Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 05:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Това е "класирането" по лютивина. :)
Семена за люти чушлета. http://hobi-semena.com/piper.html


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Hartt: не си МИ средно люти, а СА средно люти в графата екстремно люти чушки....обясних ли добре? :)
Освен това ям почти всеки ден и още пиша :)
За семената имате ги който иска...само да изсъхнат, че първите три мухлясаха. С тея влаги в Бургас....ще взема да бурна на 50 градуса във фурната за час да им отнеме част от влагата първо.
Иво...не съм чувал чак за такива единици...над 2000000...сега ще поразгледам пак.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carolina_Reaper

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Здравей, аз също съм кандидат за няколко семки, като мога да предложа сорт , средно лют и аклиматизиран за северна България. За съжаление не знам името, но ще кача снимка.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Няма проблеми за всеки който иска семки. Поне е ясно какво ще поникне. Аз съм купувал от неизвестни източници, но в голяма част от случеите не е това което се очаква.
Иначе според мен варианта за ядене на тези чушки е само на червен пипер. Може да дозираш по прецизно количеството на лютевина. Харесва ми това че с малко количество полютяваш ястие, без да променяш особено останалите му аромати.
Сега съм сложил една цяла в малко бидонче със солена туршия, да видим колко ще стане люта.
Също така слагам една чушка като правя конфитюр от люти чушки, за останалото ползвам пълнеж от чушки рибки. Получава се нещо уникално като вкус. Намазано върку кашкавалчета или сирена е страхотно мезе за червено вино.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Брех, колко фенове на лютивото. Къде се бяхте покрили досега? :D
Май друг води класацията по лютивост.
http://thepepperseed.com/peppers/trinid ... li-pepper/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
hgeorgiev написа:
.........Също така слагам една чушка като правя конфитюр от люти чушки..........

Какво точно представлява рецептата за конфитюра от люти чушки? Аз правя нещо подобно, но си му викам чили.

4 кг люти червени чушки, леко опукани /опечени/.
1 бутилка олио.
1 бутилка оцет.
600 гр захар.
600 гр чесън /може и по -малко според вкуса/
400 гр сол.
целина.
Всичко това се смила през машинка за мелене на месо и много добре се обърква с олиото и оцета.
Олиото и оцета се слагат постепенно и се ръзбърква интензивно. Може и да не се слагат по цели бутилки. Просто въпрос на вкус. Понякога самият пипер си иска повече , че стои сух. Сместа престоява една нощ и след това се сипва в малки бурканчета.
Пробвал съм и със сух едро млян лют пипер от Метро и Кауфланд. Също става добре по тази рецепта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
stanilabg написа:
Брех, колко фенове на лютивото. ......
То лютото си е цяло изкуство! Вижте хората какво отглеждат. :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
stanilabg: тази беше най лютата преди Каролината да я детронира.
Иво: конфитюра си е точно като конфитюр от плодове, леко моднат...рецептата намерих в нета.
Правя го на око. Двадесетина рибки, че са месести, слагам една от моите Viper, изчистени от семки. Пасирам ги заедно с една глава лук и една глава чесън. Колкото по гладко се пасират - по добре. Добавям 150 грама вода, 150 мл оцет и сока на един лимон. Добавям около 400 грама захар и започвам да изварявам. Получава се нещо уникално накрая. Смятам другия път обаче да сложа малко пектин за сгъстяване. Първо за да не ползвам толкова много захар и второ да стане по люто. Захарта както знаете убива доста от лютивоста.
П.с водата се добавя при пасирането.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 02:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Благодаря! Ще пробвам и тази рецепта. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 07:11 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2015, 09:38
Мнения: 1
Местожителство: София
Здравейте,мога да Ви изпратя едни уникални чушлета(от Перу)Само пратате адрес. Павел Максимов-0885718289


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Аз имам интерес разбира се. Знаеш ли им случайно марка и модел? :) Ако имаш някоя снимка ще е супер.
Благодаря.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 247
Местожителство: София
Ето и обещаните люти чушки, средно люти.

Прикачени файлове:
20151018_181005_800x600.jpg

:prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Готови за сушене на село. :) Има реколта, така, че когато са готови семената - раздавам.
Ще имам още толкова чушки които не са узрели още така, че мога да пращам и цяла чушка който желае.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Люти чушки
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 10:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
svata65 написа:
Аз правя люти чушки по следния начин:Измити и надупкани люти чушки ги слагам във шише от минерална вода/10литрово събира около 2кг чушки/.Най-отдолу слагам връзка копър и стръкове целина.Пускам чушките една по една и разклащам шишето за да се наместят.По средата на шишето пак слагам сръкове копър и целина и като се напълни със чушки отгоре пак слагам няколко стръка целина и копър.След това заливам чушките със следния разтвор от вода и сол,като на 1литър вода слагам 125грама готварска сол.10 литровото шише събира около 5литра от разтвора.Навивам капачката и ги оставям.Переодично ги разклащам ,а когато шишето е надуто отварям внимателно да излезе въздуха.Стават също като купените.Тази рецепта е от едно времешния Булгар-плод.Много лесно се правят ,а и не е скъпа и трудоемка като пукани и т.н.


Днес така и така има избори - още един глас за тая туршия. :thumbs1: Сложих 4 вида чушлета - към момента са екстра, дано се запазят по-дълго така хрупкави.
Благодаря за рецептата. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Maxpower: колко високи стават твоите чушлета?
Имам поникнали, та да знам в каква саксия да ги слагам.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, vnnaidenov и 22 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима