Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 12:44 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Някой да знае хубава рецепта за люти чушки туршия?
Все не мога да ги докарам като от магазина, като станат добре имат някакъв специфичен аромат, а моите на нищи не мязат.

Змам, че лютивото върви добре само с... бира, но все пак. А аз в момента съм на червено вино!
Наздраве!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 17:27 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
От няколко години правя следната туршийка:
- чушлета "рибки" / дават много месна маса /
- печени, белени и махнат семенник
- нарязва се копър, магданоз и се нарязват на тънко скилидки чесън
- реди се в буркани със сол, оцет и олио - пласт чушлета, пласт подправки - горе да плува оцет и олио
Държа ги в хладилник без никаква обработка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2010, 20:25 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
аз също обичам люто .правя си го сам .произвеждам люти чушлета. режа дръжките до основата дупча ги с игла за да не се пръскат когато ги пека .може сгазова горелка или на печка ред чушлета ред магданоз чесън . слага се олио иоцет захар исол затварясе с капачка метална исе обръща буркана надолу скапачката вакумира топъл трае 2 години не се вари. да ти е люто


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2010, 00:41 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2010, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
опукани чишлета се редят в малък буркан. Заливат се с оцет. Добавят се 4-5 лъжици захар и 1 лъжица сол и скилитки чесън . Мярката е на око, но стават страшни :) . Най-отгоре е хубаво да се завие един венец от лоза, да речем, за да държи чушлетата потопени. Успех!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2010, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
На малък буркан 4-5 лъжици захар и една сол, ще му дойдат тъкмо до половината. :?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2010, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Krass написа:
На малък буркан 4-5 лъжици захар и една сол, ще му дойдат тъкмо до половината. :?

Така се прави...мармалад от чушки... :cooler:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ем ако пък държите ше ви пратя да го опитате тоа конфитюр ... ама да не вземе да ви хареса, че после захарна ако хванете мен ше обвинявате... :shock:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2011, 21:24 
Offline

Регистриран на: 07 Апр 2011, 05:47
Мнения: 2
Пичове, нов сам във форума. Ето рецепта която ползваме в моето семейство:
Нарицхаме я "Мариновани чушлета"
1. Подготвяме маринатата от равни части вода оцет(винен) и олио в голяма тенджера, но преди да налеем олиото във смесената вода и оцет насипваме сол и захар в съотношение на вашите лични предпочитания. Ние го предпочитаме по-сладко, но трябва да се знае, че по-сладкото намаля лютивината. Така - накрая доливаме и олиото.
2. На лютите чушлета им отрязваме дръжките и ги запичаме на котлона (напукваме)
3. Когато чушлетата са готови слагаме тенджерата с маринатата да заври, като вътре хвърлим малко бахар и чер пипер на зърна. Щом заври насипваме вътре напуканите чушлета за не повече от 3 минути и ги вадим пак навън.
4. Насипваме изстиналите чушлета в подготвени до това буркани и м/у тях добавяме по няколко скилидки чесън, а накрая наливаме и изстиналата марината вкл. зрънцата пипер и бахар.
Бурканите ги затваряте и ги оставете за една седмица да си поемат и може да се консумират.
Не е нужно да се стилизират. Стига да са добре затворени и на тъмно издържат и повече от година.
Да ви е сладко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.


Дойде сезона на чушките.По тази рецепта ще се правят,но да попитам.След като се напълнят и залеят къде държиш чушките,на топло навън или на хладно в мазето?

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 02:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Мазето 99%

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Айде и от мен една бабина рецепта :

Чушките се измиват, надупчват, дръжките се отрязват до основата и се подреждат в буркан. Сипва се 1/2 оцет в буркана добавя се 2/3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици морска сол. После се досипва с вода до ръба на буркана не се затваря с капачката 24 часа след това се долива вода и се затваря. В продължение на 7 дни всеки ден се обръща буркана за по 24часа.

Наздраве

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Адашка... недей ще те обвинят и теб, че правиш конфитюр :megagrin: :megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 18:40 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Георги Иванов написа:
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.


Дойде сезона на чушките.По тази рецепта ще се правят,но да попитам.След като се напълнят и залеят къде държиш чушките,на топло навън или на хладно в мазето?

В мазето.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Жената миналата година прави едни чушлета.

Някъде към килограм червени серт чушлета. Остави ги за около седмица-две да позасъхнат леко. После с ножицата на ситно, може и с нож да се режат. Колкото по-ситно, толкова по-добре.

После натъпка няколко бурканчета( дали 2 или 3 не си спомням). И после пълни до горе с маслинено олио. Допълва от време на време докато поема. Така си седят без друга обработка. Още имаме. Калабрииските чушлета много серт. Като почнем бурканчето си сипваме само от олиото поне около месец-два преди да се престрашим да гребнем и от чушлетата.

Иначе по магазините на бурканчетата пише, че мелят от тези червените серт на жената плюс манатарка и орехи и евентуално някоя друга сгодия. Опитвал съм ги и си е много готско. Все се каня да направя, но пуста манатарка по 25 евро и горница килото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима