Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Претакането на зелето си има строго определени причини :
1. Човек остава за малко сам с мислите си (почива си от жена си).
2. Всички съседи разбират, че имате кисело зеле (по миризмата) :)
3. Докато вършите това свещенодействие, ако наблизо си държите ракийката ... току виж бурето я изпило съвсем.

Та сега сериозно : Претакането има за цел да размеси пластовете течност и да ускори ферментацията. Дали има връзка и с вкарването на кислород, не знам - би трябвало да е нежелан кислорода. Но - аз го правя редовно - първата седмица и сутрин и вечер ако има време, ако не - само вечер.
Добавки - понякога никакви, понякога - една червена зелка или една малка глава червено цвекло - това прави зелевата чорба червена като сок от вишни, интересно е, но нищо повече.
Тази година сложих и един малък кочан царевица и две малки глави лук, както и малко вишневи листа.
Освен това има и варианти да се сложат моркови една връзка с друга цел - просто използват киселия сок за запазване и си стават после за ядене като от туршия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Преди около месец сложих зелето.120л. бидон син с 2,5 кг сол. Пуснах машинката от рибите да духа и в продължение на 2 седмици не съм я спирал. В момента зелето мирише на л...а. Все едно август, когато изхвърляш миналогодишното. Къде сбърках? Количеството на солта или въздуха, който вкарвах без да спра .

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Krass написа:
Преди около месец сложих зелето.120л. бидон син с 2,5 кг сол. Пуснах машинката от рибите да духа и в продължение на 2 седмици не съм я спирал. В момента зелето мирише на л...а. Все едно август, когато изхвърляш миналогодишното. Къде сбърках? Количеството на солта или въздуха, който вкарвах без да спра .


Въздуха !
Солта също е множко, ама не може да го развали.
Ти защо смяташ че не става - меки ли са зелките, нещо разплуто има ли ?
Може просто да си мирише повече, но да е добро.
Аз слагам много по-малко сол - 200 гр. на 10 л. вода - за 100л. бидон пълен догоре - 60 л. вода влезе значи 1.200кг. морска сол.
А за нея пропуснах един пиниз, който тая година не го направих - дано не съжалявам
преди да я сложа в бидона - пека я на фурната докато покафенее
измирисва си миризмите и уж става по-полезна :)
А за август ... :megagrin: който чака до август после ...
Аз го чистя още март или като свърши и само изхвърлям течността и измивам бидона.
Зеле досега не съм хвърлял, само течност и то след като сме изпили една част от нея преди това :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ама как ще хвърляте зелева чорба или арамия или както се нарича в различните региони?Аууу ужас, това на мен ми е деликатеса зимно време и не могат да ми насмогнат.Студена, с малко червен пипер, олио и нарязан лук...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
АААА, няма такова нещо - грешно си разбрал.
Пием я и ние яко, ама все пак остава :)
60 л. трудно се изпиват.
Аз имах пред вид изхвърляне на вече неставащата за пиене чорба след изяждането и на зелето.
И в шишета сме затваряли даже по едно време !
Ама сега като знам и колко обща туршия направихме в два бидона по 18 л. и зеле и краставички и люти чушки ...
И още други туршийки има.
Само ракията беше проблем, но с казана с колоната вече стигнахме нирваната :cooler:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
victoryvt написа:
Krass написа:
Преди около месец сложих зелето.120л. бидон син с 2,5 кг сол. Пуснах машинката от рибите да духа и в продължение на 2 седмици не съм я спирал. В момента зелето мирише на л...а. Все едно август, когато изхвърляш миналогодишното. Къде сбърках? Количеството на солта или въздуха, който вкарвах без да спра .



Ти защо смяташ че не става - меки ли са зелките, нещо разплуто има ли ?
Може просто да си мирише повече, но да е добро.

И зелките са меки и чорбата е мътна и миризлива. Част от външните листа са като разложени. Солта купих от кауфланд. Лошото е , че и при общата туршия, която правих със същата сол се усеща подобна миризма. А морковите направо са меки.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2011, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Кисело зеле по Китайски .
Технологията ми я каза една китайка , правя я от 2 години , по- хубаво е от Българският вариянт ,
( за мен де )

Отивате в китайски ресторант и поръчвате кисело зеле по китайски , опитвате и запомняте вкусът .
В буркан от компот 1 литър , а после и в трилитров , нарязвате зеле на едро и тъпчете до горе .
водата за трилитров буркан и добавям 3 суп лъжици захар , 3 л. сол . оцет 50- 100гр .
На вкус трябва да стане като зелето в ресторантът , не помня точните пропорций ...

Наливам водата догоре , и поставям в хладилник на + 4 градуса , след 3- 5 дена е готово .
сега го оставям просто на терасата ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Емо и аз съм фен на китайската туршия от зеле, в този ресторант където най ми харесва, слагат освен зелето, морков /на жулиени/ и люта чушка.
По миналата година се пробвах да направя по тертип на българската сладка туршия, обаче жената каза да не слагаме в някой буркан люта чушка заради децата, ами тези с чушката се изядоха а пък другите ги хвърлихме :)
Китайската туршия ми харесва заради сладко кисело, лютият вкус.
Иначе рецептата по която пробвах е подобна на твоята.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
'Чайниците' са хитри, никога нети казват кво слагат в манджата.Гледам го в ръцете и немога да го хфана кво слага в 'тъвата' :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 17:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
от години си го претакам така :D
Помпата е за градинско фонтанче, но сега актуално е зелето .
Важна е програмата на програматорът , по принцип е свързана с лунният календар , и цикъла на разгонване на мъжките кучета .


]
Прикачени файлове:
DSC03121.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво Емо! Hi-Tech в домашното производство, на кисело зеле. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Mersi Iwo .
Еми мисля , че това претакане с кофите , клечане ... из мазите .. си е малко селско .
Нормално е за Мездра , , окръга , Перник , Крайните Софийски квартали - Надежда , Люлин ...
но Враца се пак си е някакъв център .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 01:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ааааа

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2011, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 01:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 11:40
Мнения: 4
Да споделя и аз как приготвям киселото зеле.
Зелките ги режа на половина, даже и на четири и ги нареждам плътно в две малки бидончета ок. 15литра всяко. ( по- късно, към края на януари едното бидонче, което вече е свободно го залагам втори път и когато другото е на привършване отново имам кисело зеле). Правя саламура 400гр. морска сол/ 10 лит. вода и пълня бидоните догоре. Затискам зелето с чиния, върху нея купа и завивам капака на бидона- така зелето гарантирано е потопено в саламурата. Претакането става много лесно- обръщам бидона с капака надолу и готово.
Всъщност от това, което съм прочел тук- там, ми стана ясно че т. нар. претакане се прави само с цел да се уеднакви концентрацията на сол в саламурата. Освен това млечно- киселата ферментация е анаеробен процес и вкарването на кислород по- скоро пречи, отколкото да помага при ферментацията. Затова забравете за всякакви помпи, маркучи и др. приспособленя, които вкарват кислород в саламурата- просто намерете начин да я разбърквате, но и съвсем да не претакате- пак ще ядете кисело зеле, просто това, което е по- долу ще е по- солено. И внимавате някоя зелка да не изплува отгоре- трябва всички да са добре потопени в саламурата.
Миналата година за първи път пробвах и пресякох зелето с калиев сорбат- повече от доволен съм от резултата- няма цветясване, няма точене, зелето леко омеква, но не се разлага. Препоръчам.
Зелето се пресича, когато е готово за ядене, някой да не го пресече още със залагането, че язък за мат'риала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима