Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2013, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не знам за пресата (майната и), но луканките изглеждат върховни :klatsch: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
:klatsch: страхотна гледка,ама слагайте някакьв знак за предупреждени на тези,дето сме сьс слаби сьрца :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2013, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Привет! :)
Ето как изглежда този път една от луканките отвътре (за сравнение първия път).
Изображение
Изображение

Това парче (снимката е правена днес, без никакви подобрения) го опитах за първи път на 26.02.2013, т.е. след 20 дни сушене. Дали заради по топлото време или малко по-мастното месо, му трябваше още сушене, а и липсваше така специфичната миризма на луканка. Оставих го в хладилника, завито с хартия. Днес вече започва да се доближава до вкуса, който търся. Този път се бях снабдил с кориандър. Струва ми се, че количеството от 1 гр/кг месо леко натъртва, може би трябва да се намали до 0,5 гр/кг. Ще бъда по сигурен, чак когато опитам останалите парчета - тях оставих да съхнат 30 дни, но веднага след това ги сложих в фризера, защото имах още стари парчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
На мен ми се струва, че резултата е по-добър от предишния. Колко време ги държа в пресата?

Според мен може и да опиташ донатягане за уплътняване в средата. Демек да се получи плътно, както е външния слой. Може би и малко по-плътно пълнене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Здрасти.
Въртял съм ги на всеки 24 часа - 24 часа сушене, 24 часа под пресата. Както казах, това парче е държано 20 дни, т.е. заради по краткото време (по малкото сушене), при рязане се разместват късчетата месо и изглежда все едно не е било достатъчно натискано. Ще бъда сигурен, чак когато видя останалите парчета - тях ги суших 30 дни.
А че трябва да се преработи пресата - то е ясно. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Много трудоемко с това редуване. Аз пъстърмата я държах 1-2 дни и после само сушене. Пробвах и няколко парчета суджук от тукашния. Него първо го позасуших няколко дни и после 2-3 дни на пресата и после пак само сушене до изяждане. Вярно, не съм търсил търговски вид, а бързо сушене, но си мисля че е добре и ти да опиташ така няколко парчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
2-3 дни непрекъснато затискане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Да. Първо 2-3 дни съхнене да позавехне леко червото, колкото да не са лъскави и после поне 2 дни само в пресата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2014, 13:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Досега луканки и суджуци бях правил само като помагач на майстора. Извъртях една пробна серия по петроханската рецептата на Савата. Суших към пет седмици, мааалко пресолено дойде, та даде лек преразход на вино, но пък за Коледа се изяде с експлозивна скорост :) Останалите съставки явно са си тамън.

Мисля, следващата партида да понамаля солта. Кажете по колко сол слагате :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2014, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Аз на луканки слагам по 20 гр/кг месо. С повече, също ми е солено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2014, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2014, 23:34
Мнения: 13
Супер тема :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2014, 10:03
Мнения: 3
малко подготовка за коледната украса.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2014, 21:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ЦЦЦЦц гледах ,гледах какво злобно да вметна...то завистта гризе...Ми ножа е реплика :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2014, 10:03
Мнения: 3
ilu6a ако и това не ти хареса незнам вече. :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2014, 20:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
:megagrin:Респект...ама не си го разял с него :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, Feel free, marinero_bg, Orel, student и 28 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима