Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 21:42 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Колега STIV61 ,ако кутията не е с двойно дъно направо я слагай на котлона за 20 минути.Виждам ,че има и нещо като скара,така че слагаш месото върху скарата ,затваряш капака и опушваш .Ако е с двойно дъно сложи малък котлон или малка плоча от готварска печка,и в двата случая ще ти върши работа.
няколко пушени пътпъдъка :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ей тва с пъдпъдъците си мислех, че само на мен ми е в главата :) имам 2-3 килограма замразени и 1 гривек, последният го виждам на жарта на шиш ама пъдпъдерите точно така. svata65 как ги направи? В моята глава ми изглеждат в марината от вино и сол (по 24-25 г. сол на кило) после в пушилнята и накрая на водна баня.. :roll: че дори и може гърдичките да шпековам ..

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 15:52 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
интересува ме в каква марината се държи месото / пиле и свинско/ преди самото опушване. нещо повече за изкуственият пушек и има ли такова нещо из нашите магазини и сайтове


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Принципно го дават вода до пълното покриване на месото и сол на килограм както за суджуци и от там нататък подправки по свой вкус... Колко време стои в маринатата ... :? честно не помня .. За дивеч е хубаво да се кисне във вино и оцет понеже оцетът неутрализира вкусът на дивеч ..

:prost:
Някой друг да сподели не съм на 100% сигурен...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Здравейте,тук има подробно описание.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=28&t=13798&sid=bf147c6fc8017291dd59c66285026d3d&start=20

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Хайде малко снимки от сефтето на пушилнята.Предната вечер посолих бекона, малко черен пипер,малко захар,дафинов лист,бахар,намазах с олио и го оставих в хладилника.На другата вечер запалих огън,наредих бекона на шишовете и на дъното сложих парченца сливови клонки/около 4-5 см дължина.След 50 мин.свалих пушилнята и едва опазих няколко парчета да се охладят за днес :D Всички си облизаха пръстите.Другата седмица ще опитам със скумрия.Да ви е сладко :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 18:50 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Браво на stiv!!!
Като станеш майстор да не забравиш да почерпиш :megagrin: :megagrin: :megagrin: !!!
Колега wufan,пътпъдъците ги направих по следния начин:
Направих саламура със яйце-т.е. слагам сол във водата докато суровото яйце се дигне на повърхността и се покаже колкото 5 стотинки.Слагам изчистените пътпъдъци в саламурата и престояват там 24 часа.После ги слагам в скороварка на дъното на която има решетка и около 1-2 см вода.Слагам скороварката на котлона и засичам 20 мин. от започването на излизането на парата през баланса на тенджерата.Вадя пътпъдъците и ги оставям да изсъхнат за около 20-30 минути и ги вкарвам в тенекията за опушване за 20 минути.Не съм ги шпековал ,чудесна идея,ще стане хубаво-сигурен съм,но нямам пътпъдъци :x да пробвам и да ти кажа.Вече чак догодина август :D .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Идната седмица ще доложа за резултата :))))) Браво stiv ! :prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 13:16 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
ika написа:
интересува ме в каква марината се държи месото / пиле и свинско/ преди самото опушване. нещо повече за изкуственият пушек и има ли такова нещо из нашите магазини и сайтове

Аз пуша месо от 10 че и повече години.Първо започнах с пилешко месо ,щото работих в птицеферма и имаше достатъчно.Как го правех.Слагам отрязаното на две пиле във саламура/слага се толкова сол във водата че като пуснеш едно яйце то трябва да изплува и да се покаже на повърхноста колкото 5стотинки/ да престои за един ден.След това го вадя и го слагам в скороварка в която има вода само до решетката/моята скороварка има оригинална решететка,ако няма може да се ползва чинийка обърната с дъното нагоре вместо решетка/,слагам половинките едно върхо друго.Затварям скороварката и слагам на котлона.Варя пилешкото 10 минути от започването на излизане на пара през баланса.Ако варенето е повече пилето направо сее разпаднало вътре и е на парчета.Това време е за бройлер,ако е домашно или кокошка се вари 15минути, свинското държа около 20минути.Ако е по-тънко 15-16,а по дебело 20мин.Но не повече.Изваждам пилешките половинки и със здрава връв ги връзвав за коста на копана,оставям ги да изтинат и да исъхнат,а ако имам работа висят на терасата и ги опушвам чак на другия ден.Задължително както каза колегата по-горе месата трябва да бъдат сухи,иначе от отичащите се капки става на черти и опушването е неравномерно.Как го опушвам? На дъното на тенекия от сирене слагам една шепа талаш ,пилки или стърготини,без значение какво ,но да не е от иглолистно дърво.Ако е от иглолистно месото мирише на смола.Точно под горния ръб на тенекията съм пробил в двете срещуположни страни две симетрични дупки колкото да мине електрод.Можете да пробиете най много за 3 електрода защото като се провесят месата не трябва да се опират едно в друго.Завивам тенекията отгоре със стара хавлия леко намокрена и изцедена и стягам със кабел че да не може да излиза пушека.Тенекията я слагам на газовия котлон на най слабото и я държа 20 минути.Спирам котлона и оставям така още около двадесет минути.След това махам хавлията и си закачам месата на проветримоза час два.Пробвайте и ще видите че е много лесно.Ако някой нещо не му е ясно нека да пита ще му обясня.На времето ми бяха дали специален талаш за опушване от един колбасарски цех ,но свърши а и вече цеха го няма,но става и със пилки от някоя дърводелна,но да е от истинска широколистна дървесина.Не от бор или пдч.Рибата я пуша по същия начин ,но без саламура и без варене .Само за 1012 часа в сол измивам я малко и като исъхне хоп в тенекията.Свинското го режа на толкова дълги парчета че като ги закача на електродите да не опират в талаша.Благодаря за идеята за стария хладилник!!!Имам такъв и се чудих къде да го хвърля

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Сега гледах някъде по някое Дискавъри за пушените риби.Естествено ставаше дума за филетирани риби от онези големи като свински бут а не за скумрия.След като ги филетират ги измиват и наръсват със смес от кристална черна захар и морска сол, така престояваха докато солта не се разтопеше до толкова че да заприлича на ледени топчета като градушка.Пак ги измиваха и ги редяха на рамки в нещо като автоклави и там се опушваха 20 часа.Интересното е с какво ги опушват.Първоначално бяха рагорели жар и след това я затрупваха със...сега става интересно, с дъбов чипс от материала с който правят дъбовите бъчви за скоч.След това същия този чипс вече го затрупваха с чипс приготвен от бъчви които вече са излязли от употреба и няма да се използват за производство на скоч.
Вкуса какъв ще е можем само да гадаем но по външния вид който след това се получаваше, сервирането на тънки ленти прозрачни като оризова хартия и заляти с прясно изцеден лимон си мисля че няма да е чак толкова лошо, особенно като гледах комбинацията с някакво френско шампанско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
karlsson написа:
Сега гледах някъде по някое Дискавъри за пушените риби.Естествено ставаше дума за филетирани риби от онези големи като свински бут а не за скумрия.След като ги филетират ги измиват и наръсват със смес от кристална черна захар и морска сол, така престояваха докато солта не се разтопеше до толкова че да заприлича на ледени топчета като градушка.Пак ги измиваха и ги редяха на рамки в нещо като автоклави и там се опушваха 20 часа.Интересното е с какво ги опушват.Първоначално бяха рагорели жар и след това я затрупваха със...сега става интересно, с дъбов чипс от материала с който правят дъбовите бъчви за скоч.След това същия този чипс вече го затрупваха с чипс приготвен от бъчви които вече са излязли от употреба и няма да се използват за производство на скоч.
Вкуса какъв ще е можем само да гадаем но по външния вид който след това се получаваше, сервирането на тънки ленти прозрачни като оризова хартия и заляти с прясно изцеден лимон си мисля че няма да е чак толкова лошо, особенно като гледах комбинацията с някакво френско шампанско.

Интересно :) Дали мога да намеря някакъв клип с подробности?

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Eто филмчето, днес го повториха.Съжелявам че е на английски но е запис от Discovery UK.




Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Златен си :cooler:

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Днес пак реших да се похваля :) Пускам снимките и сядам на бира/виното още не е готово/.Та реших да опуша малко пилешки крилца и пангасиус-филе.Нарочно ги опуших заедно за да видя резултата и за моя изненада не се получи смесване на миризмите/например крилцата да миришат на риба или обратно/.Върховно мезе,мммммм :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пушени мезета
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 18:30 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Колега stiv1961 когато опушваш риба или пиле сложи няколко клончета дива череша във талаша-дава много специфичен аромат.
Успех!

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: feniks, Hubavelko63 и 26 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима