Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Така го правят по балкана, а ма е много солено, направо не се яде..
Знам го щото съм зет там, и сланината им е солена а'ве луда работа са тия балканджии.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
В интерес на истината, не е "много" солено. Мога да проверя колко сол слагат. Има някакъв по особен вкус, но не е нещо фрапиращо. И да, слагат го настъргано (не нарязано), главите не са познати по онези ширини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 11:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Здравейте, днес ми звънна един колега и се оплака от киселото си зеле. Вече било готово и с превъзходен вкус, но започнала да му се точи (като лига) чорбата. На какво се дължи това и има ли лечение? Какво ще стане със зелето ако остане така?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щом е готово - калиев сорбат и край на всички процеси.
Провлачването е от развитие на бактерия дето не е от млечно-киселите или поне не е от търсените.
Някои правят и още по-груба намеса - вадят зелките, изчистват бидона и правят нова саламура , след което връщат зелките. Обаче така киселинността спада и има вероятност да се развали на по-късен етап, да не говорим че става още по-солено.
Вместо калиев сорбат може да се използва и натриев бензоат, както и аспирин, но най-безопасното е сорбата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
не знам за вас, но аз почвам да се оглеждам за зеле. Пък и туршийка, рече жената. Миналата година турих убидонЯсъс зелето и една панерка с моркови, карфиол и други щуротийки, да има с каквода се занимавам докато го претакам. :zauf2:

Значи, по ред стечения на обстоятелствата напуснах уютната си панелка на 7-я етаж с ТЕЦ, топла вода и всички произтичащи от панелката градски удобства и се преместих на село, а на село има селяни, крави, овце и бидончета с кисело зеле. Бидончето със зеле тук е стандарт, значи - за човек не те смятат ако едно бидонче барем нямаш в мазето. Чува се по-заможните съселяни имали по две три и нагоре бидончета с кисело зеле от по 100 литра, не знам дали истина е, но виждам как на тях хората път им струват на улицата, на лично място стоят в кръчмата, в магазина ред не чакат, с две думи на почит са. Следвайки максимата "Отидеш ли в Рим, прави като римляните" реших да сложа и аз едно бидонче, за да мога след това да се похваля на всеослушание в махалата, пък барем и мен започнат за човек да ме имат. Те и без туй ме гледат само на "градски", ся викам си кат научат за бидончето по ше ме приемат, ама опак хора са туй тукашните, ни мойш им влезна лесно под кожата, а и оня ден още по сгафих, развали се колата и аз с градския си мозък да взема да я закарам на сервиз, да съ у главата проста!? Хептен им паднах в очите на маалата - тук на село било така: развали ли се колата, без значение гума ли ще сменяш, двигател ще правиш - разхвърляш я на брезента пред къщата...и я правиш докат я опрайш, ако не мойш сам викаш един съсед, втори съсед и така докато я оправите. Минава вчера съседа Миро и ми вика: "Ава артик, ни мой повече да я караш на сервиз, ша са смеят хората, щъй срам в магазина да влейш. Остай ги тия градски мурафети." С добрина го каза човека, ама се усещам, че го срам пред хората, че на него се паднал такъв смотан съсед, и се чуства отговорен да ме вкара в пътя. Сега в неделя съм намислил сценка малко, откачил съм два маркуча, утре сутрин я паля да текне малко, да загрее малко, кат позапуши - хвърлям се по тениска, свалям половината двигател на брезента и така минимум 4 часа чукане, мазане, псуване. Като се изразходи половината махала, да поизпуши по цигара, да попита кво и е и да даде съвет, ще я събера, закачам маркучите, наливам антифриза и я подкарвам за "пробно" кръгче право пред кръчмата. Ще пия по бира, може и да почерпя този-онзи, и надявам се да вида в очите им, че съм поизчистил малко от онзиденшният срам..... :lachtot: :lachtot: :lachtot: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Добре ни подсещаш за зелето.Миналата година сложих 5 зелки и изядохме 2.Иииииииииииииииии май не съм мил бидончето. :datz: Тази година ще сложа 3 зелки и 2 глави карфиол.
А и една глава червено цвекло за цвят на чорбата :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
jiwano написа:
откачил съм два маркуча, утре сутрин я паля да текне малко, да загрее малко, кат позапуши - хвърлям се по тениска, свалям половината двигател на брезента

Чудесно си пресъздал обстановката.
Като стар ловец знам, че най доброто гнездо за една дива патица, е това от кисело зеле, та виж там нещо
ако можеш да пробиеш, и с хубава ракийка ще те приемат. Иначе е рисковано. Може някой от съседите да поназнайва нещо, и ще те почнат - гражданин, кво да го праиш, за един маркуч разглобил половината двг.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:31
Мнения: 254
:lachtot: :lachtot: :lachtot: Не се отнася за мене, копирал съм го от един друг форум да се посмеете!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Такаааааааааааа.Вече изядохме първата партида с кисело зеле,почти,и днес си взех от Кауфландъ 5 зелки и една
червена за цвят,корен хрян от пазара иииииииииииииии втори рунд. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 20:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1121
Местожителство: Дупница
Ето ви един линк към един по научен поглед . Предупреждавам , че форумът е малко... смахнат! Но самата статия си я бива , стига да пропуснете молитвите в началото!!! http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.bg ... ation.html

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Ето и моята рецепта за кисело зеле използвана от години:
На прясното зеле се издълбават кочаните и зелката се сцепва на четири ,но само около 5-6 см.В така полученият отвор се посипва ситна готварска сол и така зелките престояват 2-3 дни.Нареждат се в бидона с кочаните нагоре и се заливат с вода до средата на последните зелки.Добавя се едра морска сол в количество 25 грама на литър вода,като се приспадне количеството поставено в кочаните на зелките.Добавят се няколко коренчета хрян,една царевица заедно с кочана,една дюля разрязана на четири,1-2 глави кромид лук също разрязани и един резен червено цвекло по желание.Следва ежедневно претакане до пълното втасване на зелето. Тази година вътре сложих и 1-2 кг. гулия /земна ябълка/на принципа проба-грешка,но не знам какво ще се получи с нея .:prost:

Р.С. Марио ме учуди,че и тук е спец! :gott:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 19:41
Мнения: 12
Аз слагам и един лимон нарязан на четири. Правя си венец от лозови пръчки ,натискам с една чиния елипсовидна за ордьоври голяма върху нея един речен камък и после претакане всеки ден ,даже като е готова препоръчвам претакане по един път в седмица. Пресичам с натриев бензоат.
Най-го харесвам нарязано в голяма землена паница с чорбица , нарязана люта чушка тип шугава препечена , праз лук ..... Охаааа!
Е,после малко проблеми със стомашно-чревния тракт ,но удоволствието си заслужава :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
Напишете нещо за пресичането на ферментацията на зелето,че нямам време да ровя във форума.Кое е по добро:калиев сорбат,натриев бензоат,аспирин...................и каква е пропорцията,че моето зеле в тая жега май отива към готовност...................пък прасето още малко...........абе............все нещо се разминава в тоя живот :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:10 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Тази година вътре сложих и 1-2 кг. гулия /земна ябълка/на принципа проба-грешка,но не знам какво ще се получи с нея .
Ще стане.Аз всяка година слагам гулия ,но в гаца дето продават картофите в нея.Така по-лесно я вадя от бидона.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
И аз я сложих в гаца,но не писах за това :wallbash: .Сподели нещо за пресичането,че ми е дерт...........

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, borisbor и 23 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима