Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:18 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Аз пресичам с натриев бензоат -1 чаена лъжичка на 60 литра чорба и 10-12 зелки в нея.Претакам веднъж и ядем след седмица.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
OK :gott:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Аз пресичам с калиев сорбат. Когато отида в земеделската аптека и им кажа, че искам калиев сорбат, веднага ме питат колко литра ми е общия обем в бидона и ми дават колкото трябва. Май, че пропорцията беше грам/литър, но не съм много сигурен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Грам на литър /за целия обем на бидона, примерно 100л бидон - 100гр калиев сорбат/ или на сложената вода /за бидон 100 л към 60 л вода слагам/ ? Чувал съм и 1гр калиев сорбат на 1кг зеле / за бидон 100л се слага към 50 кг зеле/ . Може ли да се даде точната доза на калиевия сорбат и спрямо кое се изчислява количеството му?
ПП Не използвайте натриев бензоат , при готвене се превръща в канцерогенно вещество, най безобиден е калиевия сорбат :!:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 670
Добре,но колко калиев сорбат? Чувал съм.............. Мисля,че толкова беше............Не ми се струва сериозно това...... :(

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
Аз правя зеле от няколко години и не съм го пресичал,защото правя малко количество и го изяждаме на бързо.
Един приятел също не го пресича,но го претака всеки ден до като свърши.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ами млечнокиселата ферментация е анаеробна, защо да се претаква?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
:nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Аз не претаквам , правя солеви р-р с който заливам зелето , важното е да е покрито с поне 15 см солеви р-р , затварям бидона и след 30 дни - приблизително консумирам. Натриевия хлорид няма никакво отношение към МКФ, той само дава вкус на зелето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 22:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
В такъв случай се опитай да направиш кисело зеле без сол и си го посолявай преди консумация! Слагам бас че зелето няма да ти се получи! Така че не подценявай солта , без нея не става! Тя е много важна!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 17 Ное 2015, 00:04, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 583
Днес прочетох във вестник от преди седмица, че натриевия бензоат става отрова ако се предозира, трябва много точно да се работи.
При мен се слага само сол, и когато е готово се вади от бидона, нарязва се и се налага в големи буркани, големите листа за сърми също. Май жените слагат и аспирин за консервант. Трайността е много дълга.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 00:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
caribi написа:
Натриевия хлорид няма никакво отношение към МКФ

:warn: Не е така. Подходящата флора се развива само в тесни граници на солеността. Без сол ще вирее какво ли още не....

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Хмм, може би истината е по-средата, солта не позволява да се развиват други дрожди освен млечнокисели, но не влиза във химична или биохимична реакция при МКФ :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
E мн съм възмутен .
Какво го само претакате това зеле ?
Сложил съм му една нова помпичка от фонтанче с прозрачно маркуче 1м .
Помпичката смуче горе ,а маркучето е навряно до дъното , таймер от 6 лв пуска помпата сутрин и вечер по 1 час .

Аай сиктир ! ше го претачам и ше се разправям ...

Даже солта (300гр /10л Н2О ) я изсипах .накуп :D , и помпата въртя първио ден непрекъснато , при което разтвори перфектно сичко .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
emil emilov написа:
E мн съм възмутен .
Какво го само претакате това зеле ?Сложил съм му една нова помпичка от фонтанче с прозрачно маркуче 1м .
Помпичката смуче горе ,а маркучето е навряно до дъното , таймер от 6 лв пуска помпата сутрин и вечер по 1 час .

Аай сиктир ! ше го претачам и ше се разправям ...Даже солта (300гр /10л Н2О ) я изсипах .накуп :D

Еее браво :klatsch:
За догодина направо хвърли в бидона свинското и каймата и.......после кеф ти сармички, кеф ти свинско със зеле директно от бидона :lol:
Аз пък тази година за сефте направих следното:
В една тензухена торба нахакаах моркови, карфиол, корнишони, надупчени домати, чушки и чорбаджийки.Завързах торбата и най-отгоре в бидона(под кръстачката и камъка).
Какво ще стане.......ще видим. Дано не разваля зелето.
Освен това никога не съм пресичал зелето. Като втаса му добавям 1-2 корена хрян, нарязан на тънки ивици. Изкарва така до късна пролет. После, ако остане го накълцвам, листата за сарми отделно в торби и във фризера.
Даже днес съм на сармички от миналогодишната зелева реколта.
Ааа, то станало време да ги мятам :) , че и ракия имам да варя.....
Абе мъкааа, мъкаа

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима