Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми ще го снимам. Изпращали са ми го от България. Стрит в пакетче. Купешки. Аз му добавям малко сол и го сипвам в бурканче.

Това същото си го ръсех по филията с масло, когато бях малък. Даже някои хора го мешат и с червен пипер. Аз го предпочитам само със сол.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
MONI BARONA написа:
Имам само една благородна забележка;
Не си валял с точилката достатъчно и е останал въздух в луканките, които е променил цвета! Следващия път ги надупчи с малка игла и валяй всеки ден. Успех. :2thumbs:

То че съм валял, валял съм (не всеки ден де, признавам си, а и не съм сигурен дали има нужда от толкова често), но май другаде е проблема.
Случи се такова време, че след напълването в черва, след два дни отидохме при на жената родителите да празнуваме Бъдни вечер и Коледа, и останахме общо 4 дни. Тъй като затисках луканките с една плоча и един камък, които общо може би тежат около 15 кг, не ми се искаше да ги оставям за толкова дълго време. Когато се върнахме, луканките бяха леко поизсъхнали и дори тази тежест не успя да "разплеска" месото по всички ъгли. Честно казано обаче, въздух има само в края, там където се връзват червата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 11:47 
Offline

Регистриран на: 10 Яну 2013, 17:42
Мнения: 2
Сега се сетих , като погледнах темата ако не е нарушение на правилата мога да дам много линк за фирма която продава черва и адитиви , много доволен съм от обслужването и цените , че предишни години обикаляне по Женския пазар в софия едни арабески те цакат с червата днеска утре пък незнам си какво :):):) Изключителни коректни са доставят с куриер за един ден . :):):)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Давай, давай тука няма СЕМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
gooogooo81 написа:
Сега се сетих , като погледнах темата ако не е нарушение на правилата мога да дам много линк за фирма която продава черва и адитиви , много доволен съм от обслужването и цените , че предишни години обикаляне по Женския пазар в софия едни арабески те цакат с червата днеска утре пък незнам си какво :):):) Изключителни коректни са доставят с куриер за един ден . :):):)

адитиви ;Адитиви за Хранително Вкусова Промишленост са;
нишестета, киселини, аскорбат, бензоат, растителни мазнини, консервант, стабилизатор, емулгатор, гума, сорбат, емулгатор,+ КРК /крака, рога, копита/
НЕ, мерси......
Виж, за изкуствените черва съм за интересуван много.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 20:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Адитиви за ХВП са и още:
Омега 3 EPA и DHA
Органичен инулин
BetaOne™
Бета-Каротин
Липопен...
Различните пробиотици и още много...
Така че си изброил конкретно гадостите...а иначе са просто казано адитивите са :
вид хранителни вещества(технологични добавки), добавени към храните по технически съображения за подобряване на органолептичните свойства и удължаване на трайността на продукта и запазване на външния му вид. Към тях се отнасят ароматизанти, подсладители, киселини и основи, обогатители, ензимни препарати, консерванти, антиоксиданти, емулгатори, стабилизатори, уплътнители и желиращи агенти.
Могат да бъдат естествени и изкуствени. Следва да се прилагат само в количества, които не надвишават определените максимални нива за тях в готовия за консумация продукт.
Примерно:
http://www.kressona.com/products.php?lang=bg&cat=9
Та така...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Адитиви за ХВП са и още:
Омега 3 EPA и DHA
Органичен инулин
BetaOne™
Бета-Каротин
Липопен...
Различните пробиотици и още много...
Така че си изброил конкретно гадостите...а иначе са просто казано адитивите са :
вид хранителни вещества(технологични добавки), добавени към храните по технически съображения за подобряване на органолептичните свойства и удължаване на трайността на продукта и запазване на външния му вид. Към тях се отнасят ароматизанти, подсладители, киселини и основи, обогатители, ензимни препарати, консерванти, антиоксиданти, емулгатори, стабилизатори, уплътнители и желиращи агенти.
Могат да бъдат естествени и изкуствени. Следва да се прилагат само в количества, които не надвишават определените максимални нива за тях в готовия за консумация продукт.
Примерно:
http://www.kressona.com/products.php?lang=bg&cat=9
Та така...

Да точно така.Аз това не го ям, интересуват ме само червата но явно колегата не е влизал скоро да даде линка.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Я кажете, луканко и суджуко производители :D , дупчете ли червата или не?
Аз съм ги дупчил само веднъж, преди време, когато един приятел ме "светна", че не е хубаво да се дупчат, щото от там може да влезе въздух и да гранясат. :? Обаче пък, навсякъде по интернет пространството, стари книги и др. се пише, че трябва да се надупчат.
Как постъпвате вие?

П.П. Днес се снабдих с малко изкуствени черва и смятам да направя още една реколта, та се чудя как да постъпя, че при последния опит в сърцевината на луканките имаше тук-там места, все едно дупки. Възможно да е от не добре притискане, ама ми се иска да изключа всяка възможна грешка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Явно колегите са много заети в опитването на мезета, та никой няма време да драсне два реда, как постъпва - дупчи или не дупчи. ;)

П.П. Утре ми предстои още едно пълнене, та ми се щеше да чуя някакви мнения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Още от малък (а то е доста отдавна) у нас суджуците се дупчеха преди всяко разтриване. Никога не сме ги притискали, но всяка вечер се разтриваха с точилката. Това е за наденици (суджуци) в свински черва. Не знам на изкуствените черва как ще се отрази дупченето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Станила, не дупчи, а си приготви подходящи дъски и стяги. Не ти трябва амалогия с точилка, стискаш всичко между дъските и си готов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Моите ги дупча на третия ден с малка игла в двата края, валям леко да не ги пръсна.
Все пак при пълненето на червата остава малко количество въздух които сменя цвета
/гранясва/ суджука.
Пс. последните три, които снимам за последно. :cry:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
MONI BARONA написа:
Моите ги дупча на третия ден с малка игла в двата края, валям леко да не ги пръсна.
Все пак при пълненето на червата остава малко количество въздух които сменя цвета
/гранясва/ суджука.

Мони, а при дупченето, не влиза ли въздух?

Илиян Илиев™ написа:
Станила, не дупчи, а си приготви подходящи дъски и стяги. Не ти трябва амалогия с точилка, стискаш всичко между дъските и си готов.

Илияне, за дъски се глася вече втора година, ама все не мога да се наканя.
Има и друго нещо. За днес съм забъркал 6 кг месо. Смятам да го разделя в 12 черва по 5,5 см диаметър. Предполагам, че не е добра идея (ако имах дъски), да стягам повече от 6 луканки наведнъж. Т.е. ще ми трябват 4 стяги, които тук не питай колко струват. :x А и дет се вика, тази година смятах да пробвам само с 1-2 луканки, за да видя дали ще се получи опита с изкуствените черва, че от миналата година (2011) имам още няколко кила готови луканки, замразени, които не се получиха нещо. :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А колко струват 4 болта 10X100 с 4 гайки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ivobal написа:
А колко струват 4 болта 10X100 с 4 гайки?

:o
Ще трябва да проверя. В момента не се сещам как да си направя сам стяги.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, hgeorgiev, vnnaidenov и 26 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима