Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
...


Последна промяна stefannankov на 05 Юли 2015, 23:56, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Цитат:
Не съм очаквал, че брашно, сол и вода може да е толкова вкусно. Ама ако печете пърленки, яжте ги топли, после не ги бива. Като за първи опит наистина фантастично, определено си заслужава и тепърва ще хващаме подходящи рецепти.

Бай Танасе, пърленката се прави с малко мая или със сода, и за да остане мекичка във водната част се слагат 3-4 лъжици кисело мляко. От киселото мляко се късат, ако искаш много натънко да ги разточиш(ако гониш ептен прозрачно да стане като лаваша) но пък стават пухкавки - като я обърнеш обезателно мажеш с масло (в което може да сложиш намачкан с вилица чесън) и ръсиш със шарена сол, червен пипер, мерудия и каквото ти кефне там. Така и така се отдели темата за цър-пър, ако ви интересува мога да сложа 1-2 рецепти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2015, 18:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Един съвет за пърленките.Не се точат а се разпъват с ръце на намаслен плот или на дъното на тава,ако сте за риба.Това го видях в една закусвалня.Много по-лесно е.И аз ги точех със шише по язовирите преди :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
А'й сега да видим..... :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
MONI BARONA написа:
А'й сега да видим..... :D
И тия сме ги гледали ама.....https://www.google.com/search?q=solar+B ... AQ#imgrc=_ Да видим, да видим - сега каквото видим :megagrin: На зима няма да има какво да гледаме. ;) Ама на бай Танас кюмбето е всесезонно. :D
Мони, сега умувам за ракетната за казан за ракия. Има някои работи още за доумуване. Температурата е напълно контролируема и на първо четене поне може и да се получи нещо. :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2014, 20:07
Мнения: 39
Очаквам скоро снимка на първия казан изцяло разчитащ на слънчевата енергия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
IVO 68 написа:
Мони, сега умувам за ракетната за казан за ракия. Има някои работи още за доумуване. Температурата е напълно контролируема и на първо четене поне може и да се получи нещо.

Ей това исках да чуя.....А мръвчоците може и така :lachtot:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Днес си направих един експеримент. Сглобих от огнеупорни тухли някакво подобие на ракетна печка. Подобие защото за това нещо може да се каже всичко друго само не и икономично. Иначе ракетния ефект го имаше. Пробвах с различна височина докато докарам прилично нагряване на Валандара. Като цяло не съм доволен. Но няма и как да съм доволен от нещо събрано на бързо и на око. Трябва си смятане както си му е реда. Иначе има и положителни неща. Като е високо е по удобно за обслужване и няма бягащи огньове във всички посоки. Няма пушеци и дори да вали не е проблем за огнището. Просто трябва да се изпипа правилно. На мръвки не съм наблягал особено, защото беше само за проба. Риба също пробвах, но не става както трябва по този начин. Стана много вкусна, но се разпадна при обръщането. Много е крехка. Иначе не залепва.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Аз да предизвикам пловдивчаните и Наско хондата със следните 2-3 рецепти:
1. Сензационни телешки кюфтенца
400 гр. кайма от теле (аз използвах тази на лидъл от малки телета)
1 яйце
1 пълна шепа галета
1 добра щипка мляно индийско орехче
1 чаена лъжица горчица
2-3 щипки естрагон (тарос) евентуално ако е пресен 1-2 стръка на които са махнати листата и са нарязани.
Сол около 1 чаена лъжица, черен пипер на вкус
1 глава лук, която се нарязва наситно и с 2 лъжици олио се задушава до прозначно за да стане крехка.
2 лъжици настърган памезан
50-100 гр. заквасена сметана.
Обърквате всичко и оформяте кюфтенца , аз ги правя по-дебели - като на мони по-горе.
Рецептата дава 8-9 кюфтета. Става за печене и пържене. Пекат се максимум 8-10 минути като се обръщат през 1-2 минути за да не загорят.
2. Домашен барбекю сос.
1 супена лъжица зехтин или олио
1/2 голяма глава лук
3 скилидки чесън
1 чаена лъжица сол
1/4 чаена лъжица черен пипер млян
1 чаена лъжица червен пипер млян - принципно лют
1 чаена лъжица кимион
3/4 чаена чаша кафява захар
0,5 -0,6 литра кетчуп или доматен сос (предпочитам хайнц в тетрапак)
1 чаена чаша ябълков сок
1/4 чаена чаша оцет
1 и 1/2 супена лъжица горчица
1 супена лъжица уорчестър сос
Ако искате да ползвате вино - 1/4 чаша вино червено, но тогава се редуцира оцета до 1-2 лъжици или се ползва лимонов сок.
Първо се запържва лука с чесън, сол и черния пепер, след това се добавят останалите работи. Готви се около 20 мин. докато ви хареса гъстотата. Може да съхранява в хладилник 1-2 седмици.
3. Пърленки - 1 кг. брашно, 7-14 гр. суха мая, 1 чаена лъжица сол,4 лъжици олио, 650 мл. вода. Омесват се оставя се час два да втаса, разстила се на малки питки и се пече на умерен огън. За да останат меки пърленките част от водата е желателно да се замени с кисело мляко - поне 3-4 лъжици. Тогава обаче сякаш тестото не може да се разтегли до прозрачно, ако желаете да станат като кора. Ние ги обичаме пухкави и меки и затова ги правя с кисело мляко. Като ги обърнете мажете с масло в което сте намачкали с вилицата чесън и поръсвате със шарена сол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2015, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ааа, мерси Нанков :thumbs1:
Ама народът нещо си мълчи. Сигурно се чуди какво е памезан :nixweiss:
Сигурно имаш предвид Parmigiano Reggiano :lol: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ми като пиша на крак така е. Пармезан, Грана падано, нещо ароматно и миризливо. То и горгонзола може но не на всеки му понася. Пък и имам една-две рецепти други с нея. Все пак си мисля че са вдянали...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 01:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 617
stefannankov написа:
400 гр. кайма от теле (аз използвах тази на лидъл от малки телета)

Ей такава искам да видя къде се прави.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юли 2015, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
И аз обръщам внимание на производителя, но в случая единствено пише "произведено за лидъл". Иначе наскоро ми попадна телешко от млада юница на 8-10 месеца, като част от месото го смелих - значи няма начин ако е само месо това в тази опаковка да изглежда по този начин, защото видях как изглеждаше при мен. Но рецептата по -горе за кюфтетата я харесвам затова че и на по-жилаво и сухо месо ще създаде добър продукт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2015, 08:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Това е за сачове :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2015, 20:03 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Тестовете на валандъра на Бай Танас минаха повече от успешно. Изпитанията на ракетата с пържолно насочване и едностъпална горивна секция с твърдо гориво се проведоха на космодрума в Остромила. Изпитателният център е базиран под дебела орехова сянка и вражеските сателити не ни надушиха, за разлика от кучета и комари. Прилагам и доказателства :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, krasitt, SEV и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима