Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 25 Апр 2017, 03:54

Часова зона: Европа/София [DST]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 528
Местожителство: Варна
Постарах се да препиша рецепти ето този рецептурник по БДС (то такова "животно" май нема вече) :megagrin:

Изображение

Рецепта за кебапчета:

Изображение

Рецепта за кюфтета:

Изображение

Забележки:

Изображение
или
Изображение
коeто се чете по-ясно.

На да ли някой някъде ги прави точно по тоя начин, но пък току виж свърши някаква работа за доикусуряване на личните рецепти.
Сочноста на готовите кебапчета и кюфтета май зависи от начина печене. В началото ги печах така, че на скарата да ми изглеждат добре изпечени и като ги сваля от скара ставаха сухи. След това започнах да ги вадя недопечени (според мен) и те оставаха изпечени и сочни.

П.С. Май не съм качил нещата по правилния начин, ама :nixweiss: толкова мога.


Последна промяна Жоро на 29 Май 2013, 17:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 511
Като видях снимките на Жоро, се сетих, че едно време, бившия ми шев в ресторанта, печеше кимиона цял, на тигана, и тогава го смилаше.
Иначе, аз яйца не слагам, използвам предимно чисто свинско (гърди + плешка) и след добре омесване, въобще не се разпадат. Понякога слагам галета, не мокър хляб. След 2 часа въобще не се усеща. Телешко при нас почти няма, пък и да има е много скъпо.

П.П. 400-500 мл вода ми се виждат много. Иначе също използвам газирана - по някакъв начин шупва каймата. Един вид като шоколад с балончета въздух. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря Жоро!Не мисля,че кюфтета от телешко ще стоят стегнати(по всички вериги за бързо хранене кюфтетата са от телешко)правил съм и не ми харесват..в моя случай сока си седи вътре в кюфтето,просто след изпичане не е стегнато
Stanilabg при месенето каймата стои стегната,след изпичането не е така...на 5 кг кайма съм сложил 0.500 мл газирана вода и мисля,че може да поеме още. При кюфтетата изглежда не е толкова лесно както при виното :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 511
Наско, в цитата на stefannankov, който си дал, пише, че количеството вода на 1 кг месо е 400-500 мл. За 5 кг е друго положението.
Какво имаш предвид под стегнато? Разпадат ли се след изпичане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
stanilabg написа:
Наско, в цитата на stefannankov, който си дал, пише, че количеството вода на 1 кг месо е 400-500 мл. За 5 кг е друго положението.
Какво имаш предвид под стегнато? Разпадат ли се след изпичане?

Не се разпадат,но не стоят стегнати,разчупват се твърде лесно.. За 5кг водата ще е 2.5 л...ще опитам да добавя бульон от сварени кокали,както каза един съфорумец :) до съотношение о.500 мл вода за кг кайма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 22:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6018
Местожителство: София
Ако се разпадат лесно при разчупване с нож или вилица,аз лично бих потърсил проблема в едрината на смилането.По-ситно смляното винаги се държи по-стегнато при термообработка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 415
Наско,поддал си се на хамериканизма .. в телешкото малко лой имаше ли или го взе Lean... Така да ти се чупи ти е сухичко - и мазнинка повече, и водичка повече може би трябва. Трябва да се зализва като го оформяш с ръчичка.
Освен това смилането - на 4 мм решетка трябва да е, да не е едросмляно... ааа ей докато нагледам хляба и Илюша ме изпреварил...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
90% lean и 10% fat...сухо е,прав си,свинската кайма също беше суха,най вероятно от бута,но пък затова сложих 1кг сланина,която ръчно смлях.....ще дойде края на мъките скоро :) ...
Ilu6a каймата мисля,че не е чак толкова едро смляна,купена е готова смляна,личи си и като разчупиш кюфтето,но щом се чупи,някъде бъркам....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2013, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 511
Наско, ще ме извиняваш, но си написал следното:
Naskohondata1 написа:
Stanilabg при месенето каймата стои стегната,след изпичането не е така...на 5 кг кайма съм сложил 0.500 мл газирана вода и мисля,че може да поеме още. При кюфтетата изглежда не е толкова лесно както при виното :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2013, 17:36 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 274
За кюфтета една изпитана рецепта:
1 кг. кайма смес от магазина (2/3 свинско 1/3 телешко)
около 200 гр. сух хляб накиснат във вода или мляко и след това изцеден
2 яйца
1 супена лъжица оцет
две скилидки чесън
връзка магданоз нарязан на ситно
2 глави лук
сол, черен пипер, чубрица и кимион (кимионът първо се загрява на котлона докато запуши и след това се счуква и се добавя към каймата).
Прибавя се малко вода и се меси докато почне да побелява мазнината. Оставя се да престои в хладилника една вечер след което се оформят кюфтета и се пекат.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2013, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
stanilabg написа:
Наско, ще ме извиняваш, но си написал следното:
Naskohondata1 написа:
Stanilabg при месенето каймата стои стегната,след изпичането не е така...на 5 кг кайма съм сложил 0.500 мл газирана вода и мисля,че може да поеме още. При кюфтетата изглежда не е толкова лесно както при виното :)

Да......ще добавя още,макар,че не вярвам да е от водата.Както се вижда от рецептата на Beff,2/3 свинско към 1/3 телешко,като при мен е повече телешкото..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2013, 21:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
Опитах се да събера всичко ценно от по горните мнения,и ....се получи едно забележително кюфте....специални благодарности на Мони,за разкритата тайна :respekt: направих и експеримент само със свинска кайма,без телешко,и газирана вода,но не е същото.Сега е време да се приложи за кебапче :)
Благодаря на всички :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2013, 14:10 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 402
че опиши я систематизирано тази обобщена информация,която е довела до реален успех :) в кулинарията ,моля .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2013, 01:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1498
Местожителство: Wallis and Futuna
ika написа:
че опиши я систематизирано тази обобщена информация,която е довела до реален успех :) в кулинарията ,моля .

80/20 свинско,телешко
1 средно голяма глава кромид
Сол,чер пипер-6-8 гр
Чубрица-6-8 гр-но зависи от вкуса ,кой както реши
0.230-0.250 мл булъон сварен от кокали(в моя случай варих телешки ребра,бяха доста мазни)
120-150 гр смляна сланина
Хляб и яйца??спорно е мнението,че се слагат ,дори ако се печат.аз слагам само ако ги пържа.
Всичко това е за 1кг кайма,след смилането на месотоГовори се,че диаметъра на решетката играе важна роля,моята меча на е обикновен китайски продукт,продаван по всички пазари в Бг.Аз използвах готова телешка кайма,нетлъста,но свинското месо,което млях беше шарено,от гърба,не врата.омесване на каймата с подправките и кромида(казват,че кромида се слага непосредствено преди печенето,аз го слагам веднага)и сланината,накрая булъона.Ще изглежда,като че ли е много,но не е вярно.Каймата може да поеме доста.Оставя се в хладилника за 24 часа,след което се премесва отново и вече може час,два по късно да се пали скарата :) Някои добавят стрит магданоз(аз не го понасям)люта чушка,пак зависи от вкуса на човека.Това е.Успех и да докладваш :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2013, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 415
Eто тук изчерпателно обяснение за кебапчето - http://dnesplus.bg/News.aspx?n=618159. Поне на мен професора ми отговори на някои въпроси...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима