Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2014, 06:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ужас! :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2014, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
vnnaidenov написа:
С каква дървесина пушите?Пробвах с черешови сторготини и със орехови черупки.
Пуших скумрия.Дори и след няколко дни веяне миризмата на пушек е много силна.
Пушилнята ми е от две тенекета от мед.И с черешата и с орехите пушех рибите около 50-60 мин.
Газовия котлон на минимум,почти пред угасване.

И с черешови стърготини става. След опушването слагаш мат,риала за 5-7 мин. във вряща вода и силната миризма на пушек изчезва.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2014, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
От рязане на дърва, но не с моторна резачка. Все пак маслото смазващо веригата няма място в стърготините за пушене.

А това със силната миризма на пушек може да се избегне, при отлежаване на студено. Демек поне 24 часа в хладилника. Освен това може да се намали самия пушек при пушенето, като не се ползва газов котлон а дървени въглища и не се добавят постоянно стърготини.

п.п.Всъщност стърготините трябва да са влажни, та хем да пушат, хем да не им се иска да пушат. Един вид въгленчето да ги подсеща за какво са там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2015, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Бе много несериозен съм станал...

Жив съм, но рядко намирам време за хубавите хобита почерпени от този форум.. То туй живот ли е!?

Но все пак :roll:

http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... siqrm7.jpg

http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... ytpwgi.jpg

И самият процес...

http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... krtevm.jpg
http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... m5zczt.jpg

:dance: Започнах да пуша с дърва, без пилки-милки... Паля огъня от кайсии и круши (добре сухи) и затулвам от всякъде и започва да си кади.. Рибоците са за към 20 минути, а мясото изкара към час и нещо.

И измежду другото

http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... qgoeol.jpg :ugly:

Това го извърших на 25.12.2014

П.П. Снимките надхвърлят допустимата големина, а излизам в обедна..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 03:57 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Темата затворена ли е ? :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 07:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Що да е затворена?Летния сезон,сигурно никой не пуши.Тъкмо ме подсети да заложа 3-4 скумрийки.И сега съвет от някой майстор. :) Когато пуша риба,поема много силен аромат на пушек.После трябва да я чакам десетина дни да се вее.Казаха ми че,ако я потопя за минутка във вряща вода силния аромат изчезва.Някой правил ли е тази хватка?
Моята пушилня е същаща :megagrin: http://i1065.photobucket.com/albums/u39 ... m5zczt.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 19:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Казвали са ми,че трябва да се одере кожата,но не съм го пробвал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз пуших един свинскибут август месец. Вече свърши...

На следващото пушене ще пусна снимки. Моята пушилня също е от този тип, но е по-голяма и побира много повече мръвки.

Това с кипвящата вода съм го пробвал и е добро решение. Но е по-добре да се внимава с времето за да не поема прекалено много пушек.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 02:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
А някой може ли да каже,колко време е необходимо на кг свинско примерно ? И при каква температура в съда разбира се.Предварително БЛАГОДАРЯ!!! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз лично гледам температурата да е около 40-45 градуса за около 40 минути поне. След това наблюдавам да не се качва над 80 градуса и пуша поне 4 часа, последния път даже ги оставих около 6 часа, защото имаше дърва за догаряне. Има моментни пикове до около 95 градуса, но по принцип успявам да подържам що годе около 70-80 градуса.

Парчетата месо са не по-големи от половин килограм и гледам да не са много дебели. Някъде из форума съм пускал снимки на сушено свинско, та големината гледам да е горе долу такава.Накисвам ги поне за около 12 часа в саламура. Саламурата е 200 грама сол на литър вода, но съм забелязал, че различните парчета поемат различно и имаше някои пресолени. Все пак може да се посоли след нарязване, но да се обезсоли е по-трудно, за това не прекаляваите със солта.

За пушене аз лично предпочитам бук.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 20:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Благодаря за изчерпателният отговор :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 21:34 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Имаш впредвид температурата в пушилната камера ли?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 21:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Да :) Приемам всякаккви съвети,защото сега се уча :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 21:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Окт 2016, 01:41
Мнения: 35
Като се прибера в нас,след 3-4 ч ще кача малко снимков материал на моето творение и резултатите от него :megagrin: :megagrin: :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Напълно подкрепям мнението на Илиян. Тая тема сме я дъвкали в един друг форум. :lachtot:

Ето нещо от февруари 2015. Нямам по пресни снимки :cry:

https://lh4.googleusercontent.com/-I9CNOijgwbs/VOG9OFClcqI/AAAAAAAAANU/IKSt2-VeBiA/w424-h565-no/IMG_20150215_092658
https://lh3.googleusercontent.com/-Pyt1ws0n56M/VOGsYNlMYEI/AAAAAAAAANE/1ginEJwQBME/w424-h565-no/%5BUNSET%5D

тук и по стари снимки:
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

Накрая ще се самоцитирам за да не пиша всичко наново и за да не давам препратки към други форуми :)

MMIel написа:
За пушенето използвам бяло меше (от дървата за огрев :-D ), сливови клонки и черупки от орехи и бадеми. Не всички заедно ами каквото имам под ръка. Това лято ни изсъхна едната череша така че ще имам дървесина. Става с всякаква широколистна дървесина освен цер (бил смолист). А най добре ставало с костилкови дървета.
Цялата процедура:
Осолявам месото в саламура за около 12-24 часа(по добре 24часа, но като бързам и за 12 става). Саламурата е солен разтвор в който яйце се подава на повърхността колкото монета от 5 ст. В саламурата слагам също дафинов лист и бахар. Тук искам да ви обърна внимание че различната сол придава различен вкус на месото незнам защо е така явно и солта ни е боклук. Препоръчва се осоляване с не йодирана сол, ако някой знае къде се продава такава да свирка(с изключение на хималайската сол където 200гр е 2 лв. Тя става идеално, но излиза доста солено, като цена :-D ). После изкисвам месото за 4-8 часа съответно. Оставям го добре да се отцеди или го подсушавам с кухненска хартия и го мятам в пушилнята. При температура 60-70 градуса го пуша 5-6 часа. След пушилнята месото е готово за консумация, но има страшно силен аромат и вкус на пушек. Ако си имате маза с ниска температура (както е в старите селски къщи) месото прибрано по този начин има трайност 6 месеца(това е един от начините за консервиране на месо). Ако е за директна консумация следва заваряването както съм описал по горе на 2 пъти за по 5 мин със смяна на водата.
Рибата, предимно скумрия(правил съм и пъстърва) осолявам в морска сол за около 10 часа, изплаквам от солта и слагам в пушилнята. Пуша около 2часа и половина пак на 60-70 градуса. За пушене си купувам скумрия 800+. Рибата след опушването не се заварява, а се оставя да се изветри на въздух докато се убие силния мирис и вкус на пушек. Аз не я чакам, беля я и я консумирам още топла с бира вино ракия :partyman: Което не се изяде се обелва и се прибира в хладилника за следващите дни или пак обелено от кожата във фризера. Имайте в предвид че след престоя в хладилника пушеното е още по вкусно, но ако не се завие в опаковъчно фолио омирисва челия хладилник на пушек, не че ми пречи, но жената се сърди :axe: И така :partyman:
Тук се сещам за една подробност. Понеже ползвам топло пушене за рибата, я провесвам с опашката надолу(закачам я за челюстта) за да не и изтичат соковете, а пъстървата не я провесвам, защото има слаб гръбнак и се къса и пада. Нея я опушвам на скаричка в пушилнята.
Дано съм бил полезен на някой. Наздраве :-D :partyman:

Edit: Искам само да добавя че пушеното е канцерогенно, но пък е много вкусно. Има вариант да се приготвя пушено месо, като се избягва пушенето. Понеже жена ми е някакъв маниак на тема здравословен живот поръчах от ebay.com течен пушек (тук в БГ намерих само с връзки от някаква фабрика където го ползват за пушено сирене). Течния пушек си е пушек който е филтриран над 10 пъти на водна баня (не съм много сигурен в твърденията си, но които иска повече подробности да потърси в гугъл "как се прави течен пушек"(разбира се на английски)). Води се че не бил канцерогенен.
Илиянски, слушай сега. :partyman: Това е за хора дето нямат възможност за пушилня, но обичат пушено. Поръчваш си течен пушек от http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=liquid+smoke&_sacat=0&_odkw=liquid+smoke&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313 Добавяш го в марината, аз го добавям и в изкисването и след това провесвам мръвките във фурната на 60 градуса за 6 часа. Не става като в пушилнята, но става по хубаво от купешкото и трябва да не е канцерогенно. :partyman:


:sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: borisbor и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима