Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 08:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Жоро написа:
Защо държите непременно на това стягане с всякакви приспособления?

Не мога да открия една статия, където разправяше някакъв технолог или нещо подобно, как трябвало да се прави луканка, и как трябвало да изглежда. Там имаше снимка на заводски "преси". Обаче попаднах на един документ, където се пише следното:
"По време на сушенето и зреенето се извършват от 2 до 3 пресования с преси с дървени плоскости. Продължителността на престоя на „Луканка Панагюрска” на пресите е 12 - 24 часа. За първо пресоване тя се поставя след като при опипване се установи, че в долният край повърхността е добре подсъхнала. Следващите пресования се извършват по преценка на технолога. Пресите трябва да отговарят на определени изисквания. Освен стабилност срещу физическо усилие, те трябва да поемат и отделената влага, поради което са от естествен материал - дърво, което може да се санира и подсушава. "
Целия документ.

Другото го е казал Илиян. Само да допълня, че с затискането, влагата, която се намира в вътрешността на луканката, избива на повърхността и по този начин не се получава онази по-изсъхнала (и с друг цвят) коричка, която предполагам дразни всеки от нас. :)

Аз в крайна сметка купих "голи" плоскости, щото ми се досвидяха сума ти пари за масив - да не казвам, че по-големите плоскости са от няколко парчета, които може с времето да се изметнат.

Що се отнася до стягите, направих няколко снимки с телефон, които не са много добри.
Hornbach:
Прикачени файлове:
16022013528.jpg

Прикачени файлове:
16022013529.jpg


Baumax:
Прикачени файлове:
16022013532.jpg

Прикачени файлове:
16022013533.jpg


Сами преценете, дали не са скъпи. :evil:

Освен това, ударих на камък. Трябват ми болтове с дължина 120 мм и дебелина 10 мм, с резба по цялата дължина - няма такова нещо тук. Затова днес купих болт 1000х10 мм, та утре ще гледам да го резна в работата. Май луканките ще станат, докато приготвя всичко. :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
И какво сега, да притиснеш една мръвка се оказа егати проблема :-? Толкова ли няма някой камък наоколо та да го поставиш върху едната от дъските? А щом си решил стягането да е винт, нека е така. Определено е добър вариант и то с контрол върху притискането. Щом е толкова беден асортиментът, защо не си вземеш една шпилка и си я режи колкото искаш. С една флашка веднага ще коригираш резбата, ако гайката не се справи сама. И с пила става, ако си сръчен. Отделно, че и винт да вземеш, пак ще повредиш резбата и пак може опреш до флашка.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 21:09 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
ilu6a написа:
въпреки всичко,каменното корито прилича на септична яма.

Искаш да кажеш, че от "санитарно-хигиенна" гледна точка за теб е притеснителен външният вид на нещо, пълно и облято от всички страни с течност, на чиято соленост би завидяло и Мъртво море? :? Ако е така, логично би било да те притеснява и хранителен продукт, който в същността си представлява пълнени животински черва. :) Без лоши чувства, но идеята ми всъщност с тези снимки беше, че трябва да се "гевезим" по-малко... Поне не и повече от тези, които са измежду еталоните за добра храна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 21:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Да притеснително е...
Да притесняват ме и черва,особено ако са пълнени по стария метод-ИМХО...
И Тоскана далеч не е еталон за храна ,както и цялата Сицилия...виж за култура и културно наследство нещата наистина са еталон...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Flanker написа:
И какво сега, да притиснеш една мръвка се оказа егати проблема :-? Толкова ли няма някой камък наоколо та да го поставиш върху едната от дъските? А щом си решил стягането да е винт, нека е така. Определено е добър вариант и то с контрол върху притискането. Щом е толкова беден асортиментът, защо не си вземеш една шпилка и си я режи колкото искаш.

Не е проблем, просто разсъждавам на глас. :) Извинявам се, ако разводнявам темата на колегата.
И точно така, купих шпилка 1000х10 мм, просто забравям как се казват тези неща на български.
Сега го натискам с камък и плоча, но както каза ти, ми се искаше да е по контролиран процеса.
Има обаче още нещо, но сигурно ще ме обвините в издребняване. Шпилката/болтовете наистина са добра идея, но натиска е точно определен и в един момент спира да действа, поради гъвкавостта на луканката. Докато, камъка натиска постоянно, дори и луканката да се сплесква все повече и повече. Друго яче казано, след 2-3 часа да кажем, би трябвало да затегна болтовете/шпилката още малко и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 21:49 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Да притеснително е...

...И Тоскана далеч не е еталон за храна ,както и цялата Сицилия...виж за култура и културно наследство нещата наистина са еталон...


Нерде Сицилия, нерде Тоскана-както казват италианците :D
Абе много "стерилни" станахме нещо напоследък, затова и най-кекавия вирус ни тръшка за седмици...загубихме си автоимунитета :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
stanilabg написа:
Жоро написа:
Защо държите непременно на това стягане с всякакви приспособления?

Не мога да открия една статия, където разправяше някакъв технолог или нещо подобно, как трябвало да се прави луканка, и как трябвало да изглежда. Там имаше снимка на заводски "преси". Обаче попаднах на един документ, където се пише следното:
"По време на сушенето и зреенето се извършват от 2 до 3 пресования с преси с дървени плоскости. Продължителността на престоя на „Луканка Панагюрска” на пресите е 12 - 24 часа. За първо пресоване тя се поставя след като при опипване се установи, че в долният край повърхността е добре подсъхнала. Следващите пресования се извършват по преценка на технолога. Пресите трябва да отговарят на определени изисквания. Освен стабилност срещу физическо усилие, те трябва да поемат и отделената влага, поради което са от естествен материал - дърво, което може да се санира и подсушава. "
Целия документ.


При направа на промишлени количества измерими със стотици килограми, да ги разтриваш една по една луканките е "дълга и широка" работа. Там пресата е незаменима. Но при домашно приготвяне на 20-30 суджука, според мен разтриването е за предпочитане. Първо отпада търсенето на плоскости и то масив, стяги болтове и други приспосбления които струват пари (ако си направил 20-30 наденици колко дъски и стяги ще трябват). Кръгли предмети (точилка, бутилка, тръба и други подобни) всеки има в къщи. При разтриване освен притискането (за търговски вид) се размества и самото месо вътре в суджука. Това според мен спомага за по добро "обезвъздушаване :D " през дупчиците които правя с иглата, от там и за по равномерно изсъхване.
Не влизам в спор. Просто споделям дългогодишния семеен опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Жоро написа:
При направа на промишлени количества измерими със стотици килограми, да ги разтриваш една по една луканките е "дълга и широка" работа.

Отговорът ми беше по скоро насочен към долния ти цитат. :)
Жоро написа:
Когато са стегнатаи с дъски или други плоскости не се ли забавя сушенето поради това, че поне до половината повърхност на надениците няма достъп на въздух.

Впрочем, очаквах точно такъв отговор, т.е. пример за стотиците кила при промишленото производство. ;) Явно затискането не му пречи да съхне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не му пречи защото дървото поема излишната влага.Но ламината, найлона, фолиото... там ситуацията е друга. Затова казах, че за себе си предпочитам да ползвам масив.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Речено, сторено. :)
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Първоначални наблюдения.
Предимства:
- както вече се спомена, малко по-голям контрол
- няма нужда от камъни, тежести и т.н., които също изискват място за складиране (отнася се за живеещите в апартаменти)

Недостатъци:
- използвания от мен материал е доста мек, и дори на разстояние от 30 см между два болта, се получава корем - възможно е при използването на по-твърд материал (бук, дъб) този проблем да изчезне
- лоша видимост при затягане - използвах ролетка за да затегна всички болтове еднакво, в смисъл, мерих разстоянието между двата външни ръба на долната и горната плоскост; затягането на централния болт се извърши "на магия". При това затягане, не виждах колко се пресоват луканките и дали няма опасност от спукване.

Между "предимствата", пропуснах ненужното разточване с точилка, защото го практикувах - все си мисля, че едно леко разточване му помага. Догодина ще пробвам без него.
Направих и една лека грешка, въпреки че й беше обърнато внимание по горе в коментарите. Болтовете са 10 мм, както и отворите - видях доста зор да извадя горната плоскост. Обаче грешката е поправима, и ще гледам днес да купя бургия 12-15 мм. Освен това, ми се щеше да има нещо като тапи в отворите, за да не ми се ронят краищата при вадене и слагане (има едни джаджи, които се използват за фиксиране на мебели - едното влиза в другото и е на резба, а от двете страни имат главички, но не съм сигурен дали са кухи, т.е. дали ще мине болт 10 мм).
Догодина може би ще пробвам и с този вариант, дори да се наложи да използвам 3 стяги, а не 2, както е на чертежа (шпилка от 1 м струва 1,56€ :) ).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
И великата инквизиция е дала нещо на суджукопроизводството :D

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За да получиш равномерено за всеки болт усилие обирай на ръка гайката. След това всеки болт започваш да натягаш на определени градуси, да речем 90 или 180. Това ти гарантира еднакво усилие, но трябва да използваш нещо по-твърдо, защото пдч-то поддава. Е винаги можеш да използваш и динамометричен ключ :D .
Справил си се страхотно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
hellreiser написа:
За да получиш равномерено за всеки болт усилие обирай на ръка гайката. След това всеки болт започваш да натягаш на определени градуси, да речем 90 или 180. Това ти гарантира еднакво усилие, но трябва да използваш нещо по-твърдо, защото пдч-то поддава. Е винаги можеш да използваш и динамометричен ключ :D .
Справил си се страхотно.

И аз над този вариант мислих, ама нямаха 12 мм бургия в кварталното железарство, а сега са доста на тясно отворите и на ръка не върви.
Благодаря! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
По принцип гайките от вътрешната страна не ти трябват. Има вероятност шпилките да влизат по-лесно в другата плоскост, ако ги махнеш.

И това ПДЧ... Не че има проблем, но ще е така докато се навлажни. А и да не придаде някакъв мирис на салама? Все пак е блъскано с химикали.

Търси масив. Все някъде има дърводелец покрай теб. Другия вариант е кухненски дъски за рязане от неделния пазар или китайците, каквито ползвам аз. Щом шпилките са евтини значи няма проблем колко броя стеги ще направиш стига да намериш и евтини дъски.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илиян Илиев™ написа:
По принцип гайките от вътрешната страна не ти трябват. Има вероятност шпилките да влизат по-лесно в другата плоскост, ако ги махнеш.

Гайките съм ги сложил за да не държа контра всеки път от долната страна - така или иначе си е доста тежко. Проблема е по скоро в многото на брой отвори - все някой ще засече. Всичко ще се оправи с по-голями отвори.

Илиян Илиев™ написа:
И това ПДЧ... Не че има проблем, но ще е така докато се навлажни. А и да не придаде някакъв мирис на салама? Все пак е блъскано с химикали.

За сега не се усеща, а и терасата е остъклена, така че се надявам да не се овлажнят. Пак казвам, варианта беше провизорен и на бързо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: diavolitia и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима