Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2011, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Тази тема има над 13000 преглеждания...

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=28&t=13798


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2011, 21:00 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
krivanovvv написа:
много яка тази система с хладилника :megagrin: имам един стар мраз точно мислех да го изхвърлям а вече го виждам как вадя отвътре пушени месца
моля колегата да сподели ако обича разбира се по точна информация относно направата му
например комин колко ф и къде се поставя по високо по ниско
от къде взима въздух да подържа някакво горене и някой особености който е придобил с опита
до колкото схванах от долу слагаш тенджера с разпалени дървени въглища който после засипваш с стърготини
предварително благодаря

Здравей колега krivanovvv!
Няма нищо сложно,няма комин,няма дървени въглища!
На дъното на хладилника сложих парче итонг,което го издъблах с пирон и вътре сложих кантала /жичката от нагревател/,защото открития нагревател стопява страничната изолация на хладилника.Можеш да ползваш котлон,стига да се събере в хладилника.Поставяш котлона вътре включваш на най- слабото и слагаш тенджера в която има талаш от широколистно дърво.Най-хубаво става с дъбови стърготини.Опушваш около 20-30 минути,но това е различно,защото зависи от обема на хладилника и от това колко стърготини си сложил в тенджерата.Ти сам ще прецениш след първия опит.Ако нещо ни ти е ясно питай,ще ти обясня.Сега ставам ,че стана ракиено време ,по това време в нашето село вече повръщат :megagrin: :megagrin: :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 08:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
направо ще припадна
смятай че в наи скоро време съм пробал системата :megagrin: не ми е ясно как ще развие такава температура че месото да става за ядене след полвин час :shock: ама щом казвате значи става :megagrin: ще пиша после за резултата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 08:32 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
Няма нищо сложно,няма комин

Пушека от къде излиза- правил ли си някакви отвори по хладилника?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 11:49 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
За колегата Змей Горянинин!
Няма комин за да може пушека да остава вътре.По този начин правя икономия на талаш :megagrin: ,много важно в условията на криза!В самия хладилник има вентилатор ,него съм го вързал със едно "ЦЕ-КА" ключе и го пускам от време на време.Но с времето вентилатора нещо се изпизди,май залепна от пушека и сега не го пускам.Мислил съм да направя комин в горната част на хладилника от ПВЦ ф-50, но за сега нямам време.Сега пушека излиза по-малко от вратите :megagrin: ,не е проблем комина,става и без него ,но ще го направя по такъв начин ,че да мога да го затварям и ще съобщя за резултата.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 11:54 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
krivanovvv написа:
направо ще припадна
смятай че в наи скоро време съм пробал системата :megagrin: не ми е ясно как ще развие такава температура че месото да става за ядене след полвин час :shock: ама щом казвате значи става :megagrin: ще пиша после за резултата

Преди да влезе за опушване месото минава през термична обработка!!!
Може и без термична обработка но трябва да е осолено и сушено поне десетина дни!
Единствено рибата може да се опуши след осоляване за 12 часа и като иэсъхне веднага в пушилнята.Какво месо ще опушваш?Ще ти обясня как да го направиш.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз съм пушил сурово месо. След 2-3 часа става за ядене.

В онзи линк съм описал.

А иначе предполагам си е по-добре да премине през термична обработка по здравословни съображения, макар че 3 часа на 60-70 градуса при този пушек не знам какво би оцеляло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Илиян Илиев™ написа:
Аз съм пушил сурово месо. След 2-3 часа става за ядене.

В онзи линк съм описал.

А иначе предполагам си е по-добре да премине през термична обработка по здравословни съображения, макар че 3 часа на 60-70 градуса при този пушек не знам какво би оцеляло.

С тенекии или барбекю-пушилня проблеми няма да. Но хладилника ще се разтопи. Това по-скоро клони към студено опушване на колегата, което много ме кефи :) Аз с моята тенекия опушвам и аз на 70-80 градуса. Някой път канапа почти прегаря и съм си направил едни ченгели от неръждавейка..

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2011, 16:24 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Колегата wufan е прав-хладилника не става за топло опушване.За топло опушване може да се приспособи стар варел,нещо подобно като тенекията само дето ще по-голямо.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2011, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Юли 2011, 13:45
Мнения: 3
svata65 написа:
Колегата wufan е прав-хладилника не става за топло опушване.За топло опушване може да се приспособи стар варел,нещо подобно като тенекията само дето ще по-голямо.

http://s005.radikal.ru/i212/1108/c9/f40831dc22a2.jpg
http://s013.radikal.ru/i325/1108/2d/e8b6001fc619.jpg
http://s51.radikal.ru/i134/1108/32/a3f6701959a9.jpg
http://s003.radikal.ru/i201/1108/03/af11d2634547.jpg
http://i038.radikal.ru/1108/57/b7b07e36d5dd.jpg
http://picbg.net/img.php?file=a3c090e0da086238.JPG
http://s001.radikal.ru/i196/1108/27/8f2d549acf34.jpg
Това е моето универсално барбекю на газ,ток и дърва.ЗА топло и студено пушене! :)
Скоро ще правя топло пушена скумрия ;)
Казанчето е от дъното на бойлер!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2011, 20:13
Мнения: 5
И аз да се намеся.След задълбочено преглеждане на темата се оказа:
1. Зайци в къщи вече НЯМА!
2. НЯМА и в комшията!
3. На третия комшия синът откачи и не иска да ни види (на пияна глава му опушихме гълъбите и ги изядох ме,те били някакви пощенски ....... ама като не казват ма......им гукаща)
4. За две седмици отпуска 10 л. ракия (само от мен,вино и бира неизвестно количество)
5. От 76-78 кг. сега съм 82-83.
Равносметка:
1. Да ходим на гости на този дето е пуснал темата и всички дето активно я доразвиват.
2. Да се забрани снимковия материал,защото от обилно слюнкоделяне ще си прецакам клавиатурата.

П.П Домашните кокошки не стават за пушене (или ние сме прецакали нещо) :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 17:12 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Абе момчета хубаво сте изтърбушили де що има стар хладилник,ама това с опушването става много по елегантно със няколко капки есенция Пушек с основни съставки орто,мета ,пара-крезол,става и със зъболекарски крезол,но трябва да се внимава при дозирането,слага се в саламурата заедно с другите съставки-сол и тн,след това мезето само се изсушава от водата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 17:28 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
А-а-а не! Никакви химии! Така са ми "пушили" свинска плешка в една транжорна. Стана за часове, а я дадох сурова. После отвън беше добре, но към кокала сурова и безвкусна /безсолна/. Набързо я разфасовах и в хладилника да не се развали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 17:46 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
1. Да ходим на гости на този дето е пуснал темата .

Без проблеми! Тъкмо през седмицата ще ходя на мястото за сливобер, че няма благинка- само 50-на литра акациева! Малко закъснявам със сливите ама каквото стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Току що пристигна и моята пушилня от мнооого далеч.Остава да се науча да боравя с нея/ще ми е за пръв път/ :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима