Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 09:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на Югозападното Софийско поле е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове.Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла.
Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика, преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.Ароматът е изключителен, напомящ букет от отлежали камамбери,с неочакван свеж нюанс на бамя. Сокът, ръчно ръчно претакан на
равни интервали, е бистър и изкрящ. Предизвиква приятен сърбеж в устаната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада.Листата са бели, с благореден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сърми.При дегустация листната периферия издава издава допълнителен фин
аромат с предчуствие на пушен бекон.Секрет на производителя е използването на дъбови качета от
осолена сланина. Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеален компаньон за Вашите свински гърди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
:D - подуянска мъгла :D и предчувствие за пушен бекон ...
направо огладнах :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Претакането не е излишно, особено първата седмица , след това може и да се прескача.
А бидон 100л. пълен догоре няма как да се преобръща, поне не и от мен :megagrin:
Всяка година правя по толкова зеле и все го изяждаме и изпиваме. Солта обаче вече съм я намалил на 200г/10л.вода и няма проблеми.
Ще кача снимка с една чаша зелева чорба да видите какъв цвят съм й докарал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето го моето производство зелев сок леко оцветен :

Прикачени файлове:
zeleva-chorba.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
И сока и туршийката изглеждат супер, ама защо с бира... :? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Хаха - бирената бутилка случайно е в кадър. Беше изпита вече и между другото е вайс-бира - мисля че единствена в БГ - Болярка вайс (мътно) - с пшеничен малц.
Иначе и туршийката е наше производство тая година - 2 бидона по 15-18 л. обща туршия направена само със морска сол и претакане. Точната рецепта не я помня - но е важно само солта на литър вода (преварена и охладена), сетне се заливат зеленчуците (карфиол много, моркови, половин зелка, целина, камби , и най-вече - зелени домати). След 10 дена е готова обаче трябва да се претака всеки ден и да е на що годе топло - т.е. да не е навън на студа. Аз я държах в кухнята и след като стане готова се пресича с аспирин или натриев бензоат и преди това се слага по малко синапено семе за твърдост на зеленчуците. Няма оцет, няма захар - ферментира си сама и става много добра за мезе. Е, вкуса на царската туршия дето е с оцет,сол и захар не може да го стигне, но като за в бидон е супер. А и лесно се прави голямо количество (в 15 л. бидонче влизат 7-8 кг. зеленчуци и още толкова вода със сол).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
victoryvt написа:
Хаха - бирената бутилка случайно е в кадър. Беше изпита вече и между другото е вайс-бира - мисля че единствена в БГ - Болярка вайс (мътно) - с пшеничен малц.
Иначе и туршийката е наше производство тая година - 2 бидона по 15-18 л. обща туршия направена само със морска сол и претакане. Точната рецепта не я помня - но е важно само солта на литър вода (преварена и охладена), сетне се заливат зеленчуците (карфиол много, моркови, половин зелка, целина, камби , и най-вече - зелени домати). След 10 дена е готова обаче трябва да се претака всеки ден и да е на що годе топло - т.е. да не е навън на студа. Аз я държах в кухнята и след като стане готова се пресича с аспирин или натриев бензоат и преди това се слага по малко синапено семе за твърдост на зеленчуците. Няма оцет, няма захар - ферментира си сама и става много добра за мезе. Е, вкуса на царската туршия дето е с оцет,сол и захар не може да го стигне, но като за в бидон е супер. А и лесно се прави голямо количество (в 15 л. бидонче влизат 7-8 кг. зеленчуци и още толкова вода със сол).


Стига, стига че се окапах...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Ное 2011, 09:41
Мнения: 9
Местожителство: Перник
Колеги, може ли някой да ме светне защо зелето хваща този бял слой отгоре и има ли начин това да се избегне .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Причината е цветясване подобно на виното заради контакт с въздуха.
Лечение - претакане или периодично обиране с тензух.
Някои даже го пресичат зелето с консерванти - аспирин, натриев бензоат, калиев сорбат и не знам си какво още.
Според мен достатъчно е да е на студено и няма да цветясва или съвсем слабо и непроменящо вкуса.
Солта също е фактор - при повечко сол - по-малко цветясване. Аз обаче слагам по-малко сол по други причини и затова претакам много.
Абе най-добре - да се яде и пие чорбата и да не се чака да цветяса :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2011, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Ное 2011, 09:41
Мнения: 9
Местожителство: Перник
Благодаря за изчерпателния отговор. Непременно ще се вслушам и в съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 17:44 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Ето и моята рецепта:
В 100 литров бидон нареждам зелето на което съм махнал чуканчетата и мястото е запълнено с морска сол.Общо в бидона наливам 60 литра вода и слагам 2кг морска сол.Де претакам ,де не ,но стане ли вадя една кофа от чорбата и наливам една кофа чиста вода.Така хем втасва при по солена среда ,хем не е солено.А зелевия фреш :D
/зелевата чорба/ е супер.Като го гледаш в чашата все едно е бяло вино :megagrin: :megagrin: :megagrin: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Я да раздрусаме темата. Сложихте ли зелето? Аз вече седмица пускам помпата за акваруим за по 5-6 мин. на ден и вече здраво мирише на... :censored: . Миналата година се изложих, но тази се надявам освен за манджи да става и за мезе на ракията. :prost:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Юли 2011, 07:28
Мнения: 17
Местожителство: София
Krass написа:
Я да раздрусаме темата. Сложихте ли зелето? Аз вече седмица пускам помпата за акваруим за по 5-6 мин. на ден и вече здраво мирише на... :censored: . Миналата година се изложих, но тази се надявам освен за манджи да става и за мезе на ракията. :prost:

Браво Колега!!!
Напред си с поне една обиколка от мен.Аз обикновено го слагам в чест на 07.11.,но тази година ще е утре.Моята рецепта е като на svata65 само без доливане на чиста вода след ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
35-40 кг. зеле (българско сорт кьосе), 60 л. вода, 1.5кг. морска сол.
На зелето махам само най-външните листа и ъо само ако са мръсни и пострадали.
С остър нож махам един вид конус от чуканчето и там ръся със сол. Нареждам зелките с издълбаното нагоре и където има свободно място тъпча с разрязани зелки, че тая година нещо много големи случих.
Накрая в някоя дупка завирам мрежичка с 20-тина моркова - да станат и те кисели покрай зелето - после ги ползваме за руска салата.
Тъпча бидона догоре и така не се налага да затискам.
Претакане от 3-тия ден (което значи че днес ще го почвам) и така докато минат две седмици, накрая поразреждам претаканията.

@Крас - за помпичка за течности ли говориш или за въздух, защото ако е въздух мисля че ще го развали.

Обща туршия в бидон :
Тая година стреляхме направо в 50 л. бидон , че и още един 15л.
Карфиол, камби, чорбаджийски чушки, моркови, зелени домати, леко зачервени домати, малко зеле , целина, малко чесън на скилидки - всичко това в количество колкото е половината бидон - в моя случай 25кг.
Измиват се зеленчуците и камби,чушки и доматки се надупчват с игла или шиш. Зарежда се бидона, и се налива вода + морска сол по 40гр. на литър вода.
Затиска се с нещо и след два три дена се започва претакане по един два пъти дневно докато втаса туршията - обикновено за седмица до две става готова. След това се пресича с консервант и това е.
Децата наблягат на карфиола и морковите, ние на другото.
Целината ... :megagrin: вдига самолета.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
За въздух, защото смятам, че производството на оцет или кисело зеле си е аеробна ферментация и си иска кислорода.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, fisher, hgeorgiev, NESTI, ti6odark, Жоро и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима