Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 03:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Наздраве Дидо и добре дошъл на нашата маса!. Тук всеки си сипва каквото му се пие и слуша каквото му е на душата! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Термометърчето е китайче от Продавалника. Не препоръчвам за професионално ползване. Лъже според вида на повърхността. По едно време наглеждах с него ферментационните съдове. Оказа се, че гладката неръждаема повърхност вкарва сериозна грешка. Наложи се да лепя книжно тиксо, за да показва що годе реално.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2015, 01:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Трябва да въведеш съответния коефициент на чернота или както на английски му викат - коефициент на излъчване (emissivity - ε) в уреда, за да показва вярно. По подразбиране се използва стойността 0,95, която е доста универсална, но за лъскавите повърхности е много по-ниска. В Нета е пълно с таблици, но гледай тези, които са за спектралния диапазон 7 - 14 µm Всъщност, в упътването на пирометъра също трябва да има.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2015, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:respekt: Верно имало setting emissivity - т.11 Не знаех, че трябва да се въвежда ръчно.
Прикачени файлове:
IMG_2387.JPG
Трябвало да се задържи и бутончето за ламБата 5с. Ама кой да чете :datz: То с едни ситни буквички, пък и на чужд език :(
ПП. Админе, сега ако кажеш и какви стойности да въведем за валандърите, златен ша си :D :prost:
Едит: Или който е в час с коефициентите на чернота да помага :gott:
С Иво от 1-2 седмици се занимаваме с тая лудория ама...Valander with infrared temperature control звучи яко иии...ще сме едни гърди пред офроудаджиите :fies:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2015, 11:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Цитат:
Stahl, Grobblech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,4 - 0,6
Stahl, kaltgewalzt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,7 - 0,9
Stahl, oxidiert . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,7 - 0,9
Stahl, poliertes Blech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,1
Stahl, rostfrei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,1 - 0,8

Вероятно около 0,30-0,45. Ако има замърсявания по повърхността, коефициентът се вдига. С лепенката много добре си се сетил - можеш да нагласиш такъв коефициент, който да дава върху метала същите показания, както при 0,95 върху лепенката.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2015, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Отдолу
Прикачени файлове:
IMG_2391.JPG
Не знам колко трябва да е над тръбата. Затова засега по-високи времянки, които лесно могат да се скъсят
Прикачени файлове:
IMG_2392.JPG
каски-маски по-нататък


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2015, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Още една проба. Малко лоши станаха снимките от телефона, но долу-горе се вижда. Това е температурата при първоначално подгряване. После я намалих. В центъра и в периферията съм замерил. Голяма разлика има, ако не се поддържа огъня на цялата площ.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2015, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не ми хареса и трамбован перлит, Иво - почти същата температура на кюнеца. Ама и много много не му вярвам на това китайче и го зае...Карам на усет
Такааа. Днес е ден на майстора. Като начало пекнахме чушки за салатката на една тенекия върху малката печка.
Прикачени файлове:
IMG_2393.JPG
Гъбки и лучец стават за нула време на малкото кюмбе
Прикачени файлове:
IMG_2397.JPG
Прикачени файлове:
IMG_2399.JPG

И Валандъра...
Прикачени файлове:
IMG_2395.JPG
Прикачени файлове:
IMG_2396.JPG
Хляба по-дребен, колкото за адет :lol:
Прикачени файлове:
IMG_2400.JPG

Тестът с яйцето
Прикачени файлове:
IMG_2402.JPG
Верно не залепя
Прикачени файлове:
IMG_2403.JPG

Сега ви оставям да не изстине мезето :megagrin: :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: В кръчмата
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2015, 04:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Малка идва явно дебелината на перлита, но за походни печки май не е чак от такова значение. Пък и вместо перлита може бойлерче да си направиш на тръбата. Имаше ли други дегустатори? Какви са отзивите за кулинарната част от проекта? :)

ПП: "Кутийката" превръща топлината на печката в електричество. И малко инфо за "каска".
За малки туристически печки дават дебелина на стената на изолацията към 75 мм. /3 inc/


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз пък си мисля нещо такова за варене на ракията :D
Хареса ми клапите с които може да се регулира силата на огъня,
а ма маи си иска чертежче и правилно изпълнение..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2015, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Бай Танасе, дай размерите на печката с валандъра, ако вече си уточнил оптималните.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2015, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Жоре, засега съм още на проби. Използвах за тръба стара кислородна бутилка, която все се канех да предам за скрап. Престъргах я да се олекоти. Ф210, хоризонталната тръба 40 см, вертикалната 60 см. Скосени под 45* и заварени. Вероятно нама да има проблем да се сгъне и от ламарина квадратен профил. Но си мисля, че по-добре ще се получи от готова неръждаема тръба с по-тънка стена, ще е по-леко (макар че напоследък ме мързи да ходя по-далеч, отколкото може да се стигне с колата :lol: )
Доволен съм от разхода на дърва. Купих едно чувалче, повече от половината остана. А снощи ядохме на корем 8-9 души и пак разделихме по една тенджера манджа за после.
Изненадан съм, че при Иво дава такива разлики в температурата. Мерих между 2 зареждания температурата на валандъра и ми даде 152*С навсякъде. Не знам дали показанието е реално, но беше еднакво и в центъра и по периферията.
От каска си има нужда, защото наистина бие топло в ръцете като бъркаш. И мисля, че ще е още по-икономично и независимо от вятъра. Пробвах с чамови дърва, но се случиха с много смола и пушеше повечко. При първа възможност ще пробвам с дъб или бук. А най-добре в реални условия с паднали клони.
Чушките ги пекохме на парче неръждаема ламарина. Половин час ги чакахме и пак останаха сурови (чак ме споходи мисълта за провал :( ). На същото кюмбе, ама с дебелостенно тиганче от черна стомана беше къде къде по-добре. А после на валандъра ставаха за 5-10 мин. (Та си мисля, че неръждаем валандър няма да е добре май) Въобще, всичко става доста бързо.
За вкуса всички мучаха и цъкаха :D Примерно пилешкото със зеленчуци нещо средно между сач и китайско, ама по-специфично и много крехко. Пържолите също много добре се изпичат. Не съм очаквал, че брашно, сол и вода може да е толкова вкусно. Ама ако печете пърленки, яжте ги топли, после не ги бива. Като за първи опит наистина фантастично, определено си заслужава и тепърва ще хващаме подходящи рецепти.
Иво, така е, малка е дебелината на изолацията. Но наскоро правих една мини пещ. Трябва да видя как точно се водеше изолацията. При аналогична дебелина и при 750*С вътре, отвън не вдигаше повече от 120*С. После добавих и вата и вече на външната обшивка спокойно се държи ръката.
Накратко, май наистина няма да има недоволни от валандърите, успешен проект, заслужава си :2thumbs: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2015, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
бай Танас написа:
Изненадан съм, че при Иво дава такива разлики в температурата.
Аз като измерих беше още в началото на подгряване. Дървата бяха на пирамидка и огъня в средата беше най-силен. Към краищата още нямаше жар. Вероятно за това така. После нямах време да меря! :D

бай Танас написа:
Чушките ги пекохме на парче неръждаема ламарина. Половин час ги чакахме и пак останаха сурови (чак ме споходи мисълта за провал
Горе стават малки люти пиперичета, но баш пипера се получава най-добре директно на жарта. После ги оставям в тенджера с капак да се задушат хубаво и да омекнат. Ама и те едни гиганти! :D Обаче страхотен вкус с мляно чесънче, оцет и сол. Така както са цели./Обелени естествено/ :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 06:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
бай Танас написа:
Жоре, засега съм още на проби.


Благодаря за поясненията! А какво е разстоянието между края на вертикалната тръба и валандъра? От снимката ми изглежда да е 10-15 см.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Иво, и аз така си помислих - огънят е на пирамидка.
Печката има 2 предимства според мен. Дървата не са директно на земята, а върху скаричка (надупчена ламарина). Така горят с повече въздух и пепелта си пада в долната част на тръбата. Забелязах, че от много жар няма файда, по-добре да гори, затова няма смисъл от дебели дърва.
Вертикалната тръба създава поток от нагорещени газове, който е с по-висока скорост отколкото при открития огън, съответно и топлообменът е по-добър, нагряването равномерно.
Жоре, толкова - 10 см е от тръбата до най-изпъкналата част на дъното. Но след като се направи и каската ще коригираме ако има нужда.
А, и още едно предимство - по-високо и по-удобно, особено за хора като нас, дето ризите отпред са им дефектни :lol: :prost:
ПП. Между другото Барона май е прав, няма пречки с ракетна печка да се подгрява казан за ракия. Друг начин за регулиране е не с клапи, а с принудително вкарване на въздух през тръба с подходящо сечение и вентилатор с плавно регулиране на оборотите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима