Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Имам 35 литрова наръждаема тенджера пълна със зеленчуци.Искам да направя обща (проста туршия) само сол и вода.Колко сол да сложа на целия обем. Не на кг зеленчуци или на литри вода , а на целия обем.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 10:24 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравей колега!!!
Дядо ми прави обща трушия така:слага сол във водата до тогава докато едно сурово яйце се вдигне на повърхноста и стои отгоре,като се показва колкото 5 стотинки.Казват и на саламурата -да вдигне яйцето .Пълниш тенджарата със вода както е със зеленчуците,изваждаш ги слагаш суровото яйце на дъното,насипваш сол и бъркаш докато яйцето изплува на повъхността.Връщаш зеленчуците във тенджерата,притискаш със скара и тежест и си готов!След като втаса слага съсвсем малко натриев бензоат,да я пресече.Дядо ми я прави от всичко каквото обере за последно от градината,пипер,зелени домати,моркови,целина и гулия.Става добро мезе за ракията :D

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Аз я направих вече.Сложих 700-800 гр сол.А за яйцето, пробвай ако имаш възможност яйце от магазина ,което не знаеш кога се е гътнала кокошката дето го е снесла и току що снесено яйце как се държат в един и същ разтвор на сол. Този начин се прилага само с прясно яйце, но не съм му фен. Благодаря все пак.Като стане ще пиша.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2012, 16:22
Мнения: 3
Тъй като съм нова в този форум, сега прочетох за питане по отношение на обикновенна солена трушия. Аз имам рецепрта от моята майка, много е лесна и много вкусна. На 5литра вода се слага една чаена чаша (200 мл) едтра сол. Така направената саламура завира на огъня и се остава да изтине. След което се заливат зеленчуците и затварят в съда който сте ги наредили. Ако не стигне се приготвя още в същите пропорции саламура. След 20 дни може да се консумира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2013, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Понеже наближава времето на трушийките в бидони и по-големи съдове, та и аз да кажа какво правя. В бидончето слагам зеленчука, кой каквото обича, затискам на сухо с решетката и започвам да наливам вода докато покрие решетката (следя колко литра наливам). След това взимам калкулатора и смятам колко сол ми трябва до 6% разтвор (на 100 литра 6 кг сол горе долу това трябва да е) На мойто 50литрово бидонче горедолу идват 25 литра вода и 1,5кг сол. Ако е само зеле, може и по малко 4-5% . Слагам морска сол, така по ми е кеф, не че нещо друго.Като подправки слагам целина, черен пипер, 2-3 люти чушлета и червено цвекло. И се започва с претакането. Първата седмица всеки ден, после разреждаш, и така докато ти омръзне. Като стане готова колкото на мен ми харесва да е втасала, я пресичам с калиев сорбат (количество според упътването му). Залагам я около Димитров ден, зависи от почивните дни. И така юни месец я раздавате на комшиите, защото ви е омръзнала :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
А ще кажете ли какво слагате най-често. Аз мисля за карфиол, зеле, камби, моркови, зелени домати. На целината листата или главата или и двете се слагат. Също ако намеря ще сложа и малко краставички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
1.Карфиол
2.моркови
3.Зелени домати
4. Чушки- не люти или съвсем малко + камби
5.Целина листа
6.Вишнаво клонче - да стои хрупкава туршията
7.На 1 обемна част сол се слагат 13 части обемни сол /ако Ви е солена тогава 14 части вода/
8. Претакване поне 10 дни


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Направих една кофа 30 литра с твоите продукти, само че вместо вишневи клонки сложих синап и съм сложил и малко зеле. Солта е около 5% от водата. Няма да претакам, ще видим какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2014, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
баба ми слагаше винаги и малки динчета вътре,от тези последните зрели или недозрели все едно.става разкош със ракията!зелени домати също,а най-добрите чушлета за туршия са рибките,даже малко да налютяват.така се прави в сев.българия. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2014, 01:18 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ааа дини и пъпеши в туршия...само по Първомай и около Пловдив съм виждал такова.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2014, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
пъпеши не,само малки динчета,стават невероятни! :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2014, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Юли 2009, 10:55
Мнения: 16
Местожителство: София
Аз сложих зеле (понеже несъм залагал отделен бидон със зеле) карфиол, дребни морковчета, краставички пак дребни, чушки зелени (ако са червени се развалят), зелени доматчета, червено цвекло 1-2 глави за цвят, не го ям защото не ми харесва, жената го яде. Целина глави и листа, но не ми харесва аромата и догодина ще я пропусна. Сложих и черен пипер. Лютите чушлета ги пропускам, защото не всеки обича люто от гостите ми. А динките и пъпешите стават уникално, насадих си няколко гнезда юли месец, за да имам малки за трушията, но времето ме изпревари и ги ослани и всичко пропадна. Но баба ми редовно слагаше в трушията и много ги обичам. Преди няколко дена сложих и калиевия сорбат да я пресека и така докато се изяде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Карфиолчето е заложено :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Прикачени файлове:
CAM00005.jpg
И тук времето захладня,та е време за туршиика :)

Ползваме следната рецепта доста време и сме доволни... примерно за 0.800кг буркан:
1.Нарязани пиперки.
2.Карфиол.
3.Нарязани моркови.
4.Нарязани стебла от целина.
5.Две скилидки чесън..обелени.
6.10бр зърна чер пипер.
7.1супена лъжица сол...равна.
8.1супена лъжица захар...равна.
9.45мл.оцет.
10.2бр аспирин..(Acetysal)...едно във долната част на буркана и едно във горната.

Бурканите се обръщат всеки ден във продължение на 2седмици,след това са готови за консумация :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Обща туршия
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2014, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
А бе "TRANSFORMERS" мани я тая туршия, кой нашенец не знае как се прави и не я е опитвал.На мен ми е любима.Има непостижим вкус когато се сложи в каца и е в селското мазе.Ти по-добре кажи какво се мъдри там от дясно :?:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batplamen, hgeorgiev и 21 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима