Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Чилската селитра е калиев нитрат.Каква е разликата от амониевата?същата е и на вкус..Грешка..късно видях поста на Крас...


Последна промяна Naskohondata1 на 16 Дек 2011, 23:55, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
venci написа:
В луканката се слага Чилска селитра-натриев нитрат. Калиев нитрат е по-евтиния и вреден вариант.

:thumbs1:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 23:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
plamm написа:
ilu6a написа:
тор...


Айде стига бе "ilu6a" - не разбра ли че никой не ти се връзва - ползвай ако искаш и оборска тор :lachtot:
Моля Админа и Аз за :help:

Амониевата както и калиевата селитра е тор...
Моли който искаш но ...торта си е тор.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
ilu6a написа:
plamm написа:
ilu6a написа:
тор...


Айде стига бе "ilu6a" - не разбра ли че никой не ти се връзва - ползвай ако искаш и оборска тор :lachtot:
Моля Админа и Аз за :help:

Амониевата както и калиевата селитра е тор...
Моли който искаш но ...торта си е тор.


Ами аз го разбирам "сложи си на надениците тор"-аз първото кето се сещам е оборска тор, ама това си е мой проблем-незнание...затова питам.
Добре бе "ilu6a" не искам да се дъвчем по вече и да спамим ама се излагаш и не помагаш с нищо, след като ти се подскаже после добавяш като сега "калиева селитра..." .
Погледни колко хора ми отговориха и все обясняват и то сжелание да помогнат истински. Благодарности към тях.
Явно както хората писаха "абе крив си бе пич" няма да се занимавам с теб и повече няма да чуеш дума от мен...ако съм те обидил се "извинявам".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 00:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Глупости...пръв написах ТОР...
ЪЪЪ нямах лоши намерения...много лично все го приемаш...
и аз се извинямам и ще се постарая да не те репликирам.
От малък знам че се добавя тор за луканката...нещо такова май в Рицаря на Бялата дама се споменаваше...
Ама и теб те гони световната конспирация...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 11:14 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
Plamm не се сърди селитрите са соли на азотнат киселина т.н. нитрати. Иползват се широко като торове в селското стопанство с тях се вкарва в почвата азот и други хранителни вещества. Нитратите служат за консервиращи вещества в хранителната промишленост. Калиевият нитрат се използва и за производство на барут. Това всичко се намира широко разпространено в интернет и е достъпно само ако поскаш да го прочетеш, а не да седиш и да се чудиш „сега тези що ма карат да слагам лайна в суджуците, ей опаки хора завистливи” :)

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Beff не се сърдя. Благодаря за обеснението. Всички в този форум дават полезни съвети, споделен опит. Е има изключения без които не може и аз вече няма да обръщам внимание. Айде бе идват празници, купони ....:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Селитрата е канцерогенна. За това е спряна в производството... Неин заместител е захарта. 1 гр. на кг. месо. Това valentor го е написал ясно. Също така и Витамин Ц играел същата роля (отново повтарям написано)... Относно гранясването, ползвам смес от телешко и агнешко в същите пропорции :megagrin: Сланината гранясва, лойта не :)
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2011, 10:01
Мнения: 3
Моля за малко помощ! Вече не знам колко време мина от как направих луканките (предполагам около 5 седмици) но не искат да се сушат! Рецептата беше следната:
1 кг крехко свинско месо
250 г сланина
750 г телешко месо
40 г (4 СЛ) сол
20-25 зърна черен пипер
3 г (1/2 ЧЛ) кимион.
За солта не съм сигурен колко съм слагал, защото после пак на друго място прочетох,че една супена лъжица не е 10г. а е 20 грама. Сложих и малко червен пипер за цвят.
Та проблема е че не съхнат. От начало тръгнаха да съхнат но стигнаха до едно положение и край. от 2-3 седмици си стоят все така. Няколко пати ги слагах на преса. Вече са доста сплеснати. Най-интересното е че с луканката направих и малко суджук. Суджука го правих с много малко телешко и повече свинско, имаше и доста сланина. За подправки само сол и червен пипер. Интересното е, че суджука вече е почти готов а луканката не. Дайте идея как да ускоря сушенето на луканката. от 4 седмици луканката вечер се суши с вентилатор а през деня навън. Вчера беше доста топличко и от дупчиците по луканката се появиха капчици мазнина. Чувал съм да се овалят в брашно, защото дърпало влагата това вярно ли е? Приемам всякакви съвети.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 11:51 
Offline

Регистриран на: 23 Мар 2009, 22:38
Мнения: 87
niki, проблемът ти е в солта. Една супена лъжица е 10 гр. когато е равна - напълнена е 15 - 20 гр. Та, естествено луканката ще узрее по бавно - солта е консервант. Щом я е видяло слънце я прибирай бързо в хладилника и консумирай бързо. Случвало ми се е и един месец само суджук пукахме :D :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2011, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2011, 10:01
Мнения: 3
Явно не съм се изразил правилно. Сол съм сложил 2 супени лъжици както си е написано на рецептата, на кг, месо. Слънцето я е греело 2 пати по 1 час. Беше доста студено. При това количество сол, и малко слънце има ли опасност да се развали? Гледа вече е почнало образуването на благородна плесен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2011, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
За ускорение на сушенето трябва ветрец..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 13:57 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
wufan написа:
За ускорение на сушенето трябва ветрец..

И як студ!!!
Не се притеснявай от това че е избило тук таме мазнина ,това е нормално ,сега е студено и не може да граняса.Една година с доста топла зима и нашите направо докарваха на сапун :megagrin: :megagrin: :megagrin: ,ама през тигана и с повечко винце ги свършихме навреме :megagrin: :megagrin: :megagrin: !

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2011, 14:05 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Прикачени файлове:
Изображение0606.jpg
Аз месото го режа на дълги ивици широки около 2-3см и го слагам в фризера да стегне.После го кълцам и на килограм кълцано слагам максимум 20 грама сол 2гр на кило черен пипер,2 грчервен пипер ,2гр чубрица и 1гр кимион и 2гр захар-всичко е за 1килограм месо.Така с подправките го оставям за 2 дни да узрее и го пълня.Става Петрохан.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 11:54 
Offline

Регистриран на: 04 Фев 2012, 22:18
Мнения: 1
Здравейте, искам да попитам кога може да се овалват суджуците с брашно/докато са още влажни или като поизпрънат малко/. Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима