Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2015, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Това са първите ми проби. До този момент само цъках с език и точих лиги като гледах снимки и клипчета :D Вкуса си е точно като на скара. Има си даже и опушване. По-малко е от скарата, но се усеща приятно. На газ даже е по-удобно. Като уцелиш веднъж температурата така поддържаш до края. На дървата понеже нямам още голям опит ту се усилваше температурата, ту намаляваше. Но като цяло останах много приятно изненадан от способностите на Валандара.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна IVO 68 на 28 Юни 2015, 16:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 28 Юни 2015, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Ясно,питам защото паленето на "неконтролиран" огън през определени месеци на годината е проблем при мен!!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2015, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Пичове, аз имам и сач и подник. Сача ми е е с 5-6 см ръб и там стават подобни неща като на Иво... Това обаче има предимството да е дуракоустойчиво. То ако намеря диск и аз бих си направил понеже това като го гледам ще е супер за риба на туч, пък и може да се пържи в полеви условия на него.
Две -три неща не могат да се приготвят все пак(основно там където гоним образуването на карамелена коричка), но пък не е това и целта - [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k0PYZL8lMrA[/youtube]. Вчера правих нещо подобно - телешка рибица само че накиснато с горчица, розмарин, лимонов сок, зехтин, хималайска сол и четири пиперчета. Позвах месо от млада юница - на 8 месеца и стана страшно..
Валандера ми харесва че мога да му сложа вода след печенето и да си го занеса полуизмит в къщи след барбекюто. Имам една скара от арматурно желязо - страшно става на нея ама после омирисва цялата кола докато се приберем след барбекюто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2015, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Аз затуй на валандъра смятам да му заваря малко по-прибрани дръжки - да може да се прибира в някакъв чувал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2015, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
То може и без дръжки. Има и такива. Но ако мислиш да го местиш горещ премери дръжките, като ги хванеш с ръкавици и така заварявай. Голяма е температурата. Аз хванах с дебели кожени работни ръкавици и се стопиха докато преместя от огъня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 29 Юни 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Малкото кюмбе в съвсем суров вид :megagrin:
Прикачени файлове:
IMG_2367.JPG
Вертикалната тръба нарочно е с малко сечение, основната цел е тест ;) :prost:

Едит 30.06.
С малко количество съчки и без изолация тръбата се нагрява до 320-330*С. Ако целта е готвене, според мен ще е достътъчно.
Прикачени файлове:
IMG_2368.JPG
Това при отворен долен и затворен горен дросел :D
Прикачени файлове:
IMG_2371.JPG
Иначе добре си гори и дърпа дори и при малко сечение
Прикачени файлове:
IMG_2372.JPG
Утре с изолация :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2015, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
При ракетите трябва да може да се достига 900 *С. Намаляш с редуциране на въздуха. Средно положение между ракета и кюмбе не е много добре. Нито едното, нито другото с много влошено КПД.
Ако искаш кюмбе ето няколко идеи. :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2015, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
За готвене на полеви условия. Тези тръбните са най-леки и най-прости - може да се изработи от по-тънки неръждаеми тръби. Тиган, тенджера, чайник - да е директно на горещите газове, а не върху някаква плоча като класическото кюмбе. Най-малкото гори значително по-добре от открито огнище (веднъж като се разпали, гори добре и с мокри дърва). Да не мъкнеш газови бутилки, котлони, пиростии и т.н. Да не говорим, че при студено време няма сулук газта.
И ще използвам случая да видя как изолацията се отразява на тягата.
Ще пробвам да грея и валандъра с такова кюмбе. Апропо каква ли трябва да е температурата на валандъра за оптимални резултати? :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 00:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
http://www.raketenofen.de/einführung/historie

За сигурно захранване...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 00:31 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
бай Танас написа:
Апропо каква ли трябва да е температурата на валандъра за оптимални резултати? :prost:

Зависи...
Свинска мас -Точка на горене - 182°C
Краве масло-Точка на горене - 177°C;
Точка на горене -олио рафинирано – 227°C, нерафинирано - 107°C;
Зехтин екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C;

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 06:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
бай Танас написа:
Апропо каква ли трябва да е температурата на валандъра за оптимални резултати? :prost:

Не измерих температурата, защото не се сетих да взема термометър с мен. Следващият път ще обиколя цялото дъно с инфрачервен за справка. Но като обгарях Валандара на два пъти ми се самозапали олиото. Значи тази температура както и Илюша отбеляза не трябва да се превивашава при готвене. Трябва да си направиш експеримента за да видиш кое как стои. Имай едно на ум, че много пари и трябва да имаш прибори с дълги дръжки . Правят едно приспособление като "каска" :) на тръбата, за да не ти блъска топлината в ръцете, а да я отклонява. Отделно е много полезно при вятър.
Прегледай тези две клипчета. Има интересни идеи. "Каската" е във втората част.
https://www.youtube.com/watch?v=3zVWFgOyBe8 РАКЕТНАЯ ПЕЧЬ - ВАРОЧНАЯ (Rocket Stoves)
https://www.youtube.com/watch?v=3GNR0dTZMXM РАКЕТНАЯ ВАРОЧНАЯ печь -2 (ROSKET STOVE)

ПП: Ракетна с фурна! :) https://www.youtube.com/watch?v=w4MuEesAqVs


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да да, каската ще е полезна. Засега пробваме.
Тези печки вдигат достатъчна температура с малко материал.
Прикачени файлове:
IMG_2373.JPG
Водата завира за минутка. Тук трябваше да се види как яко ври, ама нещо се е поомазала снимката. Иначе това е примерно 1/4 - 1/3 от мощността, по груба преценка. Тиганчето е дебелостенно - от дъното на кислородната бутилка :megagrin:
Прикачени файлове:
IMG_2374.JPG

Използвах кюнец за външна тръба и между двете насипах перлит. Отгоре е замазано с уплътнител за камини. Разстоянието между тях е малко - около 22 мм и не се получи добра изолация. Очаквах повече и от перлита - не е добър термоизолатор. Ето тук се вижда колко е нагрят кюнеца
Прикачени файлове:
IMG_2382.JPG
Въпреки това се видя, че ефектът от изолацията си казва думата. Тук съм отбелязъл със стрелка докъде стига огънят - в горния край вятърът го отвява Уеко у дЕсно :D
Прикачени файлове:
IMG_2380.JPG
Разликата е в пъти и наистина фучи като ракета (макар че тази не е точно ракетна :) )
Заключенията. Според мен за истинска ракетна печка ще иска по-ефективна изолация, не перлит. За готвене изолацията спокойно може да се спести. Вратичката с клапите също. Огънят може да се регулира само с дървата, като стар казан за ракия :megagrin:
Да си дойдем на думата
Прикачени файлове:
IMG_2385.JPG
още е девствен. И отзад :lol:
Прикачени файлове:
IMG_2386.JPG

:prost:
ПП. Много нагякахме със снимки. Чудя се какво можем да направим да поолекне темата. Да поседят известно време и после да се трият ли :? Пък на който му трябват да си ги сваля. Или други идеи? Че чини пари...
Едит: Макар че като се замислих, не можем вечно да поддържаме огъня, все някога ще се затрие темата...пък кой знае :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
:respekt: :2thumbs: Справил си се перфектно със задачата. Пробвай как се нагрява Валандара, че нямам търпение да разбера резултата. :)

бай Танас написа:
Тези печки вдигат достатъчна температура с малко материал.
Това е и целта на занятието. ;)

бай Танас написа:
Очаквах повече и от перлита - не е добър термоизолатор. Въпреки това се видя, че ефектът от изолацията си казва думата.
Перлита как го слага? Само го насипа ли?
Трябва да се насипе малко и да се трамбова за уплътняване. След това пак се насипва малко и се трамбова. И така до горе.

бай Танас написа:
Едит: Макар че като се замислих, не можем вечно да поддържаме огъня, все някога ще се затрие темата...пък кой знае :lol:
Като стане много тежка я оставяме да се затрие самосиндикално и откриваме "В кръчмата 2" и те така на всеки километър! :D Пък ако разрешат, да си я поддържаме, че все нещо полезно излиза тук там. :prost: :zauf2:

ПП: Какво е това термометърче и до колко градуса е, че ме заинтригува за служебно ползване заради размера?


Последна промяна IVO 68 на 01 Юли 2015, 21:53, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Перлита с много леко трамбоване, че е трошлив. Нещо не пречи да отворя горе, да трамбовам яко и пак да пробвам. Добра идея, поне ще знаем :thumbs1: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
А да ви кажа и аз едно наздраве другари "Алхимици" дано има сред вас ценители на сръбското :prost: https://www.youtube.com/watch?v=ETUeGwRZoy0


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, Hubavelko63, ivan4o и 27 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима