Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 14:42 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Количеството е достатъчно за около 10 бурканчета пастет.

  • постно свинско от бут - 500 г
  • бекон - 300 г
  • свински черен дроб - 400 г
  • стар лук - 4 глави
  • сол - 3 с.л.
  • чер пипер, бял - 1 с.л.
  • риган, наронен - 4 с.л.
  • кимион на прах - 4 щипки
  • чесън - 1 скилидка

Свинското се нарязва на едри парчета и се сварява по възможност с малко вода, заедно с глава лук и скилидка чесън. След изстиване бульонът се отделя в друг съд, а към месото се добавят нарязани и другите три сурови глави лук.

Беконът и черният дроб се почистват от жили и вени, нарязват се на едри кубчета и се добавят в съда с месото, лука и чесъна. Получената смес се прекарва през месомелачка, на която се монтира диска с най-малките дупки.

Към смляното месо се добавят подправките и се омесва много добре. След това се добавя и част от отделения бульон, като се внимава сместа да не се втечни повече от необходимото.

Полученият пастет се сипва в малки бурканчета с винтова капачка до около 1-2 см от горния ръб. Бурканчетата се нареждат в тава с вода и се стерилизират за 75 минути във фурната с включен вентилатор при 150°C. Оставят се да изстинат заедно с фурната и се прехвърлят в хладилника, където могат да се съхраняват до 4 месеца.

Пастетът се маже на филийки и може да се гарнира с кисела или стерилизирана краставичка.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 248
Местожителство: София
Чудесна рецепта ще я пробвам при първа възможност. Под бекон да се разбира ли свински гърди или бекон- осолен / пушен, сушен/ т.е. обработен по някакъв начин. :nixweiss:
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2015, 12:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
В случая важното в бекона е сланината. Може и да се използва и леко опушена сланина или пък чиста - въпрос на вкус.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2015, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2015, 12:34
Мнения: 11
A колко години има трайност...
Имам консерви свинско и телешко на 3 - 4 години....и май ще ги изхвърля...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2015, 20:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ако търсиш трайност на консервите, трябва да осоляваш с нитритна сол - 0,5% натриев нитрит.

За болшинството колбаси осоляването се прави с около 20 г/кг.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима