Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
В скоро време ще ви кажа и как са се получили зелевите сърми. А ще отслабваме през лятото........ Ммммм то май като се позамисля - така си обещах и миналата година. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Цитат:
Половин ока вино си изпих само аз.


OKA-Мярка за тежина, равна на 1225 или 1283 грама.

Слаба работа ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
Цитат:
Половин ока вино си изпих само аз.


OKA-Мярка за тежина, равна на 1225 или 1283 грама.

Слаба работа ;)

АЗ пия по един Чеперек от 10 лт. туба.
Пс,Чеперек е дължината между палеца и показалеца.А моята ръка е доста голяма :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2013, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
И сърмичките станаха перфектни. както обещах ще ви разкажа как ги правим ние. Ние, защото делото е общо, на мен и съпругата.
Някъде около 0930 -1000 в петък (сърмичките по някаква наша традиция се готвят в събота) отивам до месарския магазин до нас и купувам около килограм свински гърди без кост. Когато се прибера разстилам парчето месо и го слагам в камерата на хладилника за да се стегне. След като стягането е на лице вземам дъската за рязане, остър нож, масат и започвам да режа месото на възможно най-малки парченца. Отнема двайстина минути. Сипвам една чаена лъжичка сол, обърквам добре и прибирам в хладилника. Отивам в мазето и вадя заявеното количество зелеви листа. Обикновено около 40 бр. Сега идва реда на съпругата . Тя (след като се върне от работа) слага подправките, ориза, две чаени чаши и завива сърмите. Подправките са: една глава лук, чубрица, мащерка, червен пипер, черен пипер и още малко сол при необходимост. Свива сърмите и ги нарежда в тенджерата, като на всеки ред слага дафинов лист и зърна черен пипер. Най-отдолу на тенджерата и най-отгоре на сърмите има зелеви листа. Така приготвените сърми се оставят на хладно (на балкона). В събота сутринта около 0730 сърмите са котлона, затиснати с една чиния и чаша вода. Варят се на слаб огън докато всички започнем да скандираме, че вече сме гладни. Около 1300. И докато съпругата разсипва, аз отивам с каната за вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 22:15 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Ще правите ли кисело зеле?Аз днес го купих и утре, живот и здраве, мисля да го заложа:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
няма да правя..а и никой от входа няма да прави в мазето.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:08 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Аз ще правя но в гаража, не при виното,
не вярвам на тия приказки че виното ще се промени, но за всеки случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Разбира се, че ще правя. Най-добрата част от правенето на киселото зеле е претакането. Особено когато се случим двама-трима съседи да претакаме заедно. Тогава булките идват да ни търсят.... :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 00:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
това с претакането винаги ме е изумявало...смърди на пръдня та се не трае...а не може ли просто да се барбутира с един маркуч?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 00:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
:) Така е ilu6a. Аромата на пръднато е запазена марка на киселото зеле. Дали го претакаш или барботираш (тоя термин го научих от този форум) аромата е един същ. А когато го нарежеш на салатка с олийце или зехтинец на мирише така. Докато го готвиш си мирише на пръдня, а когато го сервираш сготвено пак я няма тая миризма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 10:27 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
А най-мирише на пръдня когато свърши и изхвърляш каквото е останало в бидона. :furz: :furz: :furz: Цялата махала разбира какъв е мириса на живота.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 10:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 85
Местожителство: Враца
Имам питане към форумците с повече опит, относно кисело зеле.
Значи, ферментира зелето и вече е готово за пресичане.
Купих калиев сорбат, но майка ми не е знаела и избързала да му разбие 20 аспирина на 100л. бидон за пресичане.
Въпросът ми е: Дали да му добавям сорбата и ако да в каква концентрация- нормална или по-малка, или аспирина ще свърши тая работа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аспирините вършат същата работа. А студа още повече.

Относно технологията на киселото зеле и т.н. обща туршия искам да подчертая че битува едно грешно мнение, че претакането има за цел да вкара кислород.
Не, не е такава целта и всеки опит да се вкара кислород в бидона води до разваляне на продуктите.
Киселото зеле и всякакви туршии от типа на самовкиселяващите се се получават в следствие на млечнокисела ферментация на техните макар и малко захари.
Млечно-киселите бактерии са анаеробни организми - не им трябва кислород за размножение и ферментация, даже напротив - много от тях мрат от него.
Претакането се прави с цел уеднаквяване на пластовете , тъй като солта има свойството да пада на дъното - при достатъчно висок бидон горе е по-ниска солеността, а долу е по-висока, което прави ферментацията горе по-различна и има опасност от цветясване - развитие на друг вид бактерии както и при виното.
Солта също е много спорен продукт. Количеството, което използваме за зеле или туршии макар и доста голямо не е достатъчно да ги стерилизира както осоляването на сланина и месо.
Тя се слага по друга причина - в продуктите има най-различни бактерии и гъби (дрожди), създаването на солен разтвор с определена концентрация (20-40 гр. сол /литър вода) прави първоначален подбор на първите щамове бактерии, които започват ферментацията.
След началото на ферментацията и повишаване на киселинността тези щамове отмират и ферментацията продължава с други , след още време и те отмират и ферментацията се довършва от трети по ред щамове.
Затова и отначало зелките стоят твърди, въпреки че ферментацията е в разгара си, чак в последствие започват да омекват и да си сменят цвета. Причина са именно другите млечнокисели бактерии, които продуцират целулазни ензими (разграждащи част от целулозата).
Но така или иначе - всички тези щамове са анаеробни и нямат нужда от кислород.
Много микробиолози твърдят че за този тип ферментация няма нужда от сол, но според моя личен опит около 30гр. на литър е оптимумът за кисело зеле.
Същите отричат и нуждата от претакане, но не съм им опитвал от зелето :)
Между другото, миризмата на пръдня е признак че ферментацията отива към гнилостна. Аз лично такова миризливо зеле не бих ял.
А зелевият сок в момента на омекване и пожълтяване на зелките е пълен с витамини.
За съжаление солта никак не е полезна, но ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
+1 :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Не мога да пропусна да кажа, че в моята "втора татковина", използват керамични съдове, които отгоре на гърлото имат жлеб (не съм сигурен за думата), и който пълнят с вода за да не влиза въздух. :)
Изображение
Изображение

П.П. Дори не използват саламура, т.е. без вода - само сол и това което пусне зелето като течност. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима