Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 01:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Това е много добро .. Идеално е за шкембе чорба. :prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2011, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
аз люти чушлета правя така.Ходя в градината на жена ми и обирам чушките повечето са сладки и месести а лютите са дребни.Лютите ги режа на ситно и запражвам с доста сол.Сладките ги печеми правя смеската добавям чесън оцет и захар и по един аспирин на бурканче


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2011, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.



Да питам - защо в такава туба , после не се ли вадят трудно ,
и може ли да се добави и захар ?

И Вуфан ако може да допоясни тази с " конфитюра"
явно става дума за голям буркан 1 л ? Пет лъжици захар не е ли много ?
Не ми е до майтап , понеже съм произвел без да искам голямо количество люти и подлютени от кръстосване чушки , и съм в паника кво да ги правя . :skeptisch:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 05:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
не се плаши от многото чушки можеш да си направиш лютеница от тях но трябва да се позачервят --смилат се добавя се доматено пюре и се варят като лютеница става страхотна --тия сосове чили и разни други не струват нищо пред нея Майка ми всяка година прави такава за подправки слага чубрица и чесън като ги мели заедно с чушките Забравих да кажа че чушките се изпичат и се мелят с машинка за домати Мисля че слага и черен пипер но не съм сигурен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 05:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
можеш да си исушиш червени вече узрели чушки и да си направиш лют червен пипер Като го смесиш с зехтин и оцет е чудесна подправка за чорби


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 17:40 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.



Най лесно чушлетата се пукат като се наредят на една тенекия и отгоре ги минеш с газовата горелка (тази където се пърли прасето с нея) Трудоемко е беленето на чушлетата....

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2011, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2011, 15:29
Мнения: 84
ако ги опечеш на жар вкусът е по друг там едновременно се и опушват


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2011, 14:06
Мнения: 58
Местожителство: Стара Загора
Азиатски чили сос:
Необходими продукти:
1 кг месести червени люти чушлета
24 скилидки чесън
3 ч.л. сол
8 с.л. захар
9 с.л. оцет

Начин на приготвяне:
Нарежете всички продукти и пюрирайте с пасатор до получаване на груба консистенция. Сложете пюрето в тенджера и сварете на умерен огън за около 15 минути.Разбърква се постоянно за да не загори. Оставете да изстине и сипете в бурканчета, които можете да съхранявате в хладилника.
Става невероятно лют и вкусен за подправка.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 18:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2011, 00:22
Мнения: 41
Местожителство: Бургаско, рядко Варна
Обожавам люти чушлета, но тая година нещо не ми станаха. Иначе си ги приготвям така:

Почиствам дръжките, опуквам ги на ламарина и ги натъпквам плътно в бурканите небелени (люспите са полезни), като слагам и магданоз, скилидки чесън и нарязани моркови на око и на вкус. Добавям половин чаена лъжичка сол, около 1 ч.л. захар и винен оцет до запълване на буркана. Стерилизирам 10 минути, за да не се кашнат морковите и чесъна. После като отворя един буркан, повече от 3-4 дни не изкарва...

_________________
Най-добрият начин да се избавиш от изкушението е да му се поддадеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2011, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.



Както обещах направих си три бутилки пластмасови по 3л. с люти чушки.Рецептата е правъзходна.Вкусът им ме върна поне с 25-30год. в спомените.Чушките са бяла шипка,стоят твърди и хрупкави.Съжалявам че направих толкова малко.Догодина три, но 10 литрови.

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 17:58 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Георги Иванов написа:
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.



Както обещах направих си три бутилки пластмасови по 3л. с люти чушки.Рецептата е правъзходна.Вкусът им ме върна поне с 25-30год. в спомените.Чушките са бяла шипка,стоят твърди и хрупкави.Съжалявам че направих толкова малко.Догодина три, но 10 литрови.

Радвам се ,че колегата е направил и е харесал рецептата ми!

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 44
Местожителство: Бургас
Прикачени файлове:
2015-10-17 17.38.10.jpg
Здравейте, нека ако има и други любители на люти чушки да пишат в тази тема. Ако не и е тук мястото - моля да бъде преместена. Ето моята гордост Naga Viper. Средно лютива (около 1 000 000 единици по скалата на Сковил).
Имам засята Carolina Ripper, но нещо се инати и не иска да поникне. Най лютата чушка от 2013 година.
Ще се радвам ако има и други любители.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
:respekt:
Хе, хей, браво!... :2thumbs:
Мярката не беше ли сконвил?
Първи съм за семенца от тези! Години наред отглеждах от едни дребни, от лютивина не могат да порастат. :lol: С приятел сме ги кръстили топлийките. Пет години в саксии изкараха някои от тях. Миналата година се кръстоха нещо, станаха по-едри и не толкова люти.



П.П. В грешка съм, наистина мярката е без Н, сковил... Тази най-лютата за 2013 май беше от Индия с 5-7 милиона по сковил!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 21:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
О и аз се нареждам за семки!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2013, 21:57
Мнения: 30
Голем юнак, 1 000 000 сковила му били средно люти :lachtot:
Сериозно, да не вземеш да куснеш? Ще ти е последен пост :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима