gooogooo81, благодаря за отговорите.
Ето и резултатът.

Малко пояснения.
Направих два вида луканка.
Първи вид:
подправки на 1 кг месо:
20 гр сол
4 гр черен пепер
3 гр кимион
3 гр захар
0,5 гр бахар
1 гр селитра – 50 гр/2 лв
бяло сухо вино 60 мл
Втори вид (описан от колегата
Justy тук):
подправки на 1 кг месо:
20 гр сол
черен пипер 3 гр
кимион 4 гр
чимен 1 гр
кориандър 1 гр (не е използван, защото не намерих)
бахар 1 гр
кардамон 0,3 гр
индийско орехче 0,3 гр
захар 3 гр
селитра 1 гр
бяло сухо вино 60 мл
И от двата вида направих варианти
с и
без червен пипер. Червения пипер е в минимални количества - по 3 гр на 0,85 кг месо. Очаквах повече оцветяване на месото от червения пипер. В началото (преди напълване в червата и кратко след напълване) червеният пипер се забелязваше повече - цвета като че ли изчезна с времето/сушенето. Първите три снимки са на луканките без червен пипер - тях още не съм ги опитал. Последните три са с червен пипер. Мога да кажа, че след няколко години опити с този "зарзават"

, най накрая получих задоволителен резултат - щом и на жената й хареса....

. След единодушно гласуване, стигнахме до извода, че луканката от втори вид е по-добра. Миризмата й е по неутрална, но вкусът и се приближава повече до класическа луканка (а сега, коя е класическа

). Обратното, първата на мирис бие повече на кимион (въпреки, че на килограм месо е сложено по-малко), а на вкус нещо и липсва - доближава се повече до суджук (което не е лошо като идея, но търся вкус на луканка). Луканките съхнаха от 20.12.2012 до 22.01.2013г. Мисля, че може малко да се намали времето, тъй като са леко изсъхнали от двата края (вижда се при отрязаните парчета). Разбира се, ще видя какъв е резултатът и при другите две, които са в цели черва (опитаните са в половин черво, което е предпоставка за по-бързо изсушаване). На петата снимка, парчето в дясно е от втори вид. Чудя се, дали в следствие на комбинацията от подправки, месото в средата е по червено отколкото в двата края (при тази в ляво, изсъхването е по равномерно, но пък бие повече на кафяво).
Като цяло съм доволен от резултатът. Мисля, че ми се потвърди тезата за успеха при приготвяне на луканки, т.е., че трябва да се използват дебели черва с по-голям диаметър. За целта, за напред ще използвам само изкуствени черва, стига да мога да се снабдя. Разбира се, има какво още да се доизкусури, нищо не се получава от първия път.

П.П. При втората рецепта не е използвана и чубрица.