Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ми колегата е подсказал достатъчно - с болтовете. По-евтино едва ли има. Евентуално стеги от китайците. Аз съм взел от тях, защото и тук струват много, но болтовете са още по евтини. Аз ползвам стеги, защото ползвам дъските за рязане на месо и не ми се дупчат или да търся здрави летви и т.н.

Иначе си стягай колкото броя искаш, стига да им усигуриш достатъчно място да не се докосват при сплескването и достатъчно на гъсто стеги. Примерно през 3 броя. От донатягане няма нужда. Навиваш до желаната дебелина и оставяш за 24 до 48 часа.

п.п. От стари луканкаджий съм чул, че много тънък момент е пълненето. Още при него си има чалъм за изкарване на въздуха, но не знам подробности. Знам само че се мачка и притиска, но точния чалъм не го знам. Доказателство за мен е купения от различни магазини суджук - след изсушаване по някога се случва да намирам празнини с въздух и то все от едни и същи магазини, обаче от този който вече пазарувам по-редовно(то и цената е голям фактор) никога не съм намирал празнини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
stanilabg написа:
ivobal написа:
А колко струват 4 болта 10X100 с 4 гайки?

:o
Ще трябва да проверя. В момента не се сещам как да си направя сам стяги.


Слагаш двете дъски една върху друга и ако имаш болтове 10, пробиваш дупки 12мм. После редиш мезето между дъските, промушваш болтовете през дупките и стягаш до желаната дебелина. :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 00:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илиян Илиев™ написа:
Ми колегата е подсказал достатъчно - с болтовете. По-евтино едва ли има.

Илиян Илиев™ написа:
Слагаш двете дъски една върху друга и ако имаш болтове 10, пробиваш дупки 12мм. После редиш мезето между дъските, промушваш болтовете през дупките и стягаш до желаната дебелина. :dance:

Е да де, ама нещо не ми се връзва. Ще обясня защо. Преди час и нещо напълних червата. Както казах, смятах да ги разделя на две (по 50 см са иначе), като след напълването, усуча вече "готовата" луканка по средата, и по този начин получа две. Само че ударих на камък. Явно много добре съм ги напълнил, и не успях да ги усуча. Така че си имам 5 парчета по 50 см и 1 по 25 см. (бях приготвил 6 черва и 6 "топки" от месо по 1 кг, но явно съм зле преценил, та в 1 черво влезе повече от килограм).
И сега защо не ми се връзва. Ако взема дъски, на които направя два отвора на 60 см разстояние (за да ми се вместят 50 сантиметровите луканки), когато взема да ги стягам, по средата ще се образува корем (дори да използвам дъски дебели по 2 см).
Иначе, като идея не е зле - за в бъдеще ще взема да се снабдя (тогава смятам да режа предварително червата на по 25 см, че сега ще му мисля къде ще ги слагам толкова дълги. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ето с такава пълначка ги пълних - не е моя, услужи ми една колежка. Много трудно се работи, едвам успявах да натисна ръчката. Жена едва ли би се справила. Поне ще знам, каква не трябва да купувам. Иначе в сравнение с мелачка, си е направо песен. :)
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 14:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
:lol: :lol: :lol:
ужасен инструмент...извинете ме за оффа
хахаххаха

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илияне, сетих се за два варианта. :)
Прикачени файлове:
Lukanka 2.jpg

Прикачени файлове:
Lukanka 3.jpg


Вчера говорих за първия. Днес се сетих и за втория. Вижда ми се по практичен, но малко по труден за обслужване.
Ти кой вариант имаше предвид?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Глей сега. Аз съм на вие с тези комп чертежи та ще карам с думи.

Взимаш по широки дъски и сгъстяваш болтовете. После пускаш суджуците да се вият между болтовете.

Представи си хибрид между двата твои вариянта - дължината на първите дъски, но за ширина взимаме тези с болтовете от втората снимка или дори по-широки. За гъстота на болтовете приемаме болтовете от първата и втората снимка взети заедно плюс евентуално ако има разширение или удължение.

Вземи възможно най-дълги и най-широки дъски. Редиш продукцията и решаваш къде ще са дупките. Гледаш да не са по-далеч от 30-40 сантиметра(при кофрирането на железобетонни стени се връзва през 50 сантиметра и не издува при вибриране, ти ще стягаш мезе). Примерно, ако ще правиш U образни суджуци дължина 20 сантиметра взимаш 22 сантиметрова дъски или дори 20. Редиш суджуците и пробиваш в средата на U-то. Пълниш около 50 сантиметрови парчета и те така. Ако ще правиш прави, то тогава ще трябва да пробиваш дъските в краищата, а мезето да е в средата. Трети вариант е да си намериш подходящи дъсчици от парен бук примерно(достатъчно здраво е) и да направиш стеги като при втората твоя снимка, тогава ще можеш да променяш гъстотата на стягане не зависимо с какво и колко си заредил.

И пак да кажа - не забравяй, че ще стягаш луканки и пастърми, а не кофраж. Тукашните просто слагат няколко камъка отгоре. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Чак сега се светнах какво си имал предвид под "широки дъски". :roll:
Направо ще взема две плоскости (думата дъска ме подведе) от по 60 х 50 см и заспива работата. В такъв случай ще ми са достатъчни обикновени болтове по 10-12 см. Нещо такова.
Прикачени файлове:
Lukanka 22.jpg


Дори по този начин няма да има нужда да опирам някъде дъските от първия вид. ;) Лошото е, че е по обемисто и трябва място, а на терасата само това ми липсва.
Чудя се само, дали да са с фурнир или без покритие. :?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 21:38 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
и в средата ще ти е нужен болт...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
и в средата ще ти е нужен болт...

или 3 перпендикулярни парчета върху горната плоскост...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
и в средата ще ти е нужен болт...

Мислех и над този вариант. :)

ivobal написа:
ilu6a написа:
и в средата ще ти е нужен болт...

или 3 перпендикулярни парчета върху горната плоскост...

Прекалено сложно и излишен материал/средства.

Въпросът е, дали да е с фурнир или без?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
stanilabg написа:
Въпросът е, дали да е с фурнир или без?

С фурнир, значи лепен с лепило фурнир, а той пропуска соковете и водата от месото. Възможно е лепилото да се отрази на вкуса на мръвката. Поне на теория.
За това, според мен - или дъски от масивно дърво, или плоскости с непромокаемо покритие - ламинат, гетинакс, или ако имаш само фурнировани или "голи" плоскости, слагай между тях и месото домакинско или алуминиево фолио.

Аз слагах домакински фолио (вж. снимките по-горе) от съображения за по-голяма хигиена, защото дъските ми бяха доста мръсни, дори и след измиване, а нямаше къде да ги рендосвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ето как се казвало - ламинат.
Не можех да си спомня. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2013, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
stanilabg написа:
ilu6a написа:
и в средата ще ти е нужен болт...

Мислех и над този вариант. :)

ivobal написа:
ilu6a написа:
и в средата ще ти е нужен болт...

или 3 перпендикулярни парчета върху горната плоскост...

Прекалено сложно и излишен материал/средства.

Въпросът е, дали да е с фурнир или без?

Доста странни са цените при вас :? Китайски стяги които тук са по 2-3-4 лева там са безбожно скъпи; летва 3х3х60 см. разрязана на 3, са излишни средства(тоест пак скъпо), че и сложно. Или ти не знаеш откъде да пазаруваш, или там имат доста странна ценностна система?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2013, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ivobal написа:
Доста странни са цените при вас :? Китайски стяги които тук са по 2-3-4 лева там са безбожно скъпи; летва 3х3х60 см. разрязана на 3, са излишни средства(тоест пак скъпо), че и сложно. Или ти не знаеш откъде да пазаруваш, или там имат доста странна ценностна система?!

Извинявам се, но какво имаше предвид под "...или 3 перпендикулярни парчета върху горната плоскост..." ? Т.е. как да ги оползотворя?

Утре смятам да мръдна за плоскости, та ще ти кажа колко струват стягите (що годе прилични, не най скъпите) в Баумакс. Впрочем, на битака със сигурност ще намеря китайски стяги (обаче не по 2-3-4 лв), ама за боклуци не ми се дават пари. :mocken:
А между другото, приятел дърводелец, си купува стяги и други помощни средства от БГ. Е да, ама кой да се сети, като не му трябват на момента. Да, цените почти се изравниха, т.е. почти не си заслужава да купуваш от БГ, но все още може да се намерят неща, по евтини у нас (неща, които мен са ме интересували - възможно е да има и други, но далеч от моите потребности).


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 181 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Борби, nikolaypetrov, timo1 и 24 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима