Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Моите оцеляваха в фризера, старателно увити с стреч фолио. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 17:51 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Във фолио директно в хладилника, ако не е добре изсъхнала няма ли опастност да се съсипе и да почне да лепне?! Във фризера,, увита предварително в хартия ми се струва най-удачно.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2014, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
kolonal написа:
Във фолио директно в хладилника, ако не е добре изсъхнала няма ли опастност да се съсипе и да почне да лепне?! Във фризера,, увита предварително в хартия ми се струва най-удачно.

Аз съм за хартия, преди стреч фолио и в двата случая. Зависи обаче какво търсиш. Ако не са ти до изсъхнали на въздух, и ги сложиш в хладилника, като използваш и хартия, и фолио, много по бавно ще изсъхнат, вместо ако са само с хартия. Логично нали? :lachtot: Затова препоръчвам, ако ще ги държиш в фризера (защото изсъхването в хладилника продължава, в каквото и да ги увиеш), ги изсуши една идея по-малко от нужното, защото докато замръзнат, фризера ще им дръпне малко от влагата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Апр 2012, 17:26
Мнения: 3
Здравейте.
Покрай споделените успехи в правенето на суджуци, да си споделя аз пък моя неуспех. Все пак може някой да се поучи от моята грешка.

Преди броени години си правих наденици вкъщи-купувах месо,черва,подправки. Мелех ,пълнех и суших. Да ама мързела е голяма работа, та това нещо не рачих да го повторя.
И ей на - вече две,три години си купувам готови и само ги просвам на простира.
Първия път насъбрах от разни магазинчета и писах си кое как е. Повечето бяха мазни с лош дъх и верно от тях втори път не купих.

Тая година купих от три места наденици и отново ги проснах да си висят. Да ама Варненското време е коварно време. И зимата не е зима като хората- мъгли и силно слънце са честите изненади за провесените наденици.
Между другото:
Като за беда тая година се сдобих с нова квартира с така мечтаната южна тераса (гледам насекомоядни растения, а те горките си искат слънце и без него не растат).
Тъкмо се радвам аз че цветята ще са наред , то пък пущината, като ми се облещи това слънце та направи парник. Цветята в чудо се виждат - не виреят.
Викам си "беля си докарах на главата, уж добре било".
Е лятото си мина и зимата дойде. Надениците на терасата ,ама греда.
Уж отворени прозорците (остъклена е) пък вътре жега. Навън 2 градуса, аз на терасата по къс ръкав ходя. Надениците и те...
Дорде се усетя постоплиха се ама прибрах ги навреме в хладилника. И после няколко дена имаше хлад, разточвах ги...
Да ама на колегата надениците станаха за ядене ,моите още меки- отвън черни и корави, вътре червени. Чудя се ,умувам...
И един ден айде пак - слънцето излезна в уж студения ден и аз търча от работа да ги прибирам.
А по тях мазнината тече.
Ядосах се и ги бухнах във фризера. Защото повече от месец им треперя пък те не стават на камък и не стават.

И после на спокойна глава вече, прозрях цялата история как стои. Още при първото им стопляне ,избилата мазнина е омазнила червото, запушила е всичките му пори и след това на студа мазнината се е втвърдила създавайки защитен слой през който никаква влага не може да премине. И колкото и да съм ги разточвал, нищо не се е променяло , защото те са били обвити в тази мазна обвивка.

Като за финал ще река : никога не е късно човек да стане за резил :)
Щото от край време в нашето семейство правим наденици, но човек с времето се отпуска, при всички успехи все си мисли,че това ще е завинаги.
И всъщност спира да проверява дали процеса е същия, дали нещо не се е променило.
Ами да , променило се е - вече живея във Варна, а Варна за наденици не става.

Хайде това е от мен - просто внимавайте защото има грешки които се поправят, но има и грешки които само скарата може да поправи ;)

п.п. Моята колежка също си взе наденици да суши. По едно време вика "ами нашите вече свършиха". Питам я "е кога изсъхнаха?" . Тя : "аз бързо ги суша - на скарата " . :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2015, 23:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
И аз тази година си изпатих с надениците.От влагата не можаха да изсъхнат и се развалиха.При мен и скарата не успя да помогне,помогна кучето на съседа :megagrin: .Затова залагам на сигурно:вратленце,филенце,каквото излезе в Кауфланд на прИмоция и на пастърмичка :prost2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2015, 08:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Тази година за втори път опитах да суша готови наденици. Първият опит преди година или две не се получи. Според мен проблема беше в надениците. Бяха с много мазнина. Първата партида ги провесих на балкона на 12 01. За един месец бяха готови за консумация. Не са твърди, но могат да се режат на тънко мезе. Сега продължават да съхнат в хладилника в целофанени торби (домакински торби за печене). От една седмица и втората партида е на балкона. Разтривам ги и прибирам всяка вечер (е почти всяка). Мисля, че проблема на колегата TiratroN, освен мазните наденици е и остъкления балкон. Основният компонент в процеса сушене е вятъра, а не толкова слънцето. Предполагам, че сте чували майките си и жените си да казват "Ей не духна малко да го изсуши това пране!" дори и в слънчев ден. Единственият сериозен проблем за сушене на открито в нашия град са гларусите (не ги бъркайте с чайки), но един тензух решава проблема. Тази зима опитах да си осоля и изсуша свински врат. След много перипети (не достатъчно осоляване, повторно рязане на по-тънки парчета и т. н.) се получиха изсушени свински вратни пържоли. Следващият опит ще бъде както пише в дебелите книги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2015, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Жоро- Без да съм специалист ще кажа там гдето има много вода и мъгла не стават такива мезета.
На проветливо място трябва да е !
Все пак наздраве!!!
А бе като се замисля веян сафрид става ама за свинско е нещо друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2015, 06:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Така е. На един бивш колега жена му е от град Елена и знае как се приготвя бут по еленски. Колкото и да се опитва във Варна не можа да го направи. Но ако надениците не са много мазни и месото не е много дебело, успяват да изсъхнат. Естествено накрая хладилника довършва работата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2015, 08:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Би трябвало и във Варна да става свинското,като се има в предвид че е ветровито почти винаги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2015, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Всяка година правя около 100 килограма суджуци, луканки, наденици, пъстърми. В надениците има само свинско, в луканките е свинско и телешко, а суджуците може да са само телешко, смесено с малко свинско или само овче месо. Държа ги провесени в голямо помещение, което има доста висока влага. Не това е целта, но там ми е удобно, а и там не става толкова студено, за да замръзнат. Първите няколко дни, ги изкарвам навън през деня. Целта е да ги подуха вятъра, а не сленцето, но и то е добре дошло. След като отвън вече засъхнат, спирам да ги изкарвам и започвам да ги мачкам(аз го правя със стъклена бутилка) Ако в последствие се появи влага по тях, което се разбира лесно, тъй като започват да лепнат леко, отново ги изкарвам през деня. Ако се случи да ги направя в много студено време, седят само вътре и им пускам калорифер, който ги изсушава най-добре. Гори ток наистина, но го пускам за час-два на ден, така че не е чак такъв проблем. От по-високата влага в помещението(сухи на пипане, обаче) сами си развиват благородна плесен и няма нужда от триковете на месопреработвателите, да ги овалвам с брашно, за по-добър външен вид. Между другото, благородната плесен е бяла на цвят, докато "мухала"(нежеланата) плесен, която се поява по тях, е сива на цвят и лесно се познава. Тя се появява, само когато отвън суджуците са мокри, обикновено по средата, тъй като това е най-ниската част и водата се стича там. Ако съм изпуснал някой суджук като съм гледал дали имат влага по тях, изтривам с кърпа плесента от него и го изсушавам. В началото тази плесен не е опасна, тъй като е само по обелката(червото) на суджука.
П.П. След като са готови ги държа в полиетиленови торбички във фризера. Когато има свинско месо в тях, нямат толкова голяма трайност, затова е по-добре да се консумират тези със свинското в тях, а после останалите, но е въпрос на личен избор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2014, 08:06
Мнения: 6
Ето как да заразите суджуците си с бяла благородна плесен. Купувате си някакво френско сирене Бри, от тези дето са бели отвън, изстъргвате и поорязате кората му в една купичка и добавяте малко захар и хладка вода и оставяте за два-три дни на стайна температура и после с тази каша мажете суджуците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Суджуци във Варна не е невъзможно, но аз само ще ви добавя драги съфорумци че наденици се сушат на проветриво и на място където СЛЪНЦЕ не огравя именно за да не започнат работите които колегата по-горе е описал. Сега ако сте горе в планината на минус 20 това че 1-2 часа ги е поогряло мъгливо слънце не пречи, но при нормалните температури около нулата слънцето пречи... Гларусите са фактор, наистинар но на моята северна тераса суджуци стават перфектно за 20-ина дни. По отношение на месото - само телешко да е - хубаво, ама зависи какво е телето иначе за мен наденица, суджук или луканка само от свинско месо някак си няма чар. Виж ако се докопа човек до конско и малко свинко или пък магарешко и свинско (ама младо магаре) става много хубава наденица... Рецепта съм писал вече - няма да се повтарям...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Наденица само със свинско е по-добра според мен, когато става въпрос за наденици, които са за печене, а не да съхнат. При тях е хубаво да се намали дозата на подправките, защото са доста солени като са пресни. Примерно, ако слагате стандартните 22гр. сол, на килограм месо за суджуци, които ще се сушат, на тези които ще се консумират пресни 20гр. сол е достатъчно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 03:44 
Offline

Регистриран на: 15 Дек 2015, 03:23
Мнения: 1
Здравейте майстори,

Много хубава тема сте подхванали! Искам да запитам обаче дали някои има по-пълна рецепта за Петрохан. На първата страница видях една рецепта, но почти никакви инструкции не намерих. Например, дали се мели или се реже на много ситно защото в Петрохана парченцата са си големшки? Също така колко време се суши, какви черва се използват, и всякакви други указания които трябва да се спазват.

Мерси много за помоща и Наздраве!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 07:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Не знам рецептата за Петрохан,чичко Гугъл и той не знае.След като имаш съставките,всичко е ясно.Според мен е едро смляно месото.Ако искаш да ги оставиш да съхнат,както са си кръгли,търси някакви по-тънки черва.
Стандартните за наденици ми се виждат дебели за целта.В момента си правя един експеримент.Започнах да правя Бабек от нарязана на много ситно свинска плешка,25 гр. сол,5 гр. черен пипер,5 гр.кимион,5 гр.червен пипер и малко чесън.Подправките са за килограм месо.Но свинското бабе в което трябваше да напълня сместа нещо ме изнерви и напълних сместа в черва.Е вече няма да е точно Бабек,но ще го изядем и без да му знаем името :megagrin:
Прикачени файлове:
DSC_1965.jpg

Червените наденици са опита за Бабек,горе в дясно е едно магарешко суджуче,а рибката е ясна.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SEV и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима