Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Претаканье с помпичка ако стана премиер - ще го направя задължително, и ще раздам безплатни помпички .
Поне едно хубаво нещо да направя за тоя народ .

Жената ми дава всяка есен дюла моркови ябълка + царевичен кочан за слагане в зелето .
Аз не вярвам че имат полож.ефект,
и ги хвърлям в кофата като лъжа че съм ги сложил , след което тя твърди че сока имал неземен аромат на дюля и свежеста на Врачанска ябълка - което мен ме съмнява.

Хрянът има ефект ,но това с царевичния кочан и ябълката е нЕк'ва простотия .
Вероятно сме го видяли от Руснаците .
Според мен .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Винаги слагам хрян. От дедо и баба знам, че ставал по "резлив" сока. Така ли е , не е ли.....Нямам база за сравнение щото винаги слагам. Освен това и един кочан царевица...
За морковите, доматитУ и карфиола, миналата година турих в един панер такива щуротийки, директно в бидонЯ - пов вода. Станаха чудно вкусни, като от сурова туршия. Само, че сокът не ми стана хубав. Но, не знам от какво - енигма. Беше солен и абсолютно безвкусен. Не знам от какво така се получи. Претаках всяка вечер - по 2/3 от бидона. Може, би съм му вкарал много кислород и не е втасало добре - не знам. Тази година съм решил да дам път на анаеробните процеси. Сложих 3% разтвор на сол и нЕма да го пипна поне 10 дена. :krank:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
jiwano написа:
... Сложих 3% разтвор на сол и нЕма да го пипна поне 10 дена. :krank:


Смятам, че е грешка да не се претака в началото. Трябва за да се уеднаквяват нещата вътре.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Е, нали съм сложил солен разтор. Тука, хората писАха, че претакането е с цел да се разтвори солта във водата. Аз като съм сложил соления разтвор кво да му претакам?
Всяка година го претакам, колкото се може по-често/по един път на ден/ Тази година съм решил е така - яваш, яваш. :thumbs1: :thumbs1: :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
jiwano написа:
Аз като съм сложил соления разтвор кво да му претакам?

Претача се защото, солта се утаява(с времето) на дъното спомага и за ферментацията(вкисването)
на зелУето.... :furz:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Айде сега, jiwano . Претака се.
Най-мързеливия начин е: докато редиш зелките, "вграждаш" маркуч. И през него "продухваш". Веднъж дневно. Това стига. :laola:

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
И така става. Макар, че вкарваш СО2, а не е желателно, доколкото разбирам прочетеното дотук от темата. Тъста ми го прави по този начин - с маркуч и го обдухва. :lachtot: Много хубав сок става.Направо УНИКАЛЕН.
Хайде ще сляза до мазето да го преточа един път да видя разликата в соленото - от горе и отдолу. :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ако успееш да направиш 15-20 см от солевия р-р над последната зелка , няма никакъв проблем .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Аз пък твърдя, че трябва да се прави без вода, само сол. :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 14:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
И тази работа я свърших :muede:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2016, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2016, 13:52
Мнения: 4
В бидоня беше забравено сок и една зелка от миналата година.Как e хубаво да го изчистя така че да не мирише и да не повредя някак си новата партида.Добре ли е да го измия с разтвор от калиев перманганат или по-добре със сода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 13:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Тая година се издъних със зелето. Чорбата започна да се точи. Почти се желира. Задържа се в цедка. Третирах го със серниста киселина 2 гр/л. Почти без ефект. Изхвърлих саламурата, дезинфекцирах бидона, измих старателно зелките, залях ги с 1.5% солен разтвор и една кофа саламура от съседа. За сега май съм го спасил. Дори ми се струва, че пак е започнала ферментация. Трябва му още малко. От това което прочетох в тая тема си мисля, че единствената ми грешка е, че пълня много бидона със зеле. Почти до горе. Саламурата в началото го покрива на 2-3 см но пък всяка година го правя така и съм нямал проблеми. Догодина ще оставя поне 10-15 см саламура над зелето. Ако някой знае или се сеща за други причини за това точене на чорбата, моля да казва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 14:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Солта е малко. Особено сега, след като вече имаш нежелани микроорганизми би трябвало да я увеличиш двойно. Тук ще се върна към едно мое старо мнение в същата тема, там има линк в който е казано каквото трябва! Само ще поясня че концентрацията на солта се изчислява спрямо общото тегло на водата и зелето! Ето го старото ми мнение viewtopic.php?f=17&t=397&start=75#p55117

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 16:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Първата саламура която изхвърлих беше 4%. Както писах зелето е почти готово. Трябва му най-много още седмица, че и по-малко. То вече е поело сол. Ако сега направя пак 4% или 3% саламура, няма ли да стане много солено. Искам да разбера причината за това разваляне. започвам да си мисля да ли не е някакво случайно, нещастно стечение на обстоятелствата, защото вече 20 г правя кисело зеле по един и същи начин и до сега съм нямал проблем. Линкът който даваш е за нарязано зеле в буркан. Не знам да ли е същото за цели зелки в бидон. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
Жоро, ти сам си го написал, ми правиш от 20 г. зеле. Проблемаът не е в тебе. Според мен е в зелето. Аз миналата година като го правих, втаса чак през март. Не че не го изядохме, де. Просто беше много твърдо още като го взех. При тебе нещо не е зелето като ората. Виж, прочети цялата тема, някой, по спомени беше писал за спасение в подобен случай/лигаво, желе/, като твоя. Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима