова Година колеги.Да сте живи и здрави и Бог да ви пази.
От една година се занимавам с зайцевъдство и реших да направя пушен заек.Та за целта заклах четири заека,леко ги измих и ги поставих в саламура 10л.вода-1.1кг.сол.Държах ги два дена в саламурата.След това ги оставих да се отцедят един ден и в пушилнята.Пуших ги 3-4 ч. както са цели.След тоза заварих вода в която имаше черен пипер,бахар ,даф. лист.В тази вода варих зайците около 15-20 мин.Накачих ги на студено и след това...... много червено вино.Стана нещо превъзходно.Наздраве колеги. :prost: :sauf:

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Георги Иванов написа:
Честита Коледа и Честита Нова Година колеги.Да сте живи и здрави и Бог да ви пази.
От една година се занимавам с зайцевъдство и реших да направя пушен заек.Та за целта заклах четири заека,леко ги измих и ги поставих в саламура 10л.вода-1.1кг.сол.Държах ги два дена в саламурата.След това ги оставих да се отцедят един ден и в пушилнята.Пуших ги 3-4 ч. както са цели.След тоза заварих вода в която имаше черен пипер,бахар ,даф. лист.В тази вода варих зайците около 15-20 мин.Накачих ги на студено и след това...... много червено вино.Стана нещо превъзходно.Наздраве колеги. :prost: :sauf:

Да си жив, здрав и ти колега, много късмет и все така да си правиш мезетата и все така да си ги консумираш ! :megagrin: Евала за зайците !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 03:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Браво на Георги Иванов за зайците и през ум не ми е минавало да ги пуша .Тия зайци сигурно са млади иначе трудно ще се дъвчат за 20 минути ако е на повече от година трудно ще се свари.Идва ми идеята че си наподобил горещо-пушени мезета.Добре си направил и още по добре че го споделяш с съфорумците.Може да се възползвам от идеята но в момента имам само стари и то за разплод.
:sauf: :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 06:23 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
За много Години на всички и Наздраве

Колега нарочно ли вариш зайците след опушването. Аз съм правил така свински бузи и сланина, но ги варя със саламурата и подправките предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 09:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
wufan написа:
Да си жив, здрав и ти колега, много късмет и все така да си правиш мезетата !


Благодаря колега за пожеланията.

cavxan написа:
Тия зайци сигурно са млади иначе трудно ще се дъвчат за 20 минути

Да колега,зайците са на 3 месеца.Иначе трудно биха се сварили за толкова време,макарче месото им е крехко.

п.п.Щом гледаш зайци заповядай във заешкият форум.

ZMeyGorianin написа:

Колега нарочно ли вариш зайците след опушването.


Не съм пробвал да ги варя предварително,но мисля че ще стане.Ако ги варя предварително след опушвонето трябва да се варят пак около 10-15 мин.на водна пара зада се отстрани част от миризмата на пушек.Затова варя след опушването а и да поеме от аромата на подправките.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Последна промяна Георги Иванов на 05 Яну 2010, 15:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
п.п.Щом гледаш зайци заповядай във заешкият форум.
Добре де но поне да бе написал името на форума иначе има да чета на заешка тематика цял ден.
До преди две години и аз правех пушено най вече сланина и от рибиците на прасето (рибица -бон филе).Рецепта обикновена осоляване за две седмици като сланината и месото се зареждат плътно в съд като за сланината не се жали солта тя не може да се пресоли .След това изплакване и опушване.Пушенето го правех с опилки събрани от рязането на дървата за огрев (най вече от меше-дъб,цер).Като придобие златист цвят и съответния вкус и мирис ги порарвам за по 5 мин. във вряща вода,оставям закачени да се оцедят и да заветрят.Последното е овалване в смес от червен пипер сол чубрица чер пипер (всичко това на вкус) и рязане на тънко и наздраве с червеното вино.
Вече не го правя защото високо кръвно лош холестепол и т.н. поне червеното вино ми остана ако и за него ми кажат спри го ще го обърна на ракия.
:prost: :sauf: :prost: :scared: :loser: :computer:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
cavxan тая сланина направо във водата ли я вариш, всмисъл не става ли доста жилава. А принципно аз заварям мезетата накрая понеже си мисля (мое странно предположение) че острата миризма на пушек намалява в пъти.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Wufan само във вода я потапям,нямам база за сравнение дали става много жилава.Потапянепо във вряща вода има за цел да намали малко миризмата но и да отстрани полепналите прашинки .То моето не е нещо специално за пушене а камина -пред устата на пещта ина площадка а нагоре комин.НАа разстояние около 70-100 см. има желязна пръчка на която кача сланината. Насипвам стърготините запалвам и слагам капак (запушвам отвора) че иначе котките само това чакат да я омърхолят :x .Не бързам защото по това време има месо пък и човек се уяда на блажно по коледа и нова година.Това нещо си е навън така че мога да я съхранявам там и да я пуша по малко но доста време но както казах по нея се налепват прашинки от пепел и за това я попарвам.
Разказва ли са ми за автоклав за пушене на пилета но онова е друга бира там всичко е затворено дървесината подбрана(купува се) и за всеки вид месо има подходяща дървесина.След изгарянето на дървесината се подава водна пара и т.н. :buch: .Това не е за нас любителите на домашно приготвените ракия,вино и мезета.
Докато пиша по тая приятна тема устата ми се напълни със слюнка :D .
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Здравейте момчета,cavxan ме подсети за едно мезе което може да мине към пушените.Аз съм родом от Добруджата и дядо ми правеше пушена "бабичка".Взема се стомаха на прасето,и се пълни с накълцано на едро месо и шарено месо(месо със сланина) сол на вкус чубрица и черен пипер,по желание може и няколко скилидки чесън.След това се пълни в стомаха и се зашива.Взема едно тънко черво сцепва го по дължина и покрива зашитото а баба го покриваше с тесто. Отрязва от дърво чатал но с три пръчки и поставя между тях"бабичката"връзва горният край на тройният чатал и така я пристяга.Закача я в комина както спомена и колегата cavxan.Баба ми готвеше предимно на веригата а не на стандартна печка.Та огъня гореше постоянно.Тази бабичка стои в комина до края на пролетта.След това се вади и се накача на сенчесто и проветриво място.Навремето са я рязали когато започнела жътвата.Е това ми е спомена.Спирам да пиша че ми се прияде. :)

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
става нещо като пушена създърма :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2010, 18:50 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Аз пуша месо от 10 че и повече години.Първо започнах с пилешко месо ,щото работих в птицеферма :megagrin: :megagrin: :megagrin: и имаше достатъчно.Как го правех.Слагам отрязаното на две пиле във саламура/слага се толкова сол във водата че като пуснеш едно яйце то трябва да изплува и да се покаже на повърхноста колкото 5стотинки/ да престои за един ден.След това го вадя и го слагам в скороварка в която има вода само до решетката/моята скороварка има оригинална решететка,ако няма може да се ползва чинийка обърната с дъното нагоре вместо решетка/,слагам половинките едно върхо друго.Затварям скороварката и слагам на котлона.Варя пилешкото 10 минути от започването на излизане на пара през баланса.Ако варенето е повече пилето направо сее разпаднало вътре и е на парчета.Това време е за бройлер,ако е домашно или кокошка се вари 15минути, свинското държа около 20минути.Ако е по-тънко 15-16,а по дебело 20мин.Но не повече.Изваждам пилешките половинки и със здрава връв ги връзвав за коста на копана,оставям ги да изтинат и да исъхнат,а ако имам работа висят на терасата и ги опушвам чак на другия ден.Задължително както каза колегата по-горе месата трябва да бъдат сухи,иначе от отичащите се капки става на черти и опушването е неравномерно.Как го опушвам? :?: На дъното на тенекия от сирене слагам една шепа талаш ,пилки или стърготини,без значение какво ,но да не е от иглолистно дърво.Ако е от иглолистно месото мирише на смола.Точно под горния ръб на тенекията съм пробил в двете срещуположни страни две симетрични дупки колкото да мине електрод.Можете да пробиете най много за 3 електрода защото като се провесят месата не трябва да се опират едно в друго.Завивам тенекията отгоре със стара хавлия леко намокрена и изцедена и стягам със кабел че да не може да излиза пушека.Тенекията я слагам на газовия котлон на най слабото и я държа 20 минути.Спирам котлона и оставям така още около двадесет минути.След това махам хавлията и си закачам месата на проветримоза час два.Пробвайте и ще видите че е много лесно.Ако някой нещо не му е ясно нека да пита ще му обясня.На времето ми бяха дали специален талаш за опушване от един колбасарски цех ,но свърши а и вече цеха го няма,но става и със пилки от някоя дърводелна,но да е от истинска широколистна дървесина.Не от бор или пдч.Рибата я пуша по същия начин ,но без саламура и без варене .Само за 1012 часа в сол измивам я малко и като исъхне хоп в тенекията.Свинското го режа на толкова дълги парчета че като ги закача на електродите да не опират в талаша.Благодаря за идеята за стария хладилник!!!Имам такъв и се чудих къде да го хвърля :!:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2010, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
следващата птица ще е по тази технология и ще докладвам :!:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Здравейте,днес приготвих пушена сланина,ето и рецептата.
* 5 кг сланина
* 3 л вода
* 2 ч.ч. сол
* 10-15 зърна черен пипер
* 2 дафинови листа
* 1 голяма глава чесън
* 1 ч.ч. червен пипер

Сланината се нарязва на правоъгълни парчета и се нарежда плътно в подходящ съд (каче). Саламурата се приготвя от останалите продукти(без чесъна и червеният пипер) и се оставя да ври няколко минути. След като се охлади с нея се залива сланината, която се притиска отгоре, така че да остане покрита от саламурата. Оставя се да престои две седмици, като през това време се обръща за да поеме равномерно солта. След това се измива със студена вода, връзва се канап и се окачва за ден-два на проветриво място, за да се отцеди. Така приготвената сланина се опушва на огъня, докато получи тъмнозлатист цвят, натрива се със счукан чесън и с червен пипер. Съхранява се в студени помещения. :prost:

Изображение


Изображение


Изображение
Ето това се получи. :prost: :prost: :prost:

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2010, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво :klatsch: Георги за хубавият пост и прекрасната сланина която си направил.
Да я консумираш със здраве и весела компания. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, Hubavelko63 и 23 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима