Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 121 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 16:07 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Здравейте,

през зимните месеци много често компания на ракийката прави киселото зеле.
Тъй като това е един доста популярен продукт, а тук се изявяват хора от различни региони на България, би било интересно да сравним различните рецепти. А и наближава времето за приготвянето му и може да използваме някоя добра рецепта за приготовлението му.А и армеята(зелевия сок), както я наричат по нашият края си е класическо лекарство за махмурлук! :datz:
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
Здравейте,щом другите колеги са срамежливи нека започна аз.
Та на въпроса,избирам добре стегнати и не много големи зелки листата им да стават за сърми,почиствам ги от изгнили или почернели листа.С тънък нож изваждам чуканчето и цепвам леко зелката.Полученият отвор напълвам със сол,нареждам зелките и поръсвам една шепа сол отгоре и така докато напълня съда.Оставям го така една седмица и чак тогава заливам с вода.Слагам два-три корена хрян,един кочан царевица(мамул,кукуруз,гълъб,мисир и т.н....).Една глава обелен лук,и преточвам всяка вечер докато стане.Зависи от количеството и от консумацията и най вече от температурата някоя година го пресичам с натриев бензоат(по-точно женото го прави това затова не знам на колко зеле колко бензоат).Ами това е.Наздраве.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 22:31 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2008, 14:02
Мнения: 21
1.МНОГО ВАЖНО е да имате късмет с покупката на ЗЕЛЕТО да се окаже читаво (хубав сорт и по малко химия). :thumbs1:
(По препоръка не много големи зелки с леко лилавеещо на най горните листа, ако не са ги махна ли)
2.Та зелките се почистват от загнило, махат се листата, който не ви харесват, аз зарязвам хоризонтално после чукана да не стърчи от махнатите листа.
3.Прави се разтвор със едра морска сол на вкус. Класиката е 4%. 4кг сол 100 л вода.
Някой го харесват с 2,5%,Аз си го правя 3% . При нужда може да се ползва и топла вода за разтварянето на солта.
4.Нареждат се зелките, като ви е удобно да си запълните бидона, без значение на къде им гледат дупетата. Някой се нарязват на 1/2, 1/4.
5. Заливате със солния разтвор .
6. Но да ви остане поне 30-50 см до капака, че ще се наложи допълване и изолация от кислорода.
7. Затискате го да не изплува (може с ред пластмасови бутилки с вода 1,5 или 2 л, дървена скара с речен камъК не пясъклив )
Това е другия много важен етап да няма зелки в контакт с въздух, винаги трябва да е ПОД ВОДА!!! :thumbs1:
8. След 10 дена допълвате с зеле да се по уплътни че много сляга( аз добавям 3 бр червени зелки, за цвят)
9. Чакате 30 дена
10. Хубава ракия и компания, че почва дегустацията.

Този "Съвременен" Метод не само изглежда мързелив, но дава и отлични резултати.

П.П. Да по разбем малко митове :datz:
От сега да уточня преди да сте ме почнали:
1.Всичките добавки лук,царевица, хрян, смокинови, вишнови ллиста и каквото друго се сетите променят процеса на ферментация, някой го ускоряват, други забавят т.е има възможност да не протече нормално.
2. Да, солта си е за вкус. Тя не "стяга" зелето.
3. Процеса на ферментация е анаеробен за това трябва зелките да са дълбоко под вода, да няма контакт с въздуха.
4. Цепене на кочани, дълбане, пъленен със сол , полагане с чукана нагоре е силно излишни занимания не указващи влияние, да ги прилагат само силно убедени и имаще сили и време майстори.
5. Преточване не се налага поради слагането на готов солен разтвор.
Духането с макуч само вкарва въглероден двуокис и пречи.
Преточване все пак може да се прави само, ако виното е почти готово и се намира в същото мазе с зелето.:lachtot:
Доказано че не пречи на ферментацията на зелето, само да не изплуват зелките! :)
Успех и Късмет с избора на материала!!! :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 22:01 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Дядото прави два пъти зеле.Първото в по-малки количества в края на Октомври за да стане по- бързо и да си пият ракията с бабата. Второто го залага през Ноември като застудее трайно за цялата зима. Ние също използвахме дедовите запаси.За съжаление минала година като се наложи да помагам за направата се оказа, че е забравил четири зелки, които бяха станали като черни медузи. От тези едрите с пипалата. Голямо чистене падна. Оттогава реших да поема щафетата.
Зелките, които сме избрали след щателна проверка се оставят няколко дни да се аклиматизират. Кочанът се разцепва на четири и зелките се нареждат в плътно в бидона. По-големите се режат на 2 или 4 части. Затискат се с тежест(объл камък в нашият случай)и се заливат с вода, така че да покривазелките с поне педя вода. На всеки 10 литра вода се слагат по 24 грама сол.
Става за салатка и за готвене. Сока също е идеален.
Това е всичко. Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Зеле по китайски--

Вземате буркан 3л
Нарязвате зелката едро както в китайски ресторант и
го тъпчете в буркана. залива се с вода + оцет+ сол + захар , или мед .
Оставя се долу в хладилника , и след 3 тият ден се яде.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 18:11 
Offline

Регистриран на: 12 Мар 2008, 19:14
Мнения: 2
А моята рецепта е на 10л. вода слагам 400гр. сол.На зелките махам кочана само на целите,и претаквам докато стане.Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Здравейте ! :)
Кажете съвет как да затискам и почиствам зелето отгоре , за да не се получава бял налеп отгоре ?
Засега го затискам с плетен от лозови пръчки капак + 2 големи камъка .
Може би трябва да се спре достъпа на въздух , както при виното , или нещо такова ??

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 19:52 
Offline

Регистриран на: 07 Ное 2011, 19:33
Мнения: 1
Да ви кажа какво правя и аз. Зелките може да са най-различни по големина. Почистват се от загнилите и може да ги сложиш в кацата или бидона така че, да се напълни най-добре. В противен случай сока става прекалено много. След напълването, слагам няколко глави обелен кромид /цели/ и няколко скилидки чесън. Както казаха колеги по-горе класиката е 4% или 400гр сол на 10л вода. Водата я слагам да заври. След като изстине малко - заливам. Претака се през ден. Готова е след три седмици.
Рецептата я знам от майка ми и който я е пробвал е доволен.
Да ви е сладко и НАЗДРАВЕ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
анатемаааааааа
джибраджии за смръдни да говорят...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Що бе , това е просто ферментация на зелеви джибри :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
:furz: :furz: :furz:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
:lachtot: :lachtot: :lachtot:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:02 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Илюша, дай научния подход за киселото зеле! Доколкото знам и в необятната руска шир слагат зеленце.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
rosbal написа:
Илюша, дай научния подход за киселото зеле! Доколкото знам и в необятната руска шир слагат зеленце.


Че за какво им е кисело зеле.Те миришат мезето,то и затова им смърди.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 121 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима