Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 19:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Май 2016, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ааа, сезона го открихме още в началото на март :megagrin: :prost:
Прикачени файлове:
IMG_20160402_182817.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2016, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 596
Не Ви е срам, ще ми се валандрите тука! :megagrin:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2016, 18:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
pentco написа:
Не Ви е срам, ще ми се валандрите тука! :megagrin:


:lachtot: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 09:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Сега и въдици ако е имало....люта завист ще ме подгони.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Имаше и въдици ама...на риболова най му харесвам...валандъра :D
ПП. Толстолоб на шайби става супер - не залепя.
Някой да е тествал шаран? Хм, кой някой, то май само IVO 68 ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ако опиташ шаран на скара,или валандър,ще спреш да ядеш пържен. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 596
Ти от къде знаеш, като ходиш и не хващаш? :megagrin:
Иначе и така ще стане супер. :megagrin:
Прикачени файлове:
x_45ae02d6.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
pentco написа:
Ти от къде знаеш, като ходиш и не хващаш?

Ей как помниш какво съм писал :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Май 2016, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
бай Танас написа:
Някой да е тествал шаран? Хм, кой някой, то май само IVO 68 ;)

Пробвах аз, но първия път се провалих. Има снимки по-напред в темата. Подходих несериозно и се накъса. Имаше вкус, но нямаше вид. Сега съм подготвен, но не съм довършил преустройството на валандара за проби. И нова ракета му направих, но има още малко за довършване по кошничката за пелетите. Взех си скарички подобни на тези, но още не съм ги пробвал. Иначе абсолютно подкрепям vnnaidenov за шаран на скара. По принцип всякаква риба на скара става с уникален вкус! :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Май 2016, 07:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
На шарана му трябва СИЛНО загрята скара или дарбекю,или пък валандър :),иначе лепне и прилича на риба Тон от консерва.На шайби около 2 см в купа,подправки по избор и малко олио или зехтин.Минахме в кухня.Изчезвам,щуките ме чакат :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2016, 00:59 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Режеш шарана на парчета и ги омазваш с олио.Слагаш ги на гореща скара първо с кожата нагоре.След като ги обърнеш започваш да вадиш костите.Става по-хубав от пържен.Пробвал съм.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2016, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Пичове отдавна не съм писал аз по кулинарни теми.... защото се опитвам да премина диета. Ама не пречи..
През последната година постигам (да се чете жъна) успехи с телешкото. Това, което ханибал е писал за мраморните парчета е много вярно - на телешкото това масово му е кусура у нас - продават го твърде сухо и младо... Та една бърза рецепта като за валандер - взимате сухо телешко - рибица, бут - горната част на заден бут става и т.н. правите парчета дебели по 2-3 см. демек медальони. Взимате дебел найлонов плик за сандвич... със цип отгоре , - вътре слагате резен чесън, обилно посолявате и слагате чер пипер на месото, добавяте зехтин и/или масло (аз предпочитам само с масло - дебело резенче), добавяте и зелена подправка - босилек, розмарин или мащерка, може и салвия. Аз с розмарин най го харесвам. Слагате в пакетче 1-2 медалиона и на зип-а отгоре в края една сламка за без. напитка, като долния й край трябва да е под зипа. Защипвате плътно зипа до сламката и потапяте пакетчето във вода студена - налягането и обезвъздушава плика, накрая бързо издърпвате сламката като дозащипвате ципа - трябва да се получи почти вакуумно изтеглено пакетче, малко въздух не пречи. След това загрявате тенджера с вода на 54 градуса (така имате мотив пред половинките за по-скъпи дигитални термометри за течности) точно и държите там телешкото поне 45 мин. може и повече според колко ви е жилаво телешкото. Това е т.нар. су вид технология - готвене във вакуум. Аз и цяло руло съм правил но го държах 2 часа . Температурата е важна, за да запазите месото - червено отвътре. Не трябва да минавате 57 гр. за да не стане сиво отвътре, при всички случаи не минавайте 60 гр., - де заради полиетилена, де да не коагулирате белтъците, които са съединителната тъкан около мускулните влакна на телето.
След тая обработка, вадите "пакетите" и или съхранявате в хладилник или довършвате - на тиган или на валандер. За да остане червено по средата - по минута - минута и половина от всяка страна, като пак междинно посолявате, малко пиперче и за да е благ вкуса - сложете бучка масло за довършването. Така не можете да объркате телешкото - при су-вид обработката сте разградили колагена до желатин, но откъм аромат и вид има какво да желаете затова довършвате на висока температура да направите коричка, вкусове, мирис и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2016, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
И понеже виждам сега постове дето ребра се посолявали и на тиган... не мога да не взема отношение.
Прави се в барбекю с голямо фи и с капак така че да контролирате температурата между 106 и 112 гр. С. Взимам цяла половина ребра (към 3 кг) като гледам да са месести и не много мазни. Напрашавам със сол, намазвам със горчица (може и суха да се ползва), пипер, кориандър, кимион, червен пипер и тн. Оставям да поеме... 2-3 часа. Слагам си коминче въглища да се разпали и изсипвам в единия край на барбекюто, като отгоре му изсипвам още едно коминче неразпалени брикети. Най-отгоре върху брикетите (въглищата) слагам сурова плодна дървесина - ябълка, череша, накисната предварително в някакъв плодов сок. На другата страна слагам алуминиева тавичка за еднократна употреба в която сипвам малко вода, след което слагам ребрата прави, да се намират върху тавичката, а не върху жарта... Затварям капака и следя температурата с термометър, който в моя случай е на капака... На всеки 45-мин или час отварям и поливам с ябълков сок ребрата като ги обмазвам хубаво с четчица... Трябват големи барбекю щипки и понякога помощник... Като минат 2,5 часа - 3 ги намазвам хубаво с барбекю сос по моя рецепта с пушен червен пипер, става и купешки. 20-30 мин. по-късно вадя ребрата и ги поставям на алуминиево фолио като ги посипвам хубаво с кафява захар от двете страни . Опаковам ги във фолието и ги поставям върху жарта вече (която е поотслабнала и може да се наложи да се добави по това време) - на тази фаза е допустимо и по- висока температура вече. Целта е да оформите карамелена коричка.... и така пак 30ина мин.
Като минат тия 30 мин. отваряте алуминиевото фолио и вече на индиректно печене е добре да ги оставите 10-ина мин, но може и директно в чиниите. Ребърцето трябва да се вади една идея по-трудно от буталце, ако съвсем лесно пада значи сте прекалили с термичната обработка. Ако правилно сте действали във вътрешността бавно сте достигнали температура при която отново сте разтопили мазнини, колагени и пр. които са попили в месото под формата на желатин и ще видите че месото е много сочно, почти няма мазнини - като го стиснете ще капе от него течност, а пък отвън коричката ще е твърда и става ... нещо страшно. С това и хамбургери се получават един път, но иска много бира, и при яденето и при печенето... Демек използваме технологията на предците ни с обжарваните фурни, но приложена по нов начин. Хамериканците му викат лоу енд слоу ребра сейнт луис стайл 101, но това за мен е без значение... Важното е резултата, който е нещо божествено...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2016, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Прикачени файлове:
HPIM2827.JPG
Малиииии четох .... ма са олигавих :( ..... те така се прави :) ..... макар че напоследък ми попадна едно телешко :( грам тлъстинка няма ..... треска .....препекох за жената .... тя така си го харесва ....БТВ аз го правя на китайски ВОК .....доста приличащ на валандер .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 10:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
stefannankov,рецептите и прийомите написани от теб са фантастични!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 247 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, aleka, Feel free, free, guslar, student и 25 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима