Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Миди
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2010, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Много рецепти съм пробвал с миди но ще ви предложа тази която най-много ми харесва:
Продукти:
1. 2-3кг. миди с черупките
-за соса
2. сметана за готвене 125гр.
3. вода 200мл.
4. три супени лъжици соев сос HENZ с оранжев етикет има го в METRO
5. краве масло половин пакетче
6. сол две чаени лъжички
7. захар една чаена лъжичка
8. чесън 4-5 скилитки, смачкват се или се нарязват на ситно
-за гарниране
9. половин лимон
Приготвяне:
Първо се приготвя соса, в тенджърка се слага сметаната разтваря се с водата /така че да няма бучки/ добавят се останалите продукти сол, захар, соев сос,краве масло. Сместа се завира за 5 минути
Мидите с черупките се измиват и почистват и се слагат в тенджара /хубаво е капака да е плътен, ако не тенджарата се покрива с вестник и се слага капака/. Вода не се слага мидите си пускат. Котлона се пуска на макс, след като се отворят мидите се изчаква 2 минути водата от мидите се изсипва и се налива соса, разклащаме тенджерата да се объркат мидите със соса. Готовите миди се слагат в широка чиния и се изцежда лимон. При консукиране задължително се загребва сос с черупката :prost:
Прикачени файлове:
Midi petio.jpg


Ще ви предложа и една манджа МИДИ С ОРИЗ
Прикачени файлове:
Midi s oriz.jpg

За една тава в тенджара 5л. се сваряват мидите / в тенджарата не се слага вода/. След като се отворят мидите соса който са пуснали се прецежда и се запазва за приготвянето на ориза. Сварените мидите се изчистват от черупките. За една тава трябват и 15-20 миди не сварени с черупките, те се слагат за красота и черупките заместват вилицата. Иначе мидите с ориз се готвят като пиле с ориз но се използва соса от мидите, изчистени миди вместо пиле, гарнировка сурови миди и се слага като допълнителна подправка девисил /лющян/. Когато тавата заври целите миди се понатискат зада могат като се отворят да се напълнят с ориз. :prost:

За тези киито нямат време да берът миди могат да си купят от метро или пикадили.
На снимката със сметановият сос мидите са от метро а на тази с ориза аз съм ги вадил.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 09:36 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Много добра рецепта си написал Петьо!!! Само си пропуснал да напишеш какво се пие с тези миди! :D :D Има ли някакво специално питие което се пие по морето през лятото?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Голям пропуск :datz: бира пък може и водка :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 10:15 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
В Силистра е доста разпостранено следното питие:
1л. бяло вино
0.5 л газирана вода
1 ябълка нарязана на парчета
парче лимон и мнооого лед
много е подходящо за летните жеги :prost:

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чувал съм за подобна рецепта но вместу сода се слага тоник.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2010, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
По моят край този коктей има вариация и с лимонада и му викаме "Мечка" :megagrin: иначе с теа миди ми текнаха лигите :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2012, 23:44 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Панирани миди, елементарна рецепта:

- ядки от сварени миди, "Колкото повече, толкова повече." както е казал Мечо Пух.
- за панировката
- яйца (колкото трябват, започвам с две после ако е необходимо добавям)
- галета, брашно, сол
Начин на приготвяне:
яйцата ги разбивам с малко вода
върху един вестник (прочетен вече или друга хартия ако ви е страх от печатарското мастило) разбърквам галетата с брашното в равни части и посолявам.
в дълбок съд (за да се избягнат пръските) се загрява олио, трябва да покрива мидите (не се налага обръщане а само разбъркване)
порцията миди колкото събира съдът се потапят в яйцата после се изсипват върху сместа от брашно и галета и с помоща на вестника (хартията) се овалват
пак ги потапяме в яйцата и пържим до златисто
веднага след изваждането от олиото докато са още горещи ги поръсваме с пресен лимонов сок

бялото охладено вино е задължително (бира също става, но от най-хубавата СТУДЕНАТА)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2013, 10:40
Мнения: 2
Местожителство: София
Ето нещо изключително просто и бързо от мен:

Да речем кило и половина миди с черупките ги метаме у една тенджЮра, като преди това сме ги изчистили*, отстранили съмнителните екземпляри** и измили хубаво....
Нарязваме отгоре няколко скилидки чесън, накъсваме няколко стръка магданоз и подир това доливаме бяло вино, 1 - 2 пръста е достатъчно...
Слагаме капака връз тенджЮрата и я композираме на вече загретия котлон. След около 10-тина минути работата требе да е готова. Дигаме капака и гледаме - отворили ли са се мидите - 'сичко е ток!
От тук нататък, сметам че нема нужда да обеснявам кво са прай ;)



Изображение



* - изчистване - изскубва се стърчащото водораслено мустаче, което обикновено излиза с някаква вътрешна частица, но често и без нея...
** - съмнителни са всички отворени преди, както и всички неотворени след сваряването...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Само не се лъжете да сърбате от ония суровите миди, дето са като цифка. Голяма гадост са.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2013, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
аааааааа стридите не закачай!!!!!!!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Миди
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2015, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Сега намерих темата за миди,много ги обичаме цялото семейство.Готвя ги по подобен начин на oorka.
Само че запържвам чесъна,гася с малко бяло вино и сипвам почистените миди.БЕЗ ВОДА!
И МНОГО девесил,ако няма магданоз,може и копър.
Добре че в Метро карат в Сряда и в Събота :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: biohazard и 23 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима